2015 г. е печеливша за туризма в някои места по света: Кои са те?

9710
2015 г. е печеливша за туризма в някои места по света: Кои са те?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Глобалният туризъм продължава да отбелязва сериозен прираст. За периода януари-април 2015 г. броят на туристите по света се е увеличил с 4%, поне според един от последните документи, публикувани от Световната туристическа организация към ООН.

Почти всичките региони по света отбелязват силен туристически растеж, като за периода май-август се очаква 500 милиона туристи да пътуват по цялото земно кълбо, било то в чужбина или в собствената си страна.

Най-много германци, гърци и британци са посетили София през първата половина на 2015 г.

От общо 500-те хиляди гости на столицата от началото на годината до края на юни над 284 хиляди са чужденци. Останалите 201 хиляди са бъ...

Туристическите дестинации по света са приели 332 милиона туристи, които са имали поне една нощувка в периода януари-април 2015 г. Това е с 14 милиона повече от същия период на миналата година, което означава, че увеличението е 4-процентно.

Най-голям е ръстът на туристите в Океания и Южна Америка, където той е средно с осем процента. Следват Източна Европа и региона на Карибско море (+ 7%), Азия (+ 5%), Западна Европа и Близкия изток (+ 4%).

В Африка, за съжаление, броят на туристите за периода януари-април 2015 г. е намалявал с 6%, като се предполага, че това се дължи на страха от разпространението на болестта ебола, от която избухнаха епидемии в западната част на континента. Африканските дестинации все още се възстановяват от ефекта на глобалната паника.

„Чудесно е, че туристическият сектор като цяло бележи отлични резултати, макар и да има много съмнения по отношение на сигурността и размирици в много части от света“, твърди главният секретар на Световната туристическа организация към ООН Талеб Рифай.

Хотелите и ресторантите вече ще се разделят на Клас А и Клас Б

На днешното си редовно заседание Министерски съвет прие Наредба за изискванията за категоризация и прекатегоризация за местата на нас...

„Това означава, че туризмът представлява изненадващо устойчива част от икономическия сектор, която увеличава цялостното развитие на много региони по света. За правителствата по света е важно да знаят, че туризмът може да бъде винаги част от решението на много социални и икономически проблеми, свързани с развитието, например чрез създаването на нови работни места“, добавя още той.

Използван източник: World Tourism Organization.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари