Време за пътешествие: Ето кои са най-малките градове в света

8399
Време за пътешествие: Ето кои са най-малките градове в света
Снимка: iStock/Guliver

Светът е голям и красив. И докато всички туристи искат да посещават големите, добре познати дестинации, има много по-малки такива, които могат да очароват. Независимо от това къде се намират тези малки градчета по скалата на разпознаваемостта, всички те си заслужават да бъдат посетени, дори и от далечни разстояния, за да ги видите със собствените си очи и да усетите тяхната магия. Ето кои са най-малките градчета в света: 

Горд, Франция

Нека да започнем с Горд. Това малко градче обикновено е претъпкано с туристи през летните месеци. Но можете ли наистина да обвинявате посетителите, че искат да се потопят в магията на едно от най-красивите села във Франция, ако не и в света? Кацнало високо на скала над долината, то е задължителна дестинация - с калдъръмени пътеки, църкви и манастир, преплетени с лавандулови полета, които изглеждат като изтръгнати от страниците на книга.

Ширакава-го, Япония

Мечтателното село Ширакава-го, разположено в японския район Ōно, се нарежда сред най-снежните места на планетата - със средно 1016 см сняг годишно. Цялата тази глазура придава на покривните му конструкции gassho-zukuri (специфични, стръмни покриви) със слама допълнителен блясък. След като усещането за зимна страна на чудесата се разсее и времето се затопли, това традиционно и спокойно място придобива истински горски чар, тъй като хълмовете се обличат в наситено зелено и цветни, ароматни диви цветя.

Кои са най-новите градове в България?

Гитхорн, Нидерландия

Приблизително 2800 души наричат Гитхорн (известен като "холандската Венеция") свой дом. Това идилично селце в североизточната нидерландска провинция Оверейсел се слави с ръчно прокопаните си канали, 176-те моста, които свързват малкия остров със сушата, туристическите и велосипедните пътеки и сламените къщи от 18-и век. Тъй като тази инфраструктура не позволява използването на автомобили, жителите (и близо един милион туристи, които посещават острова всяка година) се придвижват с плаване, ходене пеша и колоездене.

Ротенберг на Таубер, Германия

Не са много местата, които излъчват каприз и блясък като това вълшебно градче Ротенберг на Таубер. Това приказно селце по легендарния Романтичен път в Германия, в района на Франкония в Бавария, предлага калдъръмени пътеки, застинали във времето, непокътнати крепостни стени и средновековна архитектура - включително дървени къщи и приказен замък. С тази омагьосваща територия, разбира се, идват и еднодневните туристи, но дори и тълпите не помрачават великолепието на мястото.

Кои са 5-те най-малки градове в България?

Лейк Плесид, щат Ню Йорк

Лейк Плесид е тихо и живописно село в планината Адирондак в щата Ню Йорк, което е заобиколено от идилично езеро. Освен красотата на водата, то има хълмове, гъсти гори, ливади и очарователна главна улица. Средно около 260 сантиметра сняг годишно превръщат това великолепно градче в истински снежен глобус, който е подходящ за дейности на открито (например каране на ски). След като цялата тази глазура се разтопи, е време да се разходите по живописните пътеки, за да се насладите на великолепната гледка. Това място има особено вълшебен вид през есента!

Бан Рак Тай, Тайланд

С население под 1000 души Бан Рак Тай е определението за заспало малко градче. Отдалеченото му местоположение в северозападната част на Тайланд държи това зашеметяващо селце в тайна и не го заливат тълпи от туристи. Това означава, че не се налага да маневрирате през тълпите, за да зърнете тучните планини, чаените плантации и къщите, украсени с традиционни китайски фенери. За да видите спокойната красота на Бан Рак Тай в най-добрия ѝ вид, трябва да станете рано, за да наблюдавате как мъглата се спуска от езерото.

Степанцминда, Грузия

Разположено покрай добре пътуващия грузински военен път, Степанцминда, наричано още Казбеги, е тихо селище в Кавказките планини в североизточна Грузия. То е легендарно с църквата "Света Троица" в Гергета от XIV в., която се намира на около 2000 км надморска височина, и със заснежения връх на планината Казбек. Това селце в долината изобилства и от древна митология, което само допринася за неговата мистика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com