Военният министър се оплака от липса на пари за модернизация на армията

888
Военният министър се оплака от липса на пари за модернизация на армията
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че в бюджета на ведомството са останали 170 млн. лв. за модернизация на армията, но заяви, че те изобщо не са достатъчни.

Той заяви, че при прегледа за модернизиране са били констатирани 180 потребности, които армията трябва да развие, но финансовата рамка можела да покрие максимум 10-15.

"Поставянето на изискване за придобиване на отбранителна способност по утвърдени стандарти – такова нещо не съществува, ние сме покрили минимални военни изисквания. Защо беше неприета или неразгледана програмата в парламента? Проектите са групирани по съответни групи според финансовите средства. За да се реализират, сумите варират между 1 и 2 милиарда в зависимост от различните фирми. Нонсенс е да говорим за всеобхватна програма, когато финансово не е осигурена тази програма. Казват ни - имате толкова финансови средства, спрямо тях ще нагласите способностите. Финансовата рамка може да покрие 3-4-5, 10-15 способности - това не е всеобхватна програма. Има доста проблеми в това решение, предложено и прието от 48-ото Народно събрание", заяви Стоянов на пресконференция в понеделник.

Според него Министерството на отбраната е било ограничено да купува въоръжена техника единствено от ЕС и НАТО и изведнъж като опции са отпаднали Израел и Швейцария. "Едно от предложенията, които бяхме подготвили, беше за Швейцария. За 3D радарите едно от предложенията за оферти беше към Израел. Национален интерес ли е да вземем нещо качествено, или е национален интерес да вземем нещо скъпо? Според мен е първото", каза Стоянов.

Димитър Стоянов: България предоставя на Украйна въоръжението, одобрено от парламента

„България предоставя на Украйна това въоръжение, което е по приложение 1 от списъка, одобрен от Народното събрание“. Това к...

Той даде пример за финансовите проблеми с проекта за 3D радари. "Ако го реализираме в целия му обхват, ще изчерпим всички финансови средства, затова взимаме само една част – 2+5 радара. 5 за далечно и 2 за близко откриване. Трябват ни три пъти повече. Но знаейки, че и на другите въоръжени сили им трябва модернизация, принудени сме от финансовата рамка да разделим проектите на етапи. Ще работим по програмата, но доколко ще е успешна, ще видим", добави той.

За 3D радари ще се търсят оферти от 8 фирми, сред които "Локхийд Мартин", "Елта", испанска фирма, френска компания.

"Процесът по придобиване на въоръжение е изключително дълъг. Придобиването на самолети стартира през 2003 г., а приключи с първи етап подписване на договор през 2019 г. Сега набираме необходимата информация - първият етап е искане за предоставяне на информация, получаваме основни данни какво и как се произвежда, дали покрива нашите изисквания. После има искане за предоставяне на оферта, там има конкретика – дали да има двустранно сътрудничество, трейнинг, конкретни цени. После се подготвя договор за придобиване и на последния етап е проект за инвестиционен разход, който влиза в НС", обясни министърът.

В момента сме на етап искане за предоставяне на оферта за 3D радарите и за 150 бойни машини за пехотата. Също така сме на етап искане за предоставяне на информация за придобиване на зенитно-ракетни комплекси и за придобиване на 155-мм гаубици. Продължава проектът за модернизация на танк Т-72, прави се оценка в момента на броя танкове, които могат да бъдат модернизирани.

"Сключени са 3 договора за противокорабни ракети, зенитно-ракетни комплекси и торпеда за Военноморските сили. За ВВС има договор за втори транш самолети F-16 от САЩ, бяха открити първите строителни площадки за приемане на новия изтребител", отбеляза още Стоянов.

Депутатите искат от правителството програма за инвестиции в армията до 2032 г.

Парламентът възложи на служебния кабинет да изготви и внесе в срок от три месеца всеобхватна и финансово обоснована програма за инвести...

"Даже да се реализират, тези неща няма да станат в 1 година. Искаме да е разсрочено плащането в рамките на до 10 години, за да не стане така, че бюджетът за година да не може да покрие тези разходи", обясни той.

Що се отнася до заместващите платформи за предаване на въоръжение на Украйна, министърът е поставил срок до 15 февруари за оферти. "Работим и за удължаване на летателната дейност за МиГ-29. С Полша не се получиха нещата, но не сме се отказали. Имаме още 3 опции, по които работим. Дали ще успеем, трудно ми е да отговоря", добави министърът. По думите му - Полша ще ни даде само един двигател за МиГ-29.

Все още няма оферти от Швеция, Израел и Франция за заместващи МиГ-29 изтребители.

Има голяма вероятност българските пилоти да не могат да изпълняват бойното си дежурство и друга държава изцяло да охранява небето ни, стана ясно още от думите на Стоянов. "Ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни", заяви той.

ОЩЕ: ЕС ще компенсира България за техниката и хуманитарната помощ за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика