Може ли войната в Украйна да доведе САЩ до оръжеен дефицит?

12407
Може ли войната в Украйна да доведе САЩ до оръжеен дефицит?
Снимка: Getty Images

Конфликтът в Украйна разкри неспособността на военнопромишления комплекс на САЩ бързо да увеличи производството на много видове оръжия и особено на боеприпаси, пише The Washington Post. Най-големият военен бюджет в света не успя да се справи с решаването на този проблем.

... Остър съскащ звук изпълва фабриката, докато чисто нови артилерийски снаряди се потапят в горещо масло.

Бившият военноморски офицер Ричард Хансен, който ръководи държавната фабрика за боеприпаси, обяснява как загрятата до 815 градуса течност поддържа своите химически свойства и гарантира, че снарядите ще детонират правилно на бойното поле. „Това е, което правим“, каза Хансен. "Ние създаваме нещо, което убива хора."

Заводът за армейски боеприпаси Scranton (SCAAP), едно от местата за производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, се превърна в епицентър на усилията на администрацията на Байдън да ускори доставките на оръжия за Украйна.

Планът на Пентагона да разшири производството на снаряди след 2 години бележи пробив в усилията да се утоли жаждата на Украйна за оръжие. Конфликтът разкрива дълбоко вкоренени проблеми, които САЩ трябва да преодолеят, за да произвеждат ефективно оръжията, от които се нуждаят, не само за да помогнат на своите съюзници, но и да се защитят в случай на конфликт с Русия, Китай или друга голяма сила.

Въпреки факта, че САЩ могат да се похвалят с най-големия военен бюджет в света - повече от 800 милиарда долара годишно - и перфектна отбранителна индустрия, те отдавна не могат да установят ефективна разработка и производство на оръжия, които да им позволят да пробият неоспоримо сред технологичните лидери. Тези предизвикателства придобиват ново значение, когато не ядреният въоръжен конфликт се завръща в Европа и докато Вашингтон обмисля сценарии за справяне с велики сили. Още: Западът губи информационната война в Украйна

Обществената подкрепа за помощта за Украйна намалява и води до все по-голямо разделение, а конфликтът подхранва разговорите за необходимостта да се преодолее това, което военните лидери наричат „уязвимост“ на американския военнопромишлен комплекс и да се разработят нови начини за бързо увеличаване на производството на оръжия във време на криза. Някои наблюдатели са загрижени, че Пентагонът не попълва намаляващите оръжейни запаси в страната, пише в материала на The Washington Post.

Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) установи, че сегашното производство на американските фабрики може да не е достатъчно, за да предотврати недостиг на ключови продукти, които САЩ доставят на Украйна. Дори при ускорени темпове на производство, ще са необходими поне няколко години за възстановяване на запасите от противотанкови ракети Javelin, ракети земя-въздух Stinger и други военни продукти с голямо търсене.

По-ранно проучване на същия мозъчен тръст илюстрира още по-разпространен проблем: бавният темп на производство ще отнеме до 15 години, за да се попълнят запасите от оръжейни системи, унищожени в боеве или прехвърлени на други страни, като управляеми ракети, пилотирани самолети и въоръжени дронове.

„Това е сигнал за събуждане“, каза в интервю сенаторът демократ от Роуд Айлънд Джак Рийд, председател на Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ, имайки предвид производствените проблеми, разкрити от конфликта. „Трябва да имаме индустриална база, която може да реагира много бързо.“

За една година на конфликт в Украйна американската военна помощ достигна умопомрачителните 300 милиарда долара, финансирайки всичко - от очила за нощно виждане до танкове Abrams. Повечето от оръжията идват от Пентагона, но останалите трябва да бъдат произведени.

Служители на САЩ и НАТО рекламират ефективността на чуждестранните оръжия за украинските сили. Но усилията за изграждане на въоръжение не могат да не тревожат САЩ и Европа, тъй като те изчерпват военните запаси на страните-донори и разкриват пропуски в производствения капацитет.

Студеното време превърна наземните боеве в кървава баня с участието на тежка артилерия, като украинските войски изстрелват средно по 7700 артилерийски снаряда на ден, според военните, което е доста над производствения темп на САЩ от 155 мм снаряди (14 000 на месец). През първите 8 месеца след началото на конфликта украинските сили са изразходили 13-годишни запаси от противовъздушни ракети Stinger и 5-годишни запаси от Javelin, според компанията-производител Raytheon.

Председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили прогнозира, че намаляването на доставките на боеприпаси може да изисква допълнителни увеличения на разходите на Пентагона, слагайки край на ерата, в която боеприпасите служат като "платежоспособни средства", тази част от бюджета за отбрана, която може да бъде намалявана в полза на по-скъпи стоки като танкове и самолети. Още: The Guardian: Лобиращи за Киев в САЩ получават милиони от оръжейни компании

„Конфликтът в Украйна показа, че нашата военнопромишлена база не е на нивото, което е необходимо за производството на боеприпаси“, каза Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политиката, посочвайки усилията за ускоряване на производството на артилерийски снаряди, управляеми ракети и редица други продукти. „Това ще има значение след година или две или три, защото дори ако конфликтът в Украйна отшуми (а никой не може да предвиди вероятността от това), Украйна ще има нужда от армия, способна да защитава територията си.“

Проблемът не се ограничава до боеприпасите и оръжията, доставени на Украйна. Според пенсионирания офицер от Корпуса на морската пехота и експерт по отбраната на CSIS Марк Кансиан, съдейки по темповете на производство в американските заводи, ще са необходими повече от 10 години, за да се подмени флотът от хеликоптери UH-60 Black Hawk, а да се обновят запасите от модерни ракети от клас " въздух-въздух " ще трябват почти 20. Що се отнася до самолетоносачите, това ще отнеме най-малко 44 години.

В Европа проблемите са не по-малко сериозни. През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че времето за изчакване за оръжия с голям калибър се е утроило, което означава, че артикулите, поръчани днес, ще пристигнат след 2 години или повече. В Германия, на фона на плановете за изграждане на въоръжените сили, се смята, че наличните боеприпаси са достатъчни за няколко дни военни действия, максимум 8.

За да се справят с тези проблеми, лидерите на ЕС проучват начини за ускоряване на производството чрез предварителни споразумения за покупка, както в надпреварата за разработване на ваксина срещу коронавирус. В Украйна липсата на боеприпаси е екзистенциална. В сектори като Артьомовск (Бахмут), където украинските войски са затънали в брутални битки с руски войници, защитниците трябва да пестят боеприпаси, защото има много по-малко от необходимото.

Собственият анализ на Пентагона на отбранителния сектор на САЩ показва, че индустрията не отговаря на производствения потенциал на Втората световна война, когато американските фабрики създаваха самолети и оръжия, които доведоха съюзническите сили до победа над силите на Оста. Настоящите проблеми се дължат отчасти на консолидацията в ерата след Студената война, когато военните разходи са намалели и броят на военния персонал е намален с една трета.

В свят, в който не се очакваха големи конфликти между нациите, федералното правителство приветства вълна от сливания и придобивания, които свиха сектора. През 90-те години на миналия век САЩ имаха 51 големи изпълнители; днес те са едва 5. Броят на производителите на самолети е намален от 8 на 3, а 90% от ракетите идват от 3 източника.

Преди това Пентагонът проектираше оръжейни програми по такъв начин, че да има поне два източника на производство, но с времето това се превърна в лукс. Длъжностните лица са търсили начини да запазят конкуренцията отчасти чрез включване на търговския сектор, но това не е сработило. „Спряхме да купуваме повече, отколкото ни трябваше“, каза изпълнителният директор на Съвета за професионални услуги Дейвид Берто. „И те спряха да плащат повече.“ Още: Байдън все още няма ясна стратегия за Украйна

По време на 20-те години на борба с бунтовниците, последвали атаките от 11 септември, когато американските войски се изправиха срещу леко въоръжени екстремисти в Ирак, Сирия и Афганистан, беше лесно да се игнорират производствените проблеми. Но изискванията за широкомащабни не ядрени конфликти се промениха.

Експерти от индустрията твърдят, че непостоянното, непредсказуемо военно търсене и краткосрочните договори, продиктувани от циклите на придобиване, допълнително обезсърчават корпоративните инвестиции за поддържане на допълнителен капацитет. И тъй като няма търговски пазар за продукти като ракети земя-въздух или прецизни бомби, специализираните производствени компании не могат да разчитат на гражданското търсене за своето съществуване.

Длъжностни лица казват, че забавянето на производството се дължи и на факта, че модерното военно оборудване е по-трудно за сглобяване, отколкото по време на Втората световна война, когато Ford произвеждаше самолет за час. В момента оръжията често изискват микроелектроника и компоненти от десетки или стотици предприятия. Например стелт изтребителят F-35 на Lockheed Martin има 300 000 части, които идват от 1700 доставчици.

Дъг Буш, главен купувач на оръжия за американската армия, нарече решението на правителството да запази съоръжения като в Скрантън в експлоатация въпреки продължилата десетилетие липса на толкова значително търсене като залог. „Това беше режисиран политически курс. Да, скъпо, но [тези предмети] послужиха като застраховка точно за такъв случай.”

Тази пролет американските военни планират да увеличат месечния си производствен капацитет за 155-милиметрови снаряди от 14 000 на 30 000 и след това на 90 000. Военните харчат 80 милиона долара за допълнително производство на ракетни двигатели за Javelin, за да удвоят общия брой до 4000 на година.

Изследователите обаче отбелязват, че от 45 милиарда долара, отпуснати от Конгреса за производство на нови оръжия за Украйна и попълване на собствените й изчерпани запаси, Пентагонът е сключил договори само за 7 милиарда долара към февруари. Възниква въпросът: достатъчно бързо ли върви работата?

Индустрията, политиците и военните лидери са съгласни, че нарастването на способностите за бързо увеличаване на производството на необходимите оръжия ще отнеме време и иска нови инвестиции. „В даден момент трябва да обедините различните мащабни потоци“, казва Буш. „И това ще помогне за рационализиране на широкомащабния индустриален растеж.“

На Капитолийския хълм те яростно подкрепят разходите за отбрана, но губят ентусиазъм за по-нататъшно въоръжаване на Украйна, особено на републиканците. Едно скорошно проучване показа, че 40% от тях смятат американската помощ за прекомерна, спрямо едва 9% миналата пролет.

Не е ясно колко военни разходи, вече над 3% от БВП, ще си позволят американците в ерата на инфлация и икономически стрес, независимо от обосновката. На скорошно изслушване представителят на щата Мичиган Лиза С. Макклейн каза на служители на Пентагона, че избирателите в нейния окръг са загрижени за „безкрайния конфликт“ в Украйна. „Те смятат, че пилеем пари и ресурси, за да се бием някъде в чужбина, вместо да подредим собствената си фискална къща“, твърди тя.

В завода в пенсилванския град Скрантън, (родното място на президента Джо Байдън) управляван от General Dynamics, дълги стоманени заготовки се обработват в продължение на дни и се превръщат от нажежени метални пръти в артилерийски снаряди, готови за изпращане до завода в Айова, където се пълнят с експлозиви и се изпращат за употреба в горещи точки. От момента, в който снарядите напуснат Скрантън и докато бъдат приведени в пълна бойна готовност, може да отнеме два до три месеца. Още: Глас от САЩ: Путин вече разбра, че сме във война

Градът, в който се намира заводът, говори за по-голям индустриален спад, който се превърна във важен елемент в днешните индустриални сътресения. През 19 век неговата въглищна и стоманодобивна промишленост привличат тълпи работници имигранти, той се превръща в ключов железопътен център и получава прякора „Стиймтаун“ („Електрически град“), защото е един от първите, въвели електрическо осветление.

След Втората световна война обаче, заедно с намаляването на въглищната индустрия, населението на града също намалява. Някогашният процъфтяващ център на града показва смесени резултати от усилията за икономическо съживяване, със затворени витрини, няколко бирария и киносалон.

Президентът Байдън приветства родния си град като символ на намаляващата производствена мощ на Америка и обеща да обърне тенденцията. „Много високоплатени работни места в производството бяха изнесени в чужбина. Заводи и фабрики в страната бяха затворени. Някога проспериращите градове са се превърнали в своята бледа сянка. И през цялото това време страната беше лишена от още нещо. Гордост, самочувствие и ценности“, сподели той в края на януари.

От разцвета си през 1979 г. американският производствен сектор е загубил повече от 7 милиона работни места, повече от 1/3 от работната сила. Отбранителният сектор загуби приблизително също толкова.

Въпреки че General Dynamics казва, че конкурентните заплати поддържат историческия завод в Скрантън привлекателно място за работа, в страна с ниска безработица и недостиг на традиционни производствени умения като металообработването, правилните работници трудно се намират. „Все още не е лесна задача“, каза мениджърът на клона в Североизточна Пенсилвания Тод Смит.

Байдън рекламира нови инвестиции в железопътна и друга инфраструктура, които американските служители се надяват да поставят началото на нова ера на американската продуктивност. „Къде, по дяволите, пише, че Америка не може отново да бъде световен лидер в производството?“ - пита той. Още: Трите оръжия, които промениха хода на войната в полза на Украйна (ВИДЕО)

Кметът на Скрантън Пейдж Когнети каза, че се надява да има повече работни места в завода в Скрантън, в който сега работят около 300 души, и в други отбранителни индустрии в района. „Това е синдикална работа. Стабилна работа за изграждане на кариера и издръжка на семейство“, твърди тя. „Всички тези работни места са критични за нас.“ Не е съвсем ясно доколко съоръжението в Скрантън, което вече работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, ще може да увеличи производството си. Представители на завода казват, че от началото на конфликта в Украйна производството не се е ускорило и не са запознати с планове за увеличаването му.

Очакваната трансформация на производството може да не се случи достатъчно бързо за Киев и следващият не ядрен конфликт може да се окаже много по-мащабен и смъртоносен. Операцията в Украйна също подчерта "точките, за които трябва да се внимава, когато става въпрос за Тайван и Китай, тъй като има нужда от скок", каза Кеа Матори, директор на законодателната политика в Националната асоциация на отбранителната индустрия. „Така че това е шанс за нас да научим полезен урок.“

Мисси Райън пише за The WashingtonPost за дипломацията, вътрешната сигурност и Държавния департамент от 2014 г., когато отразява Пентагона и военни въпроси. Автор е на репортажи от Ирак, Египет, Либия, Ливан, Йемен, Афганистан, Пакистан, Мексико, Перу, Аржентина и Чили.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари