НА ЖИВОВойната в Украйна

След прекратената поръчка: МЗ ще опита да промени условията на процедурата за медицинските хеликоптери

1073

Ден след като стана ясно, че Министерството на здравеопазването е прекратило обявената обществена поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера, от ведомството заявиха, че полагат "всички необходими усилия" за завършването на проекта за въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух у нас.

България е единствената страна членка на ЕС, която не разполага с медицински хеликоптери за спешни ситуации. Причината за прекратената поръчка е, че единствената фирма кандидат - италианската "Леонардо" - е предложила цена от 123,3 млн. лв., а определената от МЗ максимална цена е 102,5 млн. лв.

"Заложеният в прекратената процедура за закупуване на хеликоптери бюджет е финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ по Проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България", обясняват от МЗ.

С цел преценка и анализ на условията, при които би могъл успешно да бъде възложен и изпълнен проектът за спешната медицинска помощ по въздух, в Министерството на здравеопазването се сформира работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата. В работната група се предвижда да вземат участие експерти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата, в това число представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд „Въздушно наблюдение“ към Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР, държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ на МТС.

"Към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проект „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ – част от Националния план за възстановяване и устойчивост. В заключение, Министерството на здравеопазването полага всички необходими усилия в съответствие с българското и европейското законодателство, за да бъде успешно завършен проектът по въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух", добавят от МЗ.

Само компания от Италия с оферта да достави 6 медицински хеликоптера

Само една оферта е постъпила за медицински хеликоптери по обществената поръчка, обявена от здравното министерство с обща прогнозна стой...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Омбудсманът: НЗОК да покрива...
Спад в броя на новите случаи на...
Седмицата на коронавируса: Нови...
Здравното министерство твърди,...
Без особена промяна в броя на заразените...
Проучване: Само една четвърт...
Без съществена промяна в данните...
Сигнал: Животозастрашаващ недостиг...
Новите случаи на коронавирус...
Инфлация: Почти 1000 лекарства...
Проф. Асена Сербезова: Недостиг...
Над 800 000 българи нямат достъп...

Последни новини