НА ЖИВОВойната в Украйна

Путин обвини Запада за световната продоволствена криза

3073

Световната продоволствена криза е резултат от "хищническите политики" на Запада. Това заяви днес руският президент Владимир Путин.

"Западът провокира глобална продоволствена криза. Цената на храните на световния пазар се върна на нивата от началото на годината, но все още е с 40% по-висока от тази през 2020 г.", заяви Путин на среща в Сочи, посветена на руския селскостопански сектор. Той заяви, че световната продоволствена криза е предизвикана от развитите страни с действията им по време на пандемията от COVID-19.

"Това е пряка последица, без никакво преувеличение, от хищническата политика на най-богатите страни в света", каза Путин. По думите му тези държави печатат пари, за да купуват хранителни запаси, което е довело до инфлация. 

Путин заяви, че вносът на храни в САЩ през тази година вече е достигнал 218 млрд. долара, което е значително повече от миналогодишната стойност от 185 млрд. долара. „В момента вносът на храни в САЩ надвишава износа с 22,3 млрд. долара, което означава, че Вашингтон купува повече храна, отколкото продава”, обясни руският президент, цитиран от БГНЕС.

Още по темата Украйна– четете тук

По отношение на износа на украинско зърно Путин отново заяви, че преобладаващата част от доставките са отишли в богати държави. Към 23 септември само четири от 203 кораба, които са напуснали украинските пристанища, са отишли в развиващи се страни, каза той. "От 46 кораба, които са отплавали от понеделник до петък миналата седмица, 14 са посочили като дестинация Турция, страната посредник. От останалите 32 кораба 25 са били изпратени към Европейския съюз. Дали това са най-бедните страни в момента?", каза той.

Прекъснат от началото на войната през февруари, износът на украинско зърно беше възобновен, след като през юли в Истанбул Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение. В Истанбул беше създаден Съвместен координационен център с участието на служители от трите държави и ООН, който да контролира доставките.

По отношение на износа на руско зърно и торове Путин заяви, че ситуацията е усложнена заради санкциите срещу Москва, като предупреди, че това може допълнително да влоши световната продоволствена криза. Той каза, че Русия е "напълно е гарантирала собствените си нужди", като тази година вече са прибрани 138,7 млн. тона зърно, а през оставащите три месеца се очаква цифрата да нарасне до 150 млн. тона.

Американски анализ: Какво означават ядрените заплахи на Путин?

На 21 септември руският президент Владимир Путин, в речта си за частичната мобилизация в Русия, отправи предупреждения за ядрени оръжия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Кой е градът с най-добри условия...
Зеленски: Ситуацията на фронта...
Статистика: Християнското население...
Заради ареста на британски журналист:...
Европрокуратурата разкри схема...
Медведев: Ако НАТО достави Patriot...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.11....
НАТО обмисля изпращането на системи...
В Крим започнаха да произвеждат...
Британската полиция арестува...
НАТО: Всяка атака срещу съюзниците...
Франция предаде на Украйна мощна...

Последни новини