Представиха конкурса за нов център на Добрич - гражданите също ще имат думата (ВИДЕО)

5577
Представиха конкурса за нов център на Добрич - гражданите също ще имат думата (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Община Добрич официално представи стартиралия на 1 август конкурс за избор на проект на централната пешеходна зона в града. На пресконференцията присъстваха кметът Йордан Йорданов, зам.-кметът по "Устройство на територията" инж. Пенчо Керванов, както и организаторите на международния конкурс от компанията "Оптимистас" - архитект Явор Панев и адвокат Цвета Йоцова.

Международният конкурс ще бъде открит и анонимен, а да вземат участие в него са поканени всички професионалисти, с отношение и интерес към градското планиране и проектиране. Участниците са апелирани да изложат своите идеи, да дадат свобода на въображението си и да представят своята концепция за обновяването и развитието на централната градска част на града.

Важен е фактът, че проектът ще бъде одобрен и реализиран след обществено обсъждане, с одобрението на гражданите на Добрич.

Какъв е обхватът на проекта?

В обхвата влиза бул. 25-ти септември (от бул. 3-ти март до бул. Добруджа), ул. Димитър Петков (от ул. Дойран до пл. Свобода), пл. Свобода, ул. Независимост (до ул. Любен Каравелов), пл. Цар Борис III, ул. България, пл. Демокрация, ул. Максим Горки (до ул. Свети Кирил и Методий), пл. "Възраждане".

"Този проект не касае само подмяна на настилката, към мен имаше много въпроси защо не се подмени само тя. Но ние искаме да имаме модерна, раздвижена централна градска част, да бъде функционална и да се ползва целесъобразно от гражданите. Ще направим целия процес възможно най-професионално и прозрачно, за да не се получават грешките отпреди 10 години. Обществото така и не получи отговор как беше изпълнен старият проект. Центърът трябва да стане пример за това как трябва да се провеждат такива проекти", заяви кметът Йордан Йорданов.

Припомняме, че Общинският съвет на Добрич одобри кредит от 12 милиона лева за реализиране на нов облик на централна част на града.

Конкурсните проекти ще бъдат оценявани от деветчленно международно жури, чиито състав можете да бъде разгледан подробно на сайта на конкурса - https://competition.dobrich.center/bg. Спечелилите първо, второ и трето място ще могат да си разделят награден фонд с обща стойност 120 хил. лева (50 хил. лева за първо място, 40 хил. лв. за второ и 30 хил. лв. за трето място). Ще има и две поощрителни награди в размер на 5000 лв. всяка.

Любопитно е, че участникът, награден с първо място в конкурса няма автоматично да бъде избран за победител:

"След като журито класира първо, второ и трето място Общината няма да е задължена да възложи на класирания на първо място, а ще влезе в преговори с първите три проекта. Именно в тези преговори се включва в голяма степен участието на гражданите и общността. Ще бъдат представени трите класирани проекта, ще се реализира обсъждане и Общината ще се съобрази с мнението на гражданите при избора на кого ще се възложи проектирането на технически работен проект", заяви адв. Цвета Йоцова.

Част от наградата е възможността за възлагане изработката на технически и работен инвестиционен проект и осъществяване на авторски надзор. Възлагането е на стойност 450 000 лева без ДДС.

"Когато организираме конкурси ние градим качество, защото залагаме логика за това да има структуриран процес, в който се избира идейна, техническа, работна фаза на проектиране. Откритост, анонимност и безпристрастност са определящите", категоричен бе арх. Явор Панев.

Крайният срок за предаване на проектите е 30 ноември 2022 г., а резултатите трябва да бъдат обявени на 19 декември тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Рибарски кораб аварира край Балчик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com