Може ли САЩ да застави Китай да плати на света загубите от COVID-19?

15327
Може ли САЩ да застави Китай да плати на света загубите от COVID-19?
Снимка: iStock/Guliver

За развилата се пандемия от коронавирус (COVID-19) е виновен Китай, разпространяващ лъжлива информация за новото заболяване, твърди Fox News.

Сега, когато понесените от света финансови загуби се изчисляват на десетки трилиони долара, именно Пекин трябва да „плати сметката”, разсъждава телевизионният водещ Тъкър Карлсон. Публицистът Гордън Чанг на свой ред счита, че САЩ могат да накажат Китай само ако успеят да сформират международна коалиция.

COVID-19 срина американската икономика с 29% само за месец, сочи изследване

Рестриктивните мерки, които бяха въведени от американските и федералните правителства за борба с разпространението на новия коронавирус...

Водещият Карлсон казва: „Вие прекрасно знаете, че пандемията започна в Китай. Има информация, че тя е произлязла случайно от една лаборатория в Ухан. Разбира се, в ранните етапи Китай лъгал за болестта, уверявайки, че тя не се предава от човек на човек. Те лъгаха и колко са заразените, колко са починалите. Заставиха СЗО да поддържа тази лъжа. Заради всичко това светът разполагаше с неточна информация за уханския коронавирус, не беше подготвен за него и множество хиляди хора загинаха. Пандемията е пряка вина на Китай.”

Битката на "големите" или как COVID-19 се превърна в "биологично оръжие"

Според Тъкър Карлсон, всеки, който казва обратното, лъже или работи за „ужасния режим”. Сега светът ще понесе икономически щети за десетки трилиони долари и, разбира се, сметката трябва да я плати Китай.

В прякото телевизионно предаване Карлсон пита Гордън Чанг, автор на книгата „Предстоящият крах на Китай”, разполагат ли САЩ с начин да заставят Китай да заплати всичко това?

Гордън Чанг: „Разбира се, че има начини. Един от начините се крие във факта, че Китай притежава много ликвидни активи по целия свят. Той например има облигации за повече от един трилион долара в евро, паунди, йени, швейцарски франкове и вероятно в канадски долари. И ако ние действаме съвместно с правителствата на държавите, които са емитирали тези валути, бихме могли да конфискуваме значителна сума.”

Тръмп: СЗО е про-китайски ориентирана, издъни се с коронавируса

Президентът на САЩ остро разкритикува Световната здравна организация, обвинявайки я, че се държи прекалено мило към Китай и дава лоши с...

Пекин: Не използваме коронавируса, за да увеличим влиянието си по света

Според публициста, това няма да компенсира на света загубите, защото погубените животи просто няма как да се компенсират. И дори от финансова гледна точка това не е достатъчна компенсация за загубите от трилиони долара. „Ние трябва да създадем такова средство за застрашаване, че в бъдеще ръководителите на режими да не мислят, че пак могат да направят безнаказано подобно нещо.”

Карлсон продължава: „Китай държи наши облигации за най един трилион долара като дългово задължение. Защо сами не си опростим дълга в едностранен порядък?”

Според Чанг, в отговор Китай ще подложи САЩ на жестока критика, заявявайки, че те не са отговорен член на глобалната финансова система и дори ще се дадат повод да ликвидират господството на долара. Обвиненията могат да бъдат избегнати само ако се работи съвместно с емитентите на другите важни валути. Тогава Китай ще остане без аргументи.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com