X
 
 

Германските избори са християнска гражданска война

2680 1
photo of Германските избори са християнска гражданска война
Снимка: Gettyimages.com

Германската крайна десница казва на висок глас това, което партията на канцлера Ангела Меркел винаги е вярвала тихо: християнската култура зависи от християнско население.

Истинският победител на толкова очаквания канцлерски дебат в Германия от миналата седмица дори не присъстваше на сцената по време на събитието. Милионите гласоподаватели включиха телевизорите, за да гледат решителен дуел между лидерите на двете най-големи партии в страната: Ангела Меркел от християндемократите и Мартин Шулц от социалдемократите, но вместо това видяха дискусия, доминирана от призрака на трета, изгряваща партия, която наскоро се появи на политическата сцена: „Алтернатива за Германия“ – дяна организация, водена от отцепили се членове на меркеловите християндемократи. Според последните социологически проучвания тази популистка група е достигнала до трета позиция сред партиите преди парламентарните избори на 24 септември. Политическите анализи претичат, че тя има потенциал да стане много по-голяма и много по-разрушителна в близките години.

Американците трябва да си вземат бележки от конфликта, който сега се разгръща между „Алтернатива за Германия“ и настоящия канцлер, макар и да се очаква Меркел да спечели решително четвъртия си мандат. По правило либералите в САЩ не обръщат значително по-малко влияние на германския изборен сезон в сравнение с широкоразпространеното кахърене относно растежа на популизма във Великобритания, Холандия и Франция по-рано тази година. Но фактически именно в стабилната, скучна и стара Германия ще се появи най-драматичното предизвикателство пред отворените граници и мултикултурализъм.

Появата на осъществима алтернатива пред „установената“ консервативна политика, която Меркел представлява е нещо важно, заради ролята, която нейната партия Християн-демократичен съюз изигра при оформянето на Германия след Втората световна война, където тя управлява почти три четвърти от историята на страната. ХДС бе основана след Втората световна война от мъже и жени, които се заклеха да защитят християнския характер на германската нация и Европа като цяло, но която винаги е имала противоречиви взаимоотношения с белите националисти.

Това е истина дори преди самото начало. Основателите на ХДС, повечето от които произлизат от западните региони на Германия, където християнството е исторически по-вкоренено, първоначално гласуват в полза на нацизма. Освен, че е грешка, техният съюз е логично последствие от демографските страхове. Мъжът, който става партиен лидер и първи канцлер, Конрад Аденауер не е единствен във вярата си, че североизточната част на страната – сърцето на Прусия, със столицата си Берлин е населена с не съвсем бяла раса, чиято нехристиянска култура заплашва да се разпространи. Докато Адолф Хитлер, преди да дойде на власт подозиран по различни причини, поне заяви, че ще защитава християнската идентичност на нацията от подобни пагубни елементи.

След Втората световна война, когато Хитлер се оказа, че е бил по заинтересован от завоюване на земи, а не от християнство, тези същите политици се появиха да предложат нова визия за германската, европейската и световната политици – този път с по-силен и по-надежден партньор – САЩ. Изолирайки се от нацизма, те защитаваха „християнски образ“ на политиката, основан върху ценностите на индивидуалните свободи, икономическата свобода и културната откритост. Тази визия се понрави на американските окупатори, които накрая наклониха везните в полза на ХДС, а после помогнаха на западногерманските региони да се отделят от окупиран от руснаците Североизток. Въпреки че официално призоваха към обединение в ранния стадий на Студената война, водачите на ХДС като Аденауер бяха тайно доволни, че техните християнски родни места са сега демографски изолирани от азиатците.

Но те не бяха доволни задълго. Аденауер, който присъстваше на католическа меса всяка неделя и управлява до 1963 г., настояваше държавата да гарантира християнската култура осигурявайки църковно водачество в законотворчество, управлението и общественото обучение. След това сексуалната революция и надигащата се имиграция от нехристиянските, небели части на света (особено от страните, обитавани предимно от мюсюлмани) накараха ХДС да промени насоката, за да запази значението си на изборите. Хелмут Кол, канцлер на Германия от партията през 80-те и 90-те години на ХХ век, който бе свидетел на Обединението с ГДР и края на Студената война, посочваше католическото благочестие на родителите си, но рядко сам ходеше на църква и запази голяма част от въведените преди това от социалдемократите образователни политики, които намалиха ролята на религията в училищата. Той се ожени за некатоличка и отгледа двама синове, които накрая се ожениха за небели и нехристиянки (туркиня и корейка). С времето социалната политика на партията ставаше все по-трудно и все по-трудно различима от социалдемокрацията, нейното ръководство се занимаваше със все по-сложни акробатики, за да оправдае думата „християнски“ в името си.

Настоящият водач на Меркел е може би най-нерелигиозният от дългоуправлявалите канцлери на Германия от ХДС. По време на дебата от миналата седмица, когато водещият попита нея и нейния социалдемократически водач дали са били на църква по-рано през деня, и двамата отговориха отрицателно. В това отношение тя е представителна за по-голямата част от германците, от които едва 10% ходят често на църква, но това я прави уязвима пред християнско-консервативни претенденти като „Алтернатива за Германия“. Като първи протестант на позицията, тя разчита много на наследството на лютеранския пастор, какъвто е бил баща ѝ по-нататък в своята християнска легитимност. Тя е женена за мъж от Източна Германия, отгледан без църква и в своите речи тя разчита, риторично погледнато, на мъгляви призиви за поддържането на „християнския облик“ на човечността, която тя определя най-вече като придържане към установените западни правни свободи. И през осем от нейните 12 канцлерски години, тя води правителствена коалиция със Социалдемократите.

