Ресторантьори искат узаконяване на бакшиша

1641
Ресторантьори искат узаконяване на бакшиша
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите отново повдигат темата за узаконяване на бакшишите и начисляването им в сметката на клиентите. Така сервитьори и бармани щели да легализират всичките си доходи, което ще им е полезно при теглене на кредити и лизинг, а заведенията няма да бъдат застрашени от санкции заради разминаване между парите в касата и оборота по фискални бонове, пише в. "Сега".

Въпреки предстоящите поредни месеци без парламент и без редовно правителство, от Българската асоциацията на заведенията (БАЗ) настояват да се създаде работна група с представители на бранша и на НАП и да се подготвят законови промени за легализирането на бакшиша.

Американец поръча пици за 5 долара и остави бакшиш от 2000 долара (СНИМКА)

Служители на пекарна в американския град Белвю, щата Небраска, били шокирани, когато посетител направил поръчка за пет долара, но остав...

"Сега той се приема от НАП като кражба от фиска, ако при проверка се установят повече пари в касата, отколкото по фискалните бонове. Има високи санкции и дори запечатване на заведението до един месец", коментира Ричард Алибегов, председател на БАЗ. ОЩЕ: Алибегов сравни София с Париж, за да защити Фандъкова от "Спаси София"

Преди четири години, когато бяха затегнати санкциите за разминаване в касовите наличности в търговските обекти, собствениците на заведения отново поискаха законово признание на бакшишите. Предложението им бе да се приеме, че бакшишът в България е примерно 8% или 10% от реалната консумация и НАП да разрешава до 8-10% отклонение в оборота. Тогава от приходната агенция обявиха, че не могат да допуснат узаконяване на разлики в касовите наличности и предложиха ресторантьорите да държат допълнителните средства, дадени от клиентите, на отделно място.

"Трудно е да държиш обората в левия джоб, а бакшиша - в десния. Често се правят грешки, които после може да костват затваряне на заведението. А и не е европейско", заяви Алибегов. Според него може бакшишът задължително да се вкара в касовите бележки, както било в много европейски страни.

"Ако бакшишът в заведенията се легализира, то тогава трябва да се облага и с данък. Сега обаче не е време за нови налози", коментира преди няколко дни Петър Чобанов, председател на бюджетната комисия в парламента.

САЩ: Клиент остави 16 000 долара бакшиш в бар

Клиент на бар в американския щат Ню Хемпшър остави бакшиш от 16 000 долара при сметка от 37,93 долара. Това съобщи ЮПИ. Клиент на заве...

Председателят на БАЗ Ричарад Алибегов категорично се противопостави на тази опция: "Браншът е за легализиране на допълнителните пари, които оставят клиентите, но не и за тяхното облагане. Те трябва да останат необлагаеми", каза Алибегов.

Темата за бакшишите стана отново актуална покрай въведения в Румъния 10% данък за тези пари от началото на годината. Румънските ресторантьори вече са задължени преди издаването на касовия бон да връчват на клиентите сметка, в която е предвиден раздел за избор на размера на бакшиша - между 0 и 15% от стойността на консумацията. После тези пари се вписват в сметката.

На практика облагането на бакшиша ще е само, ако той се плаща с банкова карта, тъй като парите, давани в брой, е малко вероятно да бъдат регистрирани в касовия бон, отбелязват румънските медии. Не е ясно какви последствия ще има казус, при който клиентът е по-щедър и иска да даде повече пари, примерно 20%, и използва банкова карта. Финансови експерти посочиха и други проблеми - новото данъчно облагане на бакшишите в Румъния прекрасно устройва онези, които търсят изобретателни начини да извадят на светло мръсните пари.

ОЩЕ: Алибегов призова партиите да съставят кабинет без дрязги и дребни сметки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com