След прекратената поръчка: МЗ ще опита да промени условията на процедурата за медицинските хеликоптери

1258
След прекратената поръчка: МЗ ще опита да промени условията на процедурата за медицинските хеликоптери
Снимка: ПЦ на МС

Ден след като стана ясно, че Министерството на здравеопазването е прекратило обявената обществена поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера, от ведомството заявиха, че полагат "всички необходими усилия" за завършването на проекта за въвеждане на спешна медицинска помощ по въздух у нас.

България е единствената страна членка на ЕС, която не разполага с медицински хеликоптери за спешни ситуации. Причината за прекратената поръчка е, че единствената фирма кандидат - италианската "Леонардо" - е предложила цена от 123,3 млн. лв., а определената от МЗ максимална цена е 102,5 млн. лв.

Само компания от Италия с оферта да достави 6 медицински хеликоптера

Само една оферта е постъпила за медицински хеликоптери по обществената поръчка, обявена от здравното министерство с обща прогнозна стой...

"Заложеният в прекратената процедура за закупуване на хеликоптери бюджет е финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ по Проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България", обясняват от МЗ.

С цел преценка и анализ на условията, при които би могъл успешно да бъде възложен и изпълнен проектът за спешната медицинска помощ по въздух, в Министерството на здравеопазването се сформира работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата. В работната група се предвижда да вземат участие експерти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата, в това число представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд „Въздушно наблюдение“ към Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР, държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ на МТС.

"Към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проект „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ – част от Националния план за възстановяване и устойчивост. В заключение, Министерството на здравеопазването полага всички необходими усилия в съответствие с българското и европейското законодателство, за да бъде успешно завършен проектът по въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух", добавят от МЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com