Но отсъствието на набожност у канцлера изглежда, че не притесняваше по-консервативните членове на нейната ХДС – докато не взе решението през 2015 г. да приеме стотици хиляди нехристиянски, небели бежанци от Близкия изток в страната. Това бе точката, след която мнозина започнаха да сменят лагера в ползата на новата християнконсервативна партия „Алтернатива за Германия“, основана едва две години по-рано.

Основателните на „Алтернатива за Германия“ взеха името си от фраза на Меркел, използвана през 2013 г. „Няма алтернатива“, заяви тя тогава в подкрепа на водения от Германия спасителен план за гръцкото правителство, който според нея бе необходим за запазването на икономическата цялост на ЕС. Докато бележи партийния национализъм и евпроскептицизъм, думата „алтернатива“ е и описание на партийната цел да стане истински пазител на Германия, Европа и на християнската идентичност.

Две седмици преди изборите: Меркел води убедително

Двете седмици, които остават преди изборите за германски парламент, са от решаващо значение, тъй като голяма част от избирателите все о...

Въпреки отхвърлянето от мнозинството епископи в страната, няколко влиятелни католически и протестантски теолози се изказаха в полза на „Алтернатива за Германия“ или призоваха своето паство да приеме спора сериозно. В своята програма партията призовава към засилване на религиозното съзнание в общественото образование и предупреждава, че изпаряването на християнската идентичност може „да заплаши и основите на нашата държавна система и на нашата цивилизация“. В това тя звучи като документ от епохата на Аденауер, с изключение че демографската заплаха не идва от Източна Европа, а от Северна Африка и Близкия изток. „Алтернатива за Германия“ е новият Християндемократически съюз“, заявиха наскоро по време на митинг симпатизанти.

В страни от призива за връщане назад в развитието на ЕС, политическите предписания на „Алтернатива за Германия“ могат да се сумират лесно : спиране на мюсюлманската имиграция и изграждане на производство на бели деца чрез социално подпомагане на семейството. Кандидатите ѝ цитират скорошен правителствен доклад, че близо 400 хил. нови сирийци могат да дойдат в страната през 2018 г. чрез политиката за „обединяване на семействата“, създавайки нещо, определяно от партията като „социален хаос“. В предизборните си плакати партията показва млади жени на плажа със слогана „Бурки? Ние предпочитаме бикини“ и млада, бременна бяла жена с фразата „Нови германци? Да си ги направим сами“.

Въпреки, че „Алтернатива за Германия“ (както и ХДС) се обявиха срещу приетия миналата година проектозакон за еднополовите бракове, един от водещите кандидати на скорошните избори, Алис Вайдел, е лезбийка. Въпрос на гледна точка. Вайдел отглежда две деца, родени от нейния партньор – швейцарска германка. Председателят на обединението Фрауке Петри е привлекателна 41-годишна майка на пет бели деца – мощен контраст срещу бездетна Меркел „канцлер на бежанците“, което косвено я представя като предател на собствените ѝ раса и религия.

„Алтернатива за Германия“ иска да покаже, че Меркел и ХДС няма да посмеят да се борят за това, което винаги са твърдели, че е тяхна ценност: запазването на християнски Германия и Европа. Правейки така, те разкриват напрежението, вградено в програмата на управляващата партия: потиснатото приемане, че поддържането на определен тип етническо мнозинство е необходимо за този проект. Партията твърди, че заслужава повече титлата „бели националисти“ от ХДС от миналото, по чийто пример е моделирана.

Германия: Турските пътни предупреждения за Германия са лоша шега

Според Петер Алтмайер, директор на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел предупрежденията от страна на турското правителство...

Конфликтът между „Алтернатива за Германия“ и ХДС пуска светлина върху настоящата гражданска война между про-Тръмп крилото и закостенялата част от Републиканската партия – основните представител на християнската политика в САЩ. Както и Меркел, сенатор Мич МакКонъл и председателят на Конгреса Пол Райън, често биват смятани от вътрешнопартийните си противници за твърде „политически коректни“, за да покажат ясно демографските опасности, които заплашват бяла и християнска Америка. За да се оцени това трансатлантическо сходство, трябва да се погледне върху факта, че „Алтернатива за Германия“ нае Винсънт Харис, млад политически стратег, консервативен християнин, за да я консултира по време на кампанията. Харис стана известен с работата си, използвайки сексуализирана рекламна кампания и за Доналд Тръмп, и за израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, свързваща етнодемографския страх с религиозната идентичност.

Според най-новите социологически проучвания, „Алтернатива за Германия“ ще получи близо 10% от гласовете, но това може да е само началото. Според берлинския политолог Оскар Нидермайер, потенциалът за нейната марка популизъм е голям, предвид начина, по който миграцията е поляризирала германското общество – потенциал, който все още не е напълно реализиран, заради липсата на професионализъм у партийното ръководство. Въпросът е дали младите германски гласоподаватели, които стават все по-активни в политическите партии в сравнение с предишното поколение, ще приемат посланието.

Меркел заяви по време на дебата миналата седмица, че коалиция между нейния ХДС и расистката „Алтернатива за Германия“ е изъвн въпрос. Тя също така настоя, че на десни екстремизъм трябва да се противостои не само в Германия, но и „независимо къде се случи по света“. Това, което тя не може да каже публично, обаче, е, че историята на собствената ѝ партия е пряко вкоренена в типа политика, който тя сега осъжда.

Foreign Policy

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    Художествена литература. Напрао си е роман това, бате. Кога ще го издаваш?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Празнуваме Илинден

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната...

missing image
Любовен хороскоп за уикенда

Овен Очакват ви вълнуващи дни. Любимият човек може да ви изненада приятно. От друга страна, ако получите покана от някой, който е при...