Деликатната мисия на наивния дипломат на Тръмп

2005
Деликатната мисия на наивния дипломат на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Рекс Тилърсън е абсолютен новак в дипломацията на високо ниво, а сега държавният секретар на Съединените американски щати трябва да се докаже не къде да е, а в Русия. Представлението едва ли ще бъде хармонично - руският президент Владимир Путин не пожела да помести в работния си график дори кратка среща с него.

Пресилени усмивки, половинчато ръкостискане пред камерите - точно така ще изглежда картината, когато в сряда, 12 април, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се срещне с колегата си Сергей Лавров. Първият дипломат на Вашингтон пристигна в Москва още във вторник, но визитата му в Русия, насочена по същество към демонстрация на добрата воля на САЩ, ще се състои във възможно най-грешното време.

След американската ракетна атака срещу военновъздушна база в западната сирийска провинция Хомс, Москва и Вашингтон се обвиняват взаимно за провала в близкоизточната република. В сирийския въпрос Русия - като най-близък съюзник на режима на Башар Асад - е един от основните противници на САЩ. Макар да е познат на руснаците, Тилърсън е абсолютно начинаещ в дипломацията, но въпреки това бе натоварен да оформи първата среща на високо равнище, която ще проведе представител на новата американска администрация с управляващите в Москва.

До този момент външният министър на Доналд Тръмп се открояваше с мълчание по въпросите за световната политика. Но в последно време той се трансформира в един от най-яростните и крайни критици на Москва. Тилърсън нарече Русия "съучастник" на режима на Асад заради "неспособността" на Москва да предотврати употребата на бойни отровни вещества срещу цивилното население в Сирия. В отговор Кремъл също втвърди тона, определяйки като незаконно от гледна точка на международното право изстрелването на американските ракети "Томахоук" срещу сирийската база.

Показателен за лошото настроение в Москва е отказът на президента Путин да проведе среща с Тилърсън. Двамата вече се познават от времето, в който настоящият държавен секретар на САЩ ръководеше петролния гигант "Ексон Мобил". В рамките на посещение на Тилерсон през 2013 г. Путин не се поколеба да му връчи с усмивка Ордена на дружбата. Сега обаче лидерът на Кремъл очевидно се опитва да избегне всякакъв вид действия, които може да бъдат изтълкувани като специално отношение към Тилърсън.

Американците настояват за ангажимент, а руснаците - за обяснение

Лавров и Тилърсън вече са имали среща помежду си - през февруари, на форума на външните министри от Г-20 в германския град Бон. Преди броени дни двамата дипломати проведоха и телефонен разговор. Постигането на конкретни договорености в Москва обаче е малко вероятно, макар двете страни да оставят вратата за такива поне минимално открехната, за да предотвратят ескалацията на насилието в Сирия. Но за изработването на обща стратегия не може да става дума. Интересите на двете държави са твърде сложни и различни.

САЩ настояват за ангажимент на Москва, за да се бъдат спрени по-нататъшни атаки с химически оръжия на режима в Дамаск. Кремъл ще трябва да гарантира за това, като на първо място признае отговорността на Асад за смъртоносното нападение в Хан Шейхун. Според Русия обаче сирийски бойни самолети са ударили оръжейна фабрика, а химикалите са протекли, в резултат на което се е стигнало до трагедията, при която загинаха 86 души.

За да направи картината още по-тревожна, правителството на Тръмп не успя да представи ясна стратегия за бъдещето на Сирия. Тилърсън определи борбата в Сирия сред водещите приоритети на САЩ. Посланикът на страната при ООН Ники Хейли на свой ред посочи като основна цел отстраняването на Асад от власт. А Белият дом не изключи по-нататъшни военни удари в Сирия.

Русия обаче очаква от гостуващия Тилърсън "обяснение" за въздушното нападение срещу базата на Асад, в когото Москва вижда фигура, която може да осигури стабилност в условията на въоръжения конфликт в страната - била тя и минимална. Призивите на Вашингтон към Москва да "преосмисли" отношението си към сирийския президент избледняват бързо и при това - без постигането на желания ефект.

Ако има движение по този въпрос, то е с много ниски темпове. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта в понеделник, че решение в Сирия е възможно само чрез преговори - дори и да продължат по-дълго, отколкото биха искали всички. Последното може да се разглежда като строга забележка към Асад, който до момента показва слаб интерес към напредъка на преговорите.

В крайна сметка, Русия не иска да разваля напълно отношенията си със САЩ. Обменът на информация в сирийското въздушното пространство, който цели да се избегнат конфликти на двете военновъздушни сили, действително бе преустановен от Москва, но не и прекратен. Не на последно място фактът, че Тилърсън все пак бе приет в Москва показва, че Путин желае да запази всички опции отворени.

Рекс Тилърсън пристигна в Москва

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е пристигнал в Москва на двудневно посещение, предава руската редакция на Deutsche Welle, цити...

Назад към "глобалната власт"?

Въпреки разклатените надежди, мнозина все още виждат в Кремъл партньор срещу тероризма в Близкия изток. Русия контролира въздушното пространство на Сирия, и макар Путин да не допринесе за създаването на подобен съюз, като водеща световна сила Русия се възприема от САЩ сериозно, въпреки по-скромния й военен потенциал.

Интересите на Москва и Вашингтон може би не са толкова далеч едни от други. САЩ искат да действат като "глобална сила" и да защитават "невинния" свят. Въпреки дръзкия слоган на президента Тръмп:"Америка преди всичко". Дали зад него повече от празни думи, е напълно неясно в този момент.

Така или иначе, конфликтът с Русия предлага чудесна възможност на американското правителство да разсее обвиненията, че е твърде тясно обвързано с Путин. В Москва Тилърсън следователно трябва да поддържа деликатен баланс: да демонстрира власт, но не и да подхранва полемиката ненужно.

Der Spiegel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари