"Измами, грешки и дребни конфликти": Историята на част от американските доброволци в Украйна

7791
"Измами, грешки и дребни конфликти": Историята на част от американските доброволци в Украйна
Снимка: Getty Images

Хора, които дори не биха се доближили до военни зони в конфликти, ако САЩ бяха намесени, сега активно се бият на украинския фронт, получавайки достъп до американски оръжия, показва разследване на The New York Times.

Те се втурнаха там с хиляди и много от тях бяха американци, които обещаха да споделят своя военен опит, пари и оръжия на бойните полета на тази война. Медиите в родните им градове празнуваха тяхната решителност, а спонсори ги подкрепиха, като преведоха милиони долари по сметките им.

Сега, когато измина една година от началото на военния конфликт в Украйна, много от тези доброволци се карат помежду си и подкопават ефективността на усилията на украинските въоръжени сили. Някои от тях крадат пари или си присвояват военни заслуги. Други се покриват с благотворителни дейности, опитвайки се да спечелят от конфликта.

Пенсиониран подполковник от морската пехота на САЩ е в центъра на федерално разследване за разглеждане на подробности за потенциално незаконен износ на военни технологии. Друг бивш американски военен дойде в Украйна, но много скоро се оказа предател и избяга в Русия. Роденият в Кънектикът, който излъга за военния си опит, публикува в социалните медии подробна информация в реално време на бойното поле - включително точното си местоположение - и се хвалеше колко лесно е да се получи достъп до американски оръжия. И един бивш строителен работник от Съединените щати излезе с план за използване на фалшиви паспорти за контрабанда на бойци от Пакистан и Иран. Още: Анализ: Може ли да бъде спряна непокорната Русия?

Такива герои успяха да стигнат до украинския фронт, защото Съединените щати предпочитат да помогнат на Украйна, оставайки на една ръка разстояние: администрацията на Байдън доброволно изпраща оръжия и пари там, но не и професионален военен персонал. Това означава, че хора, които дори не биха се доближили до военни зони в конфликти, ако Съединените щати бяха намесени, сега активно се бият на украинския фронт, често с неограничен достъп до оръжия и военно оборудване.

Много доброволци, които отидоха в Украйна, го направиха безкористно, някои дори пожертваха живота си. Чужденците спасяват цивилни, помагат на ранените и се бият яростно рамо до рамо с украинците. Други събират средства за закупуване на оборудване.

Въпреки това, в най-големия конфликт в Европа от 1945 г. насам, подобна самодейност прави изключително трудно да се прокара граница между доброволци с военна подготовка и тези, които нямат умения и дисциплина, за да окажат някаква значима помощ.

New York Times прегледа повече от 100 страници документи, събрани от вътрешни доброволчески групи, и интервюира повече от 30 набиращи средства доброволци, спонсори, американски и украински служители. Много от тях поискаха имената им да останат в тайна.

Резултатите от анализа на документите и съдържанието на интервюто разкриват поредица от измами, грешки и дребни конфликти, които са се превърнали в пречка за доброволческото движение, възникнало след като Русия започна своята инвазия и украинският президент Володимир Зеленски се обърна към международната общност за помощ. "Всички приятели на Украйна, които искат да се присъединят към нас в защитата на страната ни, моля, елате", каза той. "Ние ще ви дадем оръжия."

Хиляди откликнаха на този призив. Някои се присъединиха към военни групи, като Украинския международен легион, който беше специално създаден за чуждестранни доброволци. Други започнаха да работят в подкрепа и да помогнат за набирането на средства. По времето, когато Киев беше бомбардиран, нямаше време да се провери сигурността на пристигащите в страната чужденци. В резултат на това хора с тежко минало, включително такива с изфабрикувано военно досие, са се закрепили в легиона и редица други доброволчески групи.

Когато зададохме конкретни въпроси на украинските военни, те не дадоха ясен отговор, но заявиха, че трябва да бъдат нащрек, тъй като руски агенти редовно се опитват да проникнат в доброволческите групи. „Разследвахме такива случаи и ги препратихме към правоприлагащите органи“, каза Андрий Черняк, говорител на украинското военно разузнаване.

Още: Анализ след срещата на Путин и Дзинпин: Трябва ли да се тревожи Западът?

Един от най-известните американци на украинския фронт беше Джеймс Васкес. Няколко дни след началото на руската инвазия, Васкес, който ремонтирал жилищни сгради в Кънектикът, обявил, че заминава за Украйна.

Местен вестник разказа историята за бившия сержант Васкес от армията на САЩ, който напуснал работата и семейството си, за да отиде на фронтовата линия. Оттогава той публикувал видеоклипове от бойното поле онлайн и поне веднъж е издал точното местоположение на своята войскова единица. Той използва тези свои публикации, за да събира дарения. „Бях в Кувейт по време на Пустинна буря и в Ирак след 11 септември“, казва Васкес в едно видео.

Според говорител на Пентагона всъщност Васкес никога не е воювал в Кувейт, нито в Ирак, нито където и да е другаде. Специализирал се е в ремонт на електрооборудване. Той напуснал армията не като старшина, както твърдеше, а като редник първи клас.

В Украйна обаче Васкес получил свободен достъп до оръжия, включително до американски пушки. По думите му пушките били "чисто нови, извадени от кашоните, и имаме много".

Той се сражавал заедно с украинския крайно десен батальон "Вълците на Да Винчи" до миналата седмица, когато "Ню Йорк Таймс" огласи неговите лъжи за военния опит. Той незабавно изтри акаунта си в Туитър и заяви, че вероятно ще напусне Украйна, защото властите откриха, че се бие без необходимия военен договор.

Публични спорове

В началото на конфликта международният легион, набързо създаден от украинското правителство, е прекарал не повече от общо 10 минути в проверка за миналото на всеки доброволец.

Отначало украинските власти се похвалиха, че 20 000 доброволци са подали молба да се присъединят към международния легион, но се записаха много по-малко. Според осведомени източници в момента той наброява около 1500 души.

Някои от тях са опитни бойци, работещи във военното разузнаване на Украйна. Но и те имаха проблеми. Бившият редник от армията първи клас Джон Макинтайър беше изключен от Легиона за лошо поведение. Макинтайър избяга в Русия и наскоро се появи по руската държавна телевизия.

Вътрешни документи показват, че в международния легион се е развила тежка ситуация. Процесът за набиране на персонал е в застой. Базираният във Вашингтон „Проект за борба с екстремизма” писа през март, че в Легиона и свързаните с него групи "все още има лица, които мнозина смятат негодни за задълженията."

Малкълм Нанс, бивш криптограф от ВМС и коментатор на MSNBC, дойде в Украйна миналата година с цел да въведе ред и дисциплина в легиона, но той се изправи пред истински хаос.

Нанс, чиито телевизионни изяви го направиха един от най-разпознаваемите американци, подкрепящи Украйна, беше опитен военен оператор. Той разработи "кодекс на честта" за легиона. Още: Предупреждение: САЩ правят грешка в Украйна

Сега Нанс е в разгара на отвратителна борба за власт. Тя често се отразява в Twitter, където той се подиграва на един от бившите си съюзници, наричайки го „дебел“ и приятел на „доказан измамник“.

Той обвини една проукраинска група за набиране на средства с измама, без да предостави никакви доказателства. След като се скара с двама администратори на легиона, Нанс написа „контраразузнавателен доклад“, за да бъдат уволни. Основно в неговия доклад е твърдението, че един от служителите на легиона, Емесе Абигейл Файк, се е опитала с измама да купи къща в австралийско телевизионно риалити шоу с пари, които тя не е имала. Той я нарече "потенциален руски шпионин", отново без да предостави никакви доказателства. Фаик отхвърли обвиненията и продължава да работи за Легиона.

Но същността на тази кавга се свежда до това на кого може да се вярва да говори от името на легиона и да събира средства за него.

Нанс вече напусна Украйна, но продължава да набира средства с нова група съюзници. Един от тях, Бен Лаки, също преди това е служил в Международния легион. Той каза на колегите си доброволци, че някога е бил морски пехотинец и написал в LinkedIn, че последно е работил като помощник-мениджър в стекхаус LongHorn. Всъщност, според Пентагона, той няма военен опит, а в стекхаус работел като сервитьор.

Тъй като процесът на набиране на легиона е в застой, Райън Рут, бивш строителен работник от Грийнсбъро, Северна Каролина, се опитал да намери нови новобранци сред афганистанските войници, бягащи от талибаните. Рут, който прекарал няколко месеца в Украйна миналата година, заяви, че планира да доведе афганистански бойци в страната, в някои случаи незаконно - от Пакистан и Иран.

65-годишният Грейди Уилямс, бивш инженер без военен опит и осъден през 2019 г. за употреба на метамфетамин, работел като доброволен екскурзовод в ранчото на Роналд Рейгън в Санта Барбара, когато чул призива на Зеленски за потенциални доброволци.

По думите му той отлетял до Полша, оттам на стоп до Украйна и с влак до Киев. Там се натъкнал на двама американци във военни униформи. „Казаха ми: „Човече, ела с нас!“, продължи Уилямс. Те го завели във военна база близо до фронта и му дали оръжие. Няколко дни по-късно, разказва той, вече бил заедно с украински войници в окопите край Буча. Седмица по-късно военните разбрали, че той воюва без необходимия военен договор и го върнали обратно в Киев. Още: Може ли войната в Украйна да доведе САЩ до оръжеен дефицит?

Там започва доста любопитно пътешествие, което завършва с набиране на средства за доброволци от Грузия. Уилямс успял да събере около 16 хиляди долара, като вдъхновил филантропи, че има нужда от парите, за да купи електрически мотоциклети за бойците. Но грузинците все пак го изгонили.

Има доста примери за пилеене на средства от такива "добронамерени" хора. Групата Mriya Aid, ръководена от действащ канадски подполковник, похарчила около 100 000 долара, получени от дарители, за закупуване на високотехнологични очила за нощно виждане в американски стил. Но, както показват вътрешни документи, в действителност това оборудване се оказало много по-малко ефективно от китайските модели.

По-рано тази година Mozart Group, създадена от двама бивши морски пехотинци, за да помагат на Украйна, се разпадна, след като единият съди другия за кражба на средства и тормоз.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари