Журналистка: БХК е един от туморите, който от години разяжда страната ни

12573
Журналистка: БХК е един от туморите, който от години разяжда страната ни
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"БХК - един от туморите, който от години разяжда страната ни. Чета годишния им доклад за 2020 и се чудя да се смея ли, да плача ли. Толкова фобия към България и българите, събрана на едно място, толкова жлъч и манипулации, толкова старание да очернят всичко, непокриващо се с техните критерии. 177 страници платено храчене“, пише журналистката Виктория Георгиева във Фейсбук и цитира доклада.

"Нарушения на права, а не легитимни ограничения с цел управление на епидемията – това е знакът на 2020 година."

Годишният доклад на БХК: Нарушения на права, а не легитимни ограничения за управление на епидемията

На 11 май Българският хелзинкски комитет представи годишния си доклад за правата на човека. Непропорционални ограничения, дискриминаци...

"У нас в особено неблагоприятна позиция се оказаха уязвимите групи, които бяха подложени на несъразмерни ограничения и мерки спрямо други икономически и социални групи:

• блокади на ромски квартали без в тях да са установени случаи на заразени хора..."

"...При ескалацията на напрежението по време на най-големия протест през есента – този на 2 септември – освен мирно протестиращи, от полицейски произвол пострадаха също и много журналисти..."

"Присъствието на ултранационалистически формации в държавното управление оказа негативно влияние върху положението на малцинствата и върху правата на човека в България. Високопоставени политици се ангажираха периодично с дискриминационни подстрекателства, чийто обект станаха ромите, македонците, ЛГБТИ хората, хората с увреждания, както и неправителствените организации, които се застъпваха за техните права. Правораздавателните органи останаха пасивни към подстрекателствата. "

"Ще ви върна малко назад. Помните ли, че миналата година ДБ заплаши да сезира ЕС, ако промените, които касаят финансирането на НПО-тата, бъдат приети. Тогава ВМРО предложи НПО-тата да декларират финансиранията си от чужбина и да осигурят прозрачност на процеса. ДБ, която винаги пламенно е декларирала, че се бори със зъби и нокти с корупцията явно в този случай счете, че е абсолютно неприемливо да знаем повече за финансирането на разни хиляди знайни и незнайни организации.

БХК връчи традиционните награди за принос към правата на човека

В Международния ден за правата на човека — 10 декември традиционните награди „Човек на годината“ на Българския хелзин...

Да си дойдем на думата. БХК е основан на 14 юли 1992 г. Приоритетно защитава няколко основни групи - циганите, бежанците, мигрантите, затворниците, както и хората с различна сексуална ориентация. БХК им предлага правна помощ под формата на консултации или чрез поемане на дела пред вътрешните или международните съдилища. Официално, финансирането на организацията се извършва от чужбина, като сред фондациите през годините са: Институт „Отворено общество“ на Джордж Сорос, Върховен комисариат на ООН за бежанците, Европейски център за правата на ромите, Ромски образователен фонд, Фонд „Джърман Маршал“ и други.

Да си припомним и какво се случи през 2014 година, когато НАП назначи данъчна проверка на БХК. Тогава БХК се опитаха да обяснят, че данъчната проверка е форма на репресия срещу тях. Защо? Защото действията на НАП били неочаквани (тоест, по сигнал), а не планови. Опитайте се да осмислите какво означава това – че те трябва да са предварително наясно кога ще ги проверяват, защото никой, дори и държавата, няма право внезапно да провери произхода на средствата им. Скандално е и друго – оказа се, че двадесет и две години БХК не е проверяван. Скандално е и, че именно неправителствените организации са невероятно гръмогласни по темата за прозрачност и отчетност на всички институции, но когато това касае тях, настъпва на пръв поглед необяснима реакция.

През 2004 г. БХК защитава джихадиста Ахмед Муса Ахмед в Страсбург, осъден от българския съд на три години лишаване от свобода условно заради: проповядване на „радикален ислям, на антидемократична идеология и насилствено изменение на установения държавен строй, опетняване знамето на Република България и проповядване на расова, национална и религиозна вражда и омраза“.

Организацията води и дела в защита на сепаратистите от ОМО Илинден.

В предаване по национална телевизия пък, Красимир Кънев се противопостави на химическата кастрация на педофилите, с аргумент, че така ще бъде засегнато тялото им и ще доведе до необратими увреждания на организма им.

Съдът в Страсбург: България нарушава правата на деца, лишени от свобода

Днес Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) оповести решението си по делото Д. К. срещу България (жалба № 76336/16). Делото, воде...

БХК обвиниха и България в „съучастие в геноцид“, заради депортирането на 11 838 евреи към концлагери в Полша.

През 2015 година момчето, което работи добре с ножа, а именно Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на Андрей Монов в София, беше сред номинираните за наградата „Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК) в качеството си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация. БХК повлия с позиция и върху съдебното решение за предсрочното освобождаване на убиеца, а както се оказа след това, вече беше връчвала награди на част от съдебния състав. Съдебният състав, ръководен именно от Калин Калпакчиев, пусна Джок Полфрийман по-рано от затвора.

А през годините, БХК неведнъж е организирало и семинари за магистрати.

Само да припомня и още нещо - международната Хелзинска федерация за правата на човека е прекратила своята дейност още 2008 година, а нейният председател е осъден за нерегламентирано присвояване на средства“, завършва журналистката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com