НА ЖИВОВойната в Украйна

Съдът спира едновременното горене на въглища и отпадъци в "Брикел"

718

Старозагорският административен съд обяви за нищожно писмото на бившия екоминистър Нено Димов, с което се даваше разрешение на ТЕЦ "Брикел" да гори едновременно въглища и отпадъци с оправданието, че провежда "експеримент", съобщи Mediapool. Решението на съда, макар и неокончателно, е значима победа за природозащитната организация "За Земята", които заведоха делото.

Съдия Ирена Янкова казва, че подобно разрешение е можел да издаде само тогавашният екоминистър Нено Димов. В съдебното решение се допълва, че писмото дава позволение на "Брикел" да гори боклук "при липса на каквато и да е процедура". "Неясно остава защо се приема безкритично промяната на горивото в "Брикел" ЕАД от конвенционално в смесено (въглища и отпадъци), без каквито и да е екологична оценка или оценка за въздействие върху околната среда", пише в решението на съда. В него изрично се казва, че издаденото разрешение за изгаряне на боклуци в ТЕЦ-а е обявено за нищожно.

Припомняме, че ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово притежава комплексно разрешително за производство на топлинна енергия и водород. През юли 2018 година от дружеството искат от министъра на околната среда и водите да разреши пробни изпитания за съвместно изгаряне на неопасни отпадъци с въглища в горивната инсталация на ТЕЦ-а. С писмо от ноември същата година заместник-министърът на околната среда дава зелена светлина за "експериментално използване на нов процес за изгаряне" на отпадъци в действаща горивна инсталация, напомня съдът.

Още през 2019 година Старозагорския административен съд обяви, че ТЕЦ "Брикел" не може да гори отпадъци, докато не бъде направена оценка на въздействието върху околната среда. Малко по-късно обаче решението бе отменено от Върховния съд . И тогава делото бе заведено от "За Земята", но бе срещу местната екоинспекция.

ТЕЦ „Марица 3“ и „Брикел“ представиха пред двама министри мерки срещу замърсяването на въздуха

По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов днес се проведе среща във ведомството с ръководството на ТЕЦ „Марица 3&l...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Най-старият парен локомотив...
Демерджиев: Агерсията на мигрантите...
Времето утре - 7 декември 2022...
Полски коледни песни ще звучат...
Yettel прави Коледа вълшебна...
ЕК с очакване към България да разследва...
Директорът на Народния театър...
Омбудсманът възрази срещу драстичния...
Бащата на Пеевски измисли как...
Агентите в ДАНС и ДАТО ще могат...
Kaufland е първият ритейлър с...
По-евтин роуминг между ЕС и Западните...

Последни новини