На Доналд Тръмп е трудно да се разчита

1248
На Доналд Тръмп е трудно да се разчита
Снимка: Getty Images/Guliver

Новата американска администрация прави живота на старите партньори на САЩ труден. Със своите националистически идеи по въпросите за икономиката и отбраната, Доналд Тръмп и занапред ще бъде непредсказуем. Да вземем предвид само един пример: еднодържавно или двудържавно разрешаване на конфликта между Израел и Палестина? Отговорът е ключов за установяването на мир в Близкия изток, един от стратегически най-важните региони в света. Но как трябва да работят европейците с един президент, който казва, че и двата варианта са подходящи? Донякъде причината, че стартът на новото правителство във Вашингтон се оказа не съвсем успешен, се дължи на факта, че то все още не е попълнено изцяло. Но по отношение на лекомислието на Тръмп със сигурност може да се каже, че подобен мащаб досега не е бил наблюдаван в който и да е американски президент.

Затова големият въпрос, който остава, е може ли да се вярва на изявленията, които пратениците на Тръмп направиха през почивните дни в Мюнхен. Международната конференция по сигурността от десетилетия наред е място за плътен и често противоречив обмен на мнения сред европейските съюзници. Тази година обаче никой не е в състояние да каже дали така необходимите коментари на американската делегация, които изясняват ситуацията между партньорите, ще се окажат надеждни. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който има добра репутация, направи две съвършено несъответстващи едно на друго изказвания за НАТО. А именно - Вашингтон и в бъдеще ще защитава страните-членки на Алианса, но ще ограничи своето участие в него, ако европейците не увеличат разходите си за отбрана. Това означава, че или ангажиментът в рамките на НАТО ще се изпълнява ограничено, или дори е възможно да се прилага само отношение на някои партньори от Организацията на Северноатлантическия пакт. Надеждата остава в това, че опитни хора ще внесат в импулсивния маниер на управление на Тръмп ред и сигурност. На този етап обаче илюзиите изглеждат разбити.

Столтенберг: Тръмп ще присъства на срещата на НАТО през май

Посещението на американския президент Доналд Тръмп в Брюксел ще се състои през май в рамките на срещата на върха на НАТО. „Ще се...

Изводът, който всеки в Европа трябва да си направи, е ясен сам по себе си. Ако САЩ вече не са надежден партньор, европейците са длъжни да направят онова, за което отдавна говорят: да вземат съдбата в собствените си ръце, включително и по отношение на отбраната. Това е призив не толкова в материален, колкото в политически план. Гражданите на Стария континент преди всичко трябва да бъдат убедени, че ЕС все още си струва инвестицията.

FAZ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари