Опитите на Русия да разпространи ваксината си предизвикват раздори в Европа

2173
Опитите на Русия да разпространи ваксината си предизвикват раздори в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Политическите сътресения в Словакия са пример за това как руската дипломация за ваксини, която вече предизвика разрив в политическите кръгове в цяла Европа, може да има отрицателни странични ефекти за държава, получила руската ваксина. За това разказва Андрю Хигинс в The New York Times.

Когато министър-председателят на Словакия посрещна военен самолет, превозващ 200 000 дози ваксина Sputnik V от Русия през март, той гордо позира на фотографите на пистата на фона на контейнери, за които вярваше, че ще спасяват здравето на гражданите на своята страна.

По това време Словакия имаше най-високата смъртност на глава от населението в света от COVID-19, а пристигането на руската ваксина даде на хората дългоочакван проблясък надежда. Това също беше изключително полезно за Русия: тя получи малък, но в символичен смисъл, много важен нов пазар за своя продукт в Европейския съюз, където те все още отказваха да регистрират руската ваксина и призоваваха страните-членове да не подписват споразумения за доставка, докато не получават регулаторно одобрение.

Тези усилия на словашкия лидер Игор Матович обаче бяха пропилени. Те му костваха позицията, като почти свалиха цялото правителство - само три месеца след като то прие нова стратегия за сигурност, основана на силна подкрепа от НАТО и предпазливо отношение към Русия.

Решително прозападното словашко правителство, разпръснато между желанието си да изпълни всички изисквания на Европейския съюз и отчаяното желание да намери изход от здравната криза, беше измъчвано от конвулсии на съмнения от няколко седмици.

Предстоеше да се разбере дали Sputnik V - първата в света регистрирана ваксина срещу коронавирус - е медицинският пробив, обявен миналото лято от президента Владимир Путин. Sputnik V обаче вече демонстрира невероятната си ефективност за разпространение на раздори и разделение в Европа.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро обсъди с Путин възможността за доставка на Sputnik V, която френският външен министър публично определи като "пропаганден инструмент". Австрийският канцлер Себастиан Курц, ядосан от това, че европейският регулатор се колебае да одобри Sputnik V, се сблъска с германския лидер Ангела Меркел във връзка с програмата за ваксиниране на ЕС, програма, която до момента използва само западни ваксини.

Словакия обаче се превърна в най-ясния пример за това как руската дипломация за ваксини може да има изключително токсични странични ефекти.

Решението за поръчка на 2 милиона дози ваксина Sputnik, взето от Матович, който тогава беше министър-председател на Словакия, изправи страната срещу Европейския съюз и постави едно от най-убедените прозападни правителства в Източна Европа на ръба на колапса, тъй като младите партньори в управляващите коалиции, разочаровани от решението за внос на Sputnik V, не го подкрепиха.

Вместо аплодисменти, Матович се сблъска с бунт от собствените си министри, които го обвиниха, че е сключил сделка с Русия зад гърба им, опитвайки се да отиде срещу европейския блок, и че Матович, както каза словашкият външен министър Иван Корчок, се подчини на "руския инструмент за хибридна война", който„ хвърля сянка върху сътрудничеството с Европейския съюз ".

„Мислех, че хората ще бъдат благодарни, че докарах Sputnik в Словакия“ - каза Матович в скорошно интервю. "Вместо това получихме политическа криза и аз се превърнах във враг на народа."

Скептицизмът относно намеренията на Русия с нейната ваксинална дипломация е широко разпространен в бившите комунистически страни от Източна и Централна Европа.

През февруари литовският премиер Ингрида Симоните написа в туитър, че Путин предлага на света Sputnik V, използвайки ваксината като „оръжие за разделяне и управление“. А Полша заяви, че обмисля да закупи китайски ваксини, въпреки подобни опасения за тях, добавяйки, че никога няма да поръча Sputnik V.

Неотдавнашно проучване на мозъчния тръст Globsec показа, че сред тези, които искат да се ваксинират, само 1% от поляците, 1% от румънците и 2% от литовците биха предпочели Sputnik V пред американските или европейските ваксини. Дори в Унгария, единствената държава от ЕС, която вече е започнала да ваксинира своите граждани с руски „наркотик”, само 4% от анкетираните искат да бъдат ваксинирани със Sputnik V.

Междувременно в Словакия около 15% от готовите за ваксинация са изразили желание да инжектират тази руска ваксина, което дава възможност на Москва да "излезе от карантината", на която са подложени други страни.

Фактът, че Русия се е насочила към Словакия като държава, с която тя ще може да укрепи позициите на Sputnik V в Европа, стана ясен много преди Матович да реши да поръча партида от тази ваксина.

Петер Колеш, директор на словашкия Институт за политика на сигурност, който следи руската дезинформация, каза, че това става ясно от повтарящите се двусмислени съобщения, разпространени от редица антиноменклатурни източници и публикации, които обикновено изразяват руски възгледи и са скептични относно про-западното правителство на страната му.

През по-голямата част от изминалата година, дори преди да се появят първите ваксини, тези публикации активно се противопоставят на ваксинациите, пропагандирайки безумни конспиративни теории за плановете за инжектиране на наночипове при хора и създаване на мутанти, каза Колеш.

„Изведнъж, когато Путин обяви появата на Sputnik V, позицията им се промени драстично“ - каза Питър Колеш. Все още скептични към западните ваксини, проруските медии изведнъж преминаха от осъждането на всички ваксини към похвала на Sputnik V като спасител на Словакия.

Андрей Данко, бивш председател на словашкия парламент, известен със своите приятелски настроени към Русия мнения, публикува видео във Facebook през януари, в което заяви, че е готов да помогне за сключването на сделка с Русия за доставка на Sputnik V.

Речта му се хареса на много обикновени словаци, които бяха приятелски настроени към Русия, особено тези, които бяха недоверчиви към сегашното правителство.

Мартин Сматана, бивш служител на Министерството на здравеопазването в Братислава, призна, че е изумен колко много от приятелите му искат да бъдат ваксинирани с руската ваксина и казва: „Майната й на системата, използвайте Sputnik“.

Матович, който все още беше министър-председател по време на обръщението на Андрей Данко, отбеляза, че е наясно, че руската ваксина не е одобрена за употреба в Европа, но решава, че "единственото правило в пандемията е здравето и животът".

Според Матович идеята да поръча Sputnik V му дошла, след като съседна Унгария придоби ваксината. Той се обърна към унгарския премиер Виктор Орбан, който от своя страна му помогна да се свърже с Русия, която с удоволствие приключи сделката.

Когато Матович изрази желанието си да нареди Sputnik V в кабинета на министрите през февруари, той беше посъветван да изчака, докато Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина.

Въпреки това той продължи да настоява, мотивирайки се, че макар правителството като цяло трябва да следва европейските правила, неговият здравен министър, който също напусна поста си оттогава, има правомощието да нареди Sputnik V при спешни случаи.

Мартин Клус, държавен секретар на Министерството на външните работи, каза, че е научил за доставката на ваксини само няколко часа преди тя да пристигне. „Sputnik V е ваксина, която спасява животи, но проблемът е друг: как стигна до Словакия?“ - каза той в интервю.

Възмущението от пристигането на Sputnik V беше бурно и не остави да чака. За да поддържа крехкото си коалиционно правителство на повърхността, на 30 март Матович се съгласи да напусне поста министър-председател и да размени местата си с финансовия министър, което е много унизително понижение за него.

Според Мартин Клус, Русия едва ли се е опитвала да свали словашкото правителство, но предвид многократните опити на Москва да наруши европейското единство по въпроса за санкциите, наложени след анексирането на Крим през 2014 г., може да се приеме, че „свалянето на правителството би било само в ръцете му."

В доклад, публикуван миналата седмица, дипломатическата служба на ЕС заяви, че Русия се стреми да популяризира Sputnik V в чужбина, за да „посява съмнения“ относно надеждността на европейския медицински регулатор и да предизвиква раздори.

В отговор руската държавна агенция за инвестиции, отговорна за износа на Sputnik V, се оплака, че „наркотикът”, както агенцията нарича „ваксина за цялото човечество“, е жертва на „ежедневни агресивни информационни атаки“. В петък, 30 април, след като Бразилия изрази загриженост относно неверните данни за Sputnik V, разработчикът на московска ваксина Институтът „Гамалей” публикува гневно изявление, в което се оплака, че „по политически причини и поради конкуренция ваксината Sputnik V е постоянно критикувана от безскрупулни сили."

Напрегнатият спор около ваксината в Словакия достигна своя връх през април, когато словашкият регулаторен орган по наркотиците заяви, че Матович е паднал в клопка на руснаците. Според агенцията, пратката на ваксината до Словакия, на стойност около 2 милиона евро, е различна от Sputnik V, която беше оценена положително през февруари тази година от уважаваното британско медицинско списание Lancet.

Това изявление на Словакия, което Москва нарече "саботаж", оспори основния аргумент в полза на Sputnik V, а именно доказаната ефективност срещу covid-19, надвишаваща 90%. През февруари The Lancet съобщи, че ваксината е ефективна 91,6%, а по-късно руските учени обявиха, че „истинската“ ваксина е 97,6% ефективна.

Основният проблем обаче не е дали Sputnik V работи - повечето експерти я смятат за работеща, а че Русия многократно е нарушавала процедурите и не е предоставила данните, изисквани от чуждестранните регулатори за своевременна оценка на безопасността на ваксините. Словашкият регулатор направи своето отрицателно изявление не защото откри някакви специфични проблеми със Sputnik V, а поради липсата на данни от производителя, несъответствия в дозировките и невъзможност за сравнение на партидите, използвани в различни изследвания и държави.

200 000 дози, които Русия достави на Словакия през март, все още са в склада на фармацевтична компания в Източна Словакия. Матович обаче каза, че Русия вече е върнала парите, платени от Словакия.

Политическият анализатор Павол Бабош (Братислава), заяви, че Матович "никога не е поддържал проруски възгледи", но че е "много наивен". Отчаян да намери начин да овладее пандемията и да спаси бързо падащия си рейтинг, министър-председателят, според Бабос, "попаднал в капана, заложен от руската пропаганда".

Матович отхвърли обвиненията, че се е превърнал в играчка в ръцете на Москва, популяризираща нейната геополитическа програма. Според него руснаците „искаха да помогнат, но вместо благодарност ги нарекохме идиоти и ги обвинихме в измама на хора по света“.

Матович заяви, че истинската вина е на Държавния институт за контрол на наркотиците, който заяви, че пратката Sputnik V, изпратена от Русия до Словакия, "няма същите характеристики и свойства" като анализираните проби. Според Матович това е "изключително некоректно политическо изявление".

Ректорът на института Зузана Батова, която започна да получава заплахи за смърт от агресивни поддръжници на Sputnik V, отказа да бъде интервюирана, като отбеляза само, че не иска да добавя масло в огъня.

Ръководителят на словашкия център за биомедицински изследвания, който проведе серия от 14 различни теста върху руската ваксина, заяви, че не се съмнява, че Sputnik V работи, но се притеснява от липсата на прозрачност за руската ваксина.

Потенциалните странични ефекти на ваксините AstraZeneca и Johnson&Johnson са добре документирани и публично обявени. Междувременно, според ръководителя на центъра Силвия Пасторекова, „не знаем нищо за страничните ефекти на Sputnik V.“

Според нея руската ваксина е преминала успешно всички тестове, които нейният екип от учени е провел, но не е получила одобрението на държавния регулатор, тъй като почти три четвърти от документите, необходими за потвърждаване на съответствието на ваксината с европейските стандарти, или не са били предоставени или са били непълни.

"Ние сме част от европейското семейство и трябва да се подчиняваме на правилата на това семейство", каза Пасторекова.

Междувременно днес, 5 май, в дневния ред на Народното събрание беше предвиден проект за решение да започнем преговори за закупуване на "Спутник V". Инициативата е на БСП и тя беше одобрена на ниво "комисия", но точно след предложение на БСП тази точка отпадна, а предвид очертаващият се край на Народното събрание до края на седмицата или началото на следващата, най-вероятно това решение няма да бъде гласувано.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари