X
 
 

Hürriyet: ЕС не постъпва мъдро, като налага санкции на Турция

2587 6
photo of Hürriyet: ЕС не постъпва мъдро, като налага санкции на Турция
Снимка: iStock/Guliver
Заключенията от пет части, които бяха приети от Съвета на Европейския съюз късно на 15 юли относно сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие са неуместни и проблематични по много причини. Това пише турското издание Hürriyet в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус".

В контекста на заключенията Съветът реши да преустанови преговорите за всеобхватно споразумение за въздушен транспорт и реши да не провежда двустранни диалози на високо равнище, включително годишното заседание на Съвета за асоцииране. Той също така одобри предложението на Европейската комисия за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа кредитната си дейност в Турция, по-специално по отношение на кредитирането с държавна подкрепа.

Освен това Съветът призова върховния представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и Комисията да продължат работата по възможностите за целенасочени мерки в светлината на продължаващите сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.

Турските и европейските дипломати описват тези санкции като символични, тъй като няма да окажат влияние върху Турция. Споразумението за авиационен транспорт вече е спряно, кредитирането на ЕИБ в Турция не представлява значителна сума и за първи път предприсъединителната помощ за Турция ще бъде намалена, обясняват те.

За мнозина в Турция последният ход на Брюксел е друг пример за двойните стандарти, които ЕС отдавна налага, когато става дума за Турция и турците киприоти, особено в контекста на Кипър.

„Имаме права в Източното Средиземноморие, ще ги защитаваме до края. ЕС казва, че ще наложи санкции. Ние отхвърляме тези санкции. ЕС ще загуби авторитета си в земите на Турция, ако не се откаже от прилагането на двойни стандарти“, заяви главният опозиционен лидер Кемал Килъчдароглу по време на обръщението си към парламентарната група на Републиканската народна партия (РНП) на 16 юли.

Много острите забележки на Килъчдароглу за ЕС показват общо разбиране в турското обществено мнение. Повече турци вярват, че ЕС играе двойна игра с Турция и турците киприоти и има усещане за силна несправедливост.

Турция изпраща четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие на фона на огромно напрежение

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез потвърди изпращането на четвърти сондажен кораб в Източното Сре...

Вземете 2004 г. например. ЕС кредитира турците киприоти, които гласуваха за обединението на разделения остров по плана на Анан, докато възнаградиха гърците киприоти, като отвориха вратите на ЕС за онези, които гласуваха за продължаването на разделението на острова.

Огромна отговорност за продължаващата криза на острова и Източното Средиземноморие имат предишните лидери на ЕС, които взеха страната на Република Кипър и Гърция заради „солидарност“.

Тогава ЕС обеща да приложи директно търговско регулиране спрямо т.нар. Турска Република Северен Кипър (ТРСК), но не го направи заради ветото на гръцката част на острова. Както обикновено, те замълчаха отново заради „солидарността“.

В края на 2006 г., само година след началото на официалните преговори, страните от ЕС не усетиха никаква пречка да блокират отварянето на осем глави като част от процеса на присъединяване на Турция с аргумента, че Анкара отказва да приложи към Кипър допълнителния протокол за митническия съюз. Вместо да дадат място на дипломацията и усилията за решаване на проблема чрез диалог, този прибързан и неразумен ход на ЕС по това време имаше огромен ефект върху следващите етапи на процеса на присъединяване.

Тези санкции срещу Турция по отношение на сондажните дейности не се различават от тези през 2004 и 2006 г., но са по-опасни.

The Wall Street Journal: Не позволявайте на Турция да премине на страната на Русия

Когато Европа отиде на война през лятото на 1914 г., в британските корабостроителници се строяха два военни кораба, предназначени за Ос...

По ирония на съдбата, ЕС смята, че има юрисдикция да определя чия дейност в Източното Средиземноморие е легална и коя не е, тъй като приема самообявената изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Кипър за легална, докато отхвърля континенталния шелф на Турция. Както бе посочено в тази колонка, усилията на ЕС да остави солидарността да надделее над международното право са нереалистични, но провокативни.

Представителите на ЕС много добре знаят, че Турция няма да изтегли корабите си от региона, защото Брюксел налага санкции. Напротив, Турция реши да изпрати друг кораб в района след санкциите.

Не само това. След европейските санкции, гърците киприоти отхвърлиха предложение от турската общност на острова за създаване на комисия за енергийните дейности край Кипър. В изявлението на ЕС просто пренебрегнаха предложението на турците заради „солидарността“ с гърците.

Налагането на санкции срещу Турция по въпрос, по който ЕС изобщо няма юрисдикция, е още една грешка на ЕС. Или може би това не е грешка, а решение, както правилно каза Пауло Коелю: „Грешка, повторена повече от веднъж, е решение“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • тъжно дежурно русофобчи 3 тъжно дежурно русофобчи преди 1 месец Профил на трол?
  По всичко изглежда Турция ще си купи от Русия по-евтини и по-добри самолети и САЩ да лапат на Ердоган и Путин оная работа. Ей ся ша са оплача на чичко Шорош...
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ама как може така да си помислите бе? Ааааайде сега, санкции?!? Ами това си е чисто по братски, потупване по рамото. Само за да не се самозабравяте! Уж сте европейци, а сега изведнъж, ориенталски номера.
 • ЕС към Турция 1 ЕС към Турция преди 1 месец Профил на трол?
  Анадолааа...защо рИИИвеш бре????
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  щото съм в правото си да добивам природен газ
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А ми добивай си газ в Анадола бийч...що щеш в Кипър???
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А ми добивай си газ в Анадола бийч...що щеш в Кипър???
  : 1 !
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...