Какво прави ирански кораб от санкционния списък на САЩ на пристанището в Бургас?

6845
Какво прави ирански кораб от санкционния списък на САЩ на пристанището в Бургас?
Снимка: Прессекретариат на президента

Корабът Shahr E Kord ("Шахр е-Корд"), собственост на морската транспортна компания на Иран, бе швартован от 18 до 20 април в пристанище Бургас. Това установи съвместно разследване на сайта "Биволъ" в партньорство с онлайн журнала за международна сигурност De Re Militari.

Корабът е собственост на компания, която се намира в санкционния списък на САЩ срещу Иран. Става дума за държавна компания Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL), известна като IRISL Group, IRI Shipping Lines или ARYA Shipping Company. Компанията е регистрирана в столицата на Иран на адрес: No.37, Aseman Tower, Sayyade Shirazee Square, Pasdaran Ave., Tehran, Iran, P.O, Box 19395 – 1311.

Дружеството е засечено като един от основните подизпълнители на Министерството на отбраната на Ислямската Република Иран и главната ѝ специална служба – Ислямския революционен гвардейски корпус. Кораби на тази компания също така на много пъти са засичани да превозват оръжия, муниции и други товари за нуждите на армията на Иран и отбранителния й сектор.

На 18 април корабът е засечен в момента на преминаването си край бреговете на Турция – през пролива Босфор на път за пристанище Бургас. Този съд е тръгнал от сирийското пристанище Латакия на Средиземно море.

До момента липсва официална информация какво точно е превозвал към Бургас и какво точно е товарил на българското пристанище този кораб в периода 18 – 20 април 2019 г. Според анализатори напълно е възможно товарът да е леко оръжие от България или други балкански държави.

"Компанията IRISL е под американски санкции заради предоставянето на логистика на Министерство на отбраната на Иран", коментира за "Биволъ" съоснователят на De Re Militari Руслан Трад.

Oтскоро санкциите на САЩ включват и иранската гвардия, която също ползва държавната IRISL "за превозване на оръжия". Това доведе до включването на компанията в санкционния списък от страна на американските специални служби.

"Това, което имаме като информация е, че Иран взима леко оръжие, муниции, "Калашници" от България", произвеждани в Казанлък", казва още Руслан Трад.

Според него сигнали за аналогични сделки е имало и преди – последно през изминалата 2018 г.:

"Тогава иранците също се опитаха да прекарат оръжие от България". "Складираха ги около Павел баня".

"Така че, това няма да е изненада, ако и тези дни превозват оръжия", констатира журналистът, според когото властите в Техеран са в търсене на "нови места" за подобни сделки, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе санкционния режим срещу Иран.

Руслан Трад е на мнение, че българските производители от отбранителния сектор никога не са спирали деловите си контакти с Иран, затова би трябвало да са запознати с компанията, чийто кораб е засечен първо в Босфора, после край българското пристанище. "Сигурен съм, че знаят накъде отива този кораб – най-вероятно да става дума за големи заводи, за да е налице такава дейност".

Напълно е възможно и службите на Европейския съюз (ЕС) и България дори да са в течение за сключваните сделки, смята журналистът.

"Проблемът е там, че Евросъюзът се опитва да заобиколи санкциите (на САЩ срещу Иран – бел. "Биволъ"), затова и не вярвам, че ще последва каквато и да било реакция по този случай".

Проверките ни в сайта за морски трафик Marine Traffic показваха, че корабът се намираше в Бургас на 18 и 19 април. Но на 20 април сутринта корабът е напуснал българските води и е тръгнал в посока Мисрата, Либия. Към момента на публикацията той е във водите на Егейско море.

Турция не приема новите антиирански санкции на САЩ

Турция обяви, че "няма да приеме" новите санкции на САЩ срещу държави, които купуват ирански петрол, съобщи AFP. Мерките ще засегнат о...

Това пристанище е под контрол на признатото от ООН либийско правителство в Триполи, с който образуват западнолибийски военен съюз с подкрепа на Турция, Катар и Италия.

Мисрата тези дни се намира под масирана атака на войските на маршал Халифа Хафтар (контролира Източна Либия с градовете Бенгази и Тобрук), подкрепян от Русия и Саудитска Арабия. Според източниците ни тези дни иранците в качеството си на съюзници на активния в Либия Катар изпращат военна помощ с оръжия и боеприпаси на Мисрата, за да устои на атаките.

"България, от своя страна, има близки отношения с Катар, а също така и с Иран – затова какъвто и да е този товар, няма да е изненада. Какво се превозва с този кораб точно не се знае, надали е нещо приятно", пояснява Руслан Трад.

Междуправителственото заседание с Иран: никакви оръжия?

Интересно съвпадение засече "Биволъ" в дните на швартоването на този кораб край българското пристанище – в София се провеждаше 19-тата сесия на междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.

При все че има санкции от САЩ, Борисов говори за енергийно сътрудничество с Иран

Интересен аспект излезе от срещата на премиера Бойко Борисов с иранския министър на пътищата и градоустройството на Иран Мохаммад Еслам...

Сесията включваше и бизнес форум между предприемачите на Иран и България, организиран от правителството на Бойко Борисов. Както се вижда в сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), цели три прессъобщения има на 18 – 19 април за провежданите заседания с участие на министъра Росен Желязков и неговия колега от Близкия изток – министъра на пътищата и градоустройството на Иран Мохаммад Еслами.

България и Иран провеждат днес съвместен бизнес форум, гласи първото от 18 април. На 19 април пък според МТИТС в бизнес форума между двете страни са взели участие "повече от 60 български и 40 ирански компании".

"Осемдесет милионният пазар на Иран и ключовото географско място на България са отправна точка за двустранното сътрудничество", гласи пък вторият пресрелийз на транспортното ведомство с изведените в заглавие думи на Росен Желязков.

Че "България и Иран обмислят директна авио линия и възобновяване на автобусния транспорт на пътници" пък е третият.

Според Росен Желязков "сред секторите, в които нашата страна вижда бъдещ потенциал за търговско сътрудничество с Иран, са химическата, фармацевтичната, хранително-вкусовата и автомобилната промишленост, както и информационните технологии".

САЩ обявиха Революционната гвардия на Иран за терористична организация

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първият дипломат на Вашингтон Майк Помпео обявиха решението на Държавния департамент да определи Исля...

"От съществено значение за двустранните ни отношения е развитието на транспорта, транспортната инфраструктура и подобряване на взаимодействието между видовете транспорт",  казал е още министърът на транспорта.

В областта на морския транспорт "с цел насърчаване на двустранното сътрудничество и обмена на морски лица на търговски кораби, двете страни договориха текст на Меморандум за разбирателство за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност".

Обсъдена е била и "възможността за възобновяване на дейността" на Смесената комисия по енергетика и Съвместната работна група за природен газ.

Но отбранителният сектор не се споменава и с една дума нито в официалните речи на двамата министри, нито в резултатите от двата дни заседания между правителствата и бизнеса, отразени за медиите и в трите прессъобщения на МТИТС.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари