"Игра на нефт": Саудитска Арабия с Русия срещу САЩ?

9952
"Игра на нефт": Саудитска Арабия с Русия срещу САЩ?
Снимка: iStock

На 5 септември Саудитска Арабия и Русия решиха да удължат доброволните съкращения на производството и износа на петрол. Пазарът осъзна напрежението на ситуацията с търсенето и предлагането, международните индекси на цените на "черното злато" достигнаха десетмесечни върхове.

Общото намаление на производството е 1,3 милиона барела на ден, или повече от 1% от световното търсене. Тази стъпка е насочена към увеличаване на цената на петрола и подпомагане на финансите на двете държави. Поведението на Саудитска Арабия, което върви срещу САЩ, отразява охлаждането на отношенията между Риад и Вашингтон.

На 5 септември Саудитска Арабия реши за три месеца - до декември - да удължи доброволното съкращаване на производството на петрол с 1 милион барела на ден, което е в сила от юли. Това съобщи държавната информационна агенция на кралството. В същия ден руският вицепремиер Александър Новак също каза, че сегашното намаление на руския износ с 300 000 барела на ден ще бъде в сила до края на декември. Още: Цените на петрола отстъпват, дали ще е трайно?

Обединение

Саудитска Арабия, лидерът на ОПЕК, група, която включва най-големите държави производителки на петрол в света, и Русия, третият по големина производител на петрол в света, обединиха усилията си. Цената на петрола рязко скочи, след като на пазара се появиха съобщения за планове на двете страни да удължат съкращенията в производството на енергийния ресурс.

На 5 септември фючърсната цена на петрола сорт Брент от Северно море, считан за европейски бенчмарк, временно се повиши с 2% спрямо предходния ден, повишавайки се до 90 долара за барел за първи път от последните 10 месеца. Американските фючърси за WTI (West Texas Intermediate) също се повишиха с 3% до $88, което е десетмесечен връх.

Това предизвика изненада на пазара. От края на август до началото на септември се смяташе, че Саудитска Арабия ще продължи да намалява производството през октомври. Руският вицепремиер Новак каза миналата седмица, че е договорил с ОПЕК+ политика за намаляване на производството като подробностите ще бъдат публикувани тази седмица.

Въпреки това, тъй като Рияд и Москва в миналото многократно удължаваха съкращенията на производството с един месец, мнозина вярваха, че и този път решението ще бъде удължено с един месец до октомври, каза Кентаро Мацуда от Японския изследователски институт.

И двете страни организираха тази "изненада", за да подобрят състоянието на националните си финанси поради по-нататъшния ръст на цените на петрола, пише японското издание Nihon Keizai.

През ноември 2022 г. групата ОПЕК+ започна координирано съкращаване на производството поради опасения за спад в търсенето, причинено от охлаждане на икономиките след повишаване на лихвените проценти в света. Първоначално се говореше за намаление с 2 милиона барела на ден, но цената на петрола не се повиши и някои членове на организацията, включително Саудитска Арабия и Русия, бяха нетърпеливи, решавайки да намалят производството с още 1,66 милиона барела на ден през април.

Двете страни продължиха да намаляват производството на "черно злато", като през август страните от ОПЕК + намалиха производството с повече от 5,6 милиона барела, което е 5-6% от световното търсене.

Саудитска Арабия, която се стреми да подкрепи цената на петрола чрез по-нататъшно намаляване на производството си, е дълбоко предпазлива, че пазарната активност може да спадне, ако Рияд смекчи настоящата си политика. Още: БРИКС се разширява - кани още 6 държави догодина (ВИДЕО)

Според Международния валутен фонд (МВФ) цената на петрола, при която ще се балансира бюджетът на Саудитска Арабия тази година, е 80,9 долара за барел. Въпреки че петролът в момента е по-скъп, цената му се спря на 70 долара през юни и юли.

Финансовите резултати на държавната петролна компания Saudi Aramco за периода от април до юни 2023 г. показаха спад на нетната печалба с 38% спрямо предходната година.

Има причина да се смята, че напрежението между САЩ и страните производителки на петрол от ОПЕК улесняват намаляването на производството. ОПЕК многократно отхвърли исканията на Вашингтон за увеличаване на производството на петрол и предпочете да подкрепи петролния пазар чрез съгласувани съкращения на производството.

Срещу САЩ?

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), двата основни члена на ОПЕК, традиционно играят на страната на Съединените щати, но сега те диверсифицират своите партньори, например, като се присъединят към БРИКС: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Решението за удължаване на съкращаването на производството на петрол гъделичка нервите на американската администрация на Байдън. Повишаването на цената на "черното злато" ще доведе до увеличение на цената на бензина, което може да повлияе на рейтинга на Байдън преди президентските избори през 2024 г. Това също ще даде на опозиционната Републиканска партия повод за атака.

Коментирайки събитията на пресконференция на 5 септември, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон ще продължи да лобира за интересите на саудитците и ще предприеме всички стъпки за намаляване на потребителските цени на бензина.

В Русия също има криза, свързана с намаляването на доходите от продажба на енергийни ресурси поради санкциите на западните сили: през януари-юли дефицитът на държавния бюджет възлиза на 2,81 трилиона рубли. Това вече е близо до прогнозния годишен дефицит (около 2,9 трилиона). Още: Цените на петрола пак тръгнаха ударно нагоре, ето причината

През декември 2022 г. страните от Г-7 — Япония, САЩ и Европа — започнаха да ограничават вноса на руски петрол, за да намалят приходите на Кремъл, насочени към финансиране на конфликта в Украйна. Тази мярка не позволява получаването на застрахователни полици, необходими за доставка за транзакции, при които вносната цена на "черното злато" надвишава $60. Заради санкциите приходите на Москва от петрол и газ през януари-юли са паднали с 41% спрямо същия период на миналата година.

При такива обстоятелства Русия възнамерява да ограничи доставките, като намали производството на петрол, за да поддържа цените на този енергоносител по-високи. През май президентът Путин отбеляза, че глобалната стойност на петрола остава много стабилна благодарение на намаленото производство и други усилия на Москва.

Докато износът на Русия за Китай, Индия и други несанкционирани държави продължава да расте, някои сочат политически причини за удължаване срока за намаляване на производството, като например желание да се демонстрира готовност да се отговори на западните санкции, каза руски енергиен експерт.

Автор: Юдай Кога

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари