Как коронавирусът възроди любовта към доносите

4590
Как коронавирусът възроди любовта към доносите
Снимка: iStock/Guliver

Изолацията и карантината изостриха някои позабравени явления, като съседската загриженост за това какво правите навън и колко време стоите. Още от първите дни на извънредното положение социалните мрежи се изпълниха със снимки на "нарушители", направени от загрижени граждани. Оказва се, че това не е типично само за бившите социалистически страни. Цели групи от населението решиха да използват ситуацията, за да уредят сметките със съседите си и по напълно легален начин - да посочат нарушение на режима на самоизолация и да им докарат глоба. В кои страни в Европа това е най-силно изразено, коментира руското издание "Взгляд" в своя статия, преведена от агенция Фокус.

Испания

Карантината в Испания продължава вече месец. Сред „затворниците в рамките на четири стени“ не само умът започва да кипи, възмутен от действията на правителството, но и все по-често нервите не издържат. И това се излива в междусъседски войни.

Особено страдат от изолацията децата от три до 12 години - те няма къде да вложат енергията си: безкрайните анимационни филми по телевизията отдавна са им омръзнали, те искат да се движат. Но движението е шум, а шумът предизвиква недоволството на хората, живеещи в околните апартаменти.

Онлайн общността Malasmadres (буквално в превод като "лоши майки") разпространи в социалните мрежи бележка, получена от един от нейните 440 000 абонати. На лист хартия във формат A5 с нестабилна ръка с червен химикал е написано: „Съседи от третия апартамент на четвъртия етаж! Стига вече! Омръзнаха ни Вашите деца. Спрете да бягате, да скачате, да местите мебели! В противен случай ще се оплачем на администрацията. "

В много градове авторите на подобни предупреждения отдавна са преминали от заплахи към действия, изпращайки оплаквания в полицията, администрациите и дори съдилищата. Лаура Баена, основателката на клуб „Маласмадрес“, обобщава: „Тези бележки и нервната реакция на съседите към поведението на деца, измъчвани от престоя у дома, за пореден път потвърждават колко глупави са действията на правителството, което не се интересува от децата, то взема решения, съсредоточени само върху възрастните.“

Възможно е Баена от двореца „Монклоа“ (резиденцията на министър-председателя на Испания) и да чуе: от понеделник, 27 април, по заповед на правителството, децата ще могат да „отидат на разходка“. Написано е кавички, защото няма да се позволи на децата да тичат, да скачат и да играят. Текстът ще гласи черно на бяло: „Деца под 14-годишна възраст могат да придружават възрастни, когато отиват в банка, аптека или магазин.“ Вместо да играят на открито при спазване на социална дистанция – те ще могат да ходят в затворени помещения с много хора.

Разкриха резултатите от аутопсиите на починалите от коронавирус

Въпреки че в началото на пандемията Институтът Роберт Кох (ИРК) издаде предупреждение да не се правят аутопсии на телата на починалите ...

Националният флашмоб „Аплодиране на лекари в осем часа всеки ден“ постепенно се превръща във фиеста в различни региони на страната: аплодисментите са придружени от включване на силна музика и всичко това плавно се превръща в танци на балконите и вътре в апартаментите. Тези, които не участват във фестивала, пишат доноси за участващите. Миналия уикенд в Кантабрия броят на оплакванията за „музикални и танцови оргии“ на съседи, „нарушаващи закона за карантината“, се е удвоил в сравнение с обичайния.

Властите вече са уморени от изобилието от оплаквания и постепенно заемат на страната на нарушителите: в град Сантандер кметът обяви, че в 20.00 ч. по градските високоговорители пуска песента „Resistiré“ („Ще устоя) на групата Duo Dinamico, за да повдигнат морала на населението.

Франция

Подобна е картината във Франция. Властите в различни градове на страната, обсипани с обвинения за нарушители на карантинното спокойствие, вече директно приканват информаторите да намалят своята жар. Според полицейския профсъюз до 70% от обажданията на гражданите към органите на реда са свързани с оплаквания за съседи, които правят нещо нередно. Ръководителят на 20-ти окръг на Париж, Фредерик Каландра, призова жителите да „спрат да злоупотребяват с телефонната линия,„ предназначена за комуникация с гражданите “, тъй като постоянното й използване за незначителни обаждания не позволява на някой да съобщи за истинско престъпление, на което е свидетел“.

В Нова Аквитания доносите представлява 50% от дневните обаждания, а след 16.00 този процент се повишава до 90. В Страсбург има по 500 ежедневни обаждания в полицията, които представляват доноси срещу съседи нарушаващи режима самоизолация, докато в Нанси полицията получава 27 обаждания на час и 22 от тях гласят : „Искам да съобщя за съседите си, които нарушават карантината“.

Ето къде се намират временните КПП-та у нас

За улеснение на придвижването по време извънредното положение публикуваме списък с временните контролно-пропусквателни пунктове у нас: ...

Говорителят на полицейския синдикат Силван Андре смята, че в повечето случаи „обвиненията са форма на завист на съседите едни към други“. По правило хората с по-ниски доходи се опитват да дразнят тези, които имат повече. „Обаждат ни се например, за да кажат, че някой разхожда кучето четири или пет пъти днес, някой е ходил в магазина няколко пъти, а някои деца се занимават с физическо възпитание. Това е явна злоупотреба с бдителността. Няма смисъл от подобни оплаквания, те пречат на органите на реда да се съсредоточат върху реалните проблеми."

Великобритания

Британското население е разделено на два лагера. Представителите на единия лагер се стремят да се възползват от ваканцията, която са им „паднала от небето“ - те излизат да се пекат на слънце на тревата на парковете, посещават плажове, карат сърф и т.н. Други ентусиазирано снимат нарушителите на видео, която след това ги публикува в мрежата или се обаждат на полицията.

„Хората се обаждат с откровени призиви, за да накажем съседите им, че два пъти излизат до магазина, когато им е позволено да правят това само веднъж. Един мъж искаше да накараме жена му да ходи на работа в офиса, а не да работи от вкъщи. Някой съобщават, че съседът му току-що е напуснал гаража с кола и искат той да бъде арестуван за това “, разказва кореспондентът на Daily Mail Ник Едерли от Северен Хемпдшир.

Към всичко това се добавят и „ковидиотите“, които задръсват полицейските телефони с въпроси: „позволено ли е да кихате не в шал“, „възможно ли е да се измие кон“, „дали отиването до магазина за патрони ще се счита за нарушение“ и така британската картина на карантината става пълна

Правителството на Испания се извини на децата

Един от вицепремиерите на Испания се извини в четвъртък на децата от страната, че ги задържат затворени в домовете им от средата на мар...

Германия

В Германия и в ерата преди карантината докладването на съсед се считаше почти за задължение на всеки отговорен гражданин и сега това е свято нещо. Става въпрос за сигурността на целия народ. На Великден, както съобщи Tagesspiegel, полицията идва два пъти в църквата "Св. Афра", разположена в берлинския квартал Гезундбрунен. Доброжелатели съобщават, че зад затворените врати на храма се води литургия. Ректорът на тази църква Джералд Гош е единственият духовник в столицата на Германия, който се противопостави на забраната за поклонение с енориаши. Те дори се опитаха да го изправят пред съда, но не успяха.

Стигна се дотам, че правозащитниците в страната вече изразиха загриженост за лавинообразното увеличение на броя на обвиненията, които съвсем не винаги се оказват верни. Например в неделя, 12 април, някой извика полицейски хеликоптер в един от парковете на Берлин, съобщавайки за огромна тълпа. Пристигналите на място служители на реда установиха, че наистина има хора, но те спазват изискуемата дистанция от метър и половина

Германците не аплодират лекарите, както в Испания, и не пеят песни от балкони, както в Италия. Но според някои украински имигранти, те могат, заобикаляйки забраните, да поканят специалист по грижа за ноктите например в дома им и след това да съобщат в полицията като нарушител на режима.

ООН: Пандемията бързо се превръща в криза на човешките права (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com