НА ЖИВОВойната в Украйна

Великобритания: Как Brexit задуши туризма

4676

На 23 юни 2016 година с крехко мнозинство британците решиха, че искат страната им да напусне Европейския съюз. Така и стана три години и половина по-късно - от 31 януари 2020 година Брекзит е факт. Последиците се усещат в много области като миграцията, търговията и туризма. А дългосрочните ефекти тепърва ще стават ясни в следващите години.

От Брекзит насам влизането във Великобритания е по-сложно за европейските граждани - дори за онези, които отиват на почивка. Докато преди всеки гражданин на ЕС можеше да влезе в страната с личната си карта, сега това е възможно само с паспорт. Но не всеки разполага с такъв документ - само двама от всеки трима европейци имат задгранични паспорти.

Туристите намаляват

Доклад на “VisitBritain” от ноември 2022-ра показва, че общият брой на туристите през миналата година е с около една трета по-нисък от този от преди пандемията, която парализира туризма. Това е сериозен спад. Трябва да се признае също, че Брекзит и пандемията оказват влияние едновременно и е трудно да се прецени кое има по-голям ефект.

Едно обаче е сигурно - пандемията свърши, а Брекзит все още е тук. Според изчисленията на “VisitBritain” осем милиона души са посетили Великобритания между април и юни 2022 г. Сред тях са почти 5 милиона европейци. Този брой не е много по-различен от същия период през 2019. Обнадеждаващо е, че правилата за пътуване, наложени след Брекзит, може да бъдат възприети от хората в ЕС.

Ценовият ръст може да отблъсне туристите

Брекзит има и друг ефект. Някои туроператори, специализирали се в организацията на пътувания до Обединеното кралство, споделят, че имат много проблеми с покачващите се цени в хотелите и ресторантите във Великобритания.

Един германски предприемач, който предпочита да остане анонимен, споделя пред ДВ, че увеличаващите се цени на хотелските стаи и много други услуги във Великобритания са го принудили да вдигне и своите тарифи. Той организира пътувания до Шотландия за заможни германци, австрийци и швейцарци от средата на 1990-те години. 10-дневна почивка за двама преди 4-5 години е излизала между 6000 и 8000 евро. Днес той иска двойно повече. “Това е съвсем същото пътуване, но ние не печелим нито цент повече”, оплаква се той. “Британските хотели са удвоили, дори утроили цените и всичко е по-скъпо”, казва той.

Изследователи от Лондонското висше училище за икономика и политология установяват, че Брекзит води до много бюрократични проблеми в бизнес отношенията с партньори от ЕС. Това от своя страна подклажда инфлацията в Обединеното кралство, което се отразява на цените на туристическите услуги, на които влияят и високите енергийни цени.

Брекзит засилва недостига на кадри

Британската хотелиерска и ресторантьорска индустрия винаги е разчитала на нископлатени работници от страните от ЕС. В последно време обаче тези кадри липсват. Според Оксфордската обсерватория по миграцията броят на европейски работници е спаднал с 25% между юни 2019 и юни 2021 година.

Брекзит само влошава тези проблеми. Затварянията на редица заведения след пандемията принуди много сервитьори, готвачи и работещи в хотелите да си търсят друга работа или дори да се върнат обратно в родните си държави в ЕС. Компании, чиито служители преди са били основно италианци, испанци и гърци, сега изпитват сериозни затруднения. Нискоквалифицираните работници от ЕС вече много по-трудно могат да получат достъп до британския трудов пазар.

Според “Ню Йорк Таймс” много ресторанти в Лондон са принудени да намалят работното си време поради липса на персонал. Свободните работни места в индустрията гонят 11%.

Какво казва британският туристически бранш?

Джос Крофт, председател на британската туристическа асоциация UKinbound, е убеден, че Великобритания ще продължи да бъде популярна дестинация за туристите. Той обаче смята, че би било полезно Обединеното кралство да предприеме стратегия, подобна на австралийската, при която млади хора под 30-годишна възраст могат да работят в почивните си месеци със специална виза. Това би довело нова работна ръка в бранша, а и би помогнало на културния обмен. “Знаем, че хората, които са идвали тук на младини, са по-склонни да инвестират и да развиват бизнес във Великобритания по-късно”.

Крофт е оптимистичен за бъдещето на Обединеното кралство като туристическа дестинация и мисли, че коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май тази година и музикалният конкурс Евровизия в Ливърпул по-късно същия месец ще привлекат много туристи.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Британският премиер публикува...
Украйна не вижда начин да преговаря...
14 души са загинали при руската...
Украински дронове удариха пристанището...
Загубите от природни катастрофи...
След заповедта за арест на Путин:...
Уилям и Кейт се очаква да посетят...
Лондон: Русия съзнателно дезинформира...
Ето каква част от европейците...
На 23 март полетите във Франция...
Очаквано: Испанският кабинет...
Лукашенко: А на нас Русия ще ни...

Последни новини