Politico: България изпада в политическа криза заради "дълбоката държава"

7412
Politico: България изпада в политическа криза заради "дълбоката държава"
Снимка: БГНЕС

България изпада в политическа криза заради дълбоката държава. Анализ с това заглавие публикува Politico. Автор е Кристиан Оливър. Actualno.com го публикува без намеса.

Най-дълбоката институционална криза в България от няколко години се разпали от сюрреалистичен инцидент във вторник, когато политик-центрист се опита да забие националния трикольор на чакълест черноморски плаж, но беше изтласкан от охранители.

В четвъртък сложният скандал - който стига до дълбокия въпрос кой наистина управлява страната – стигна до върха на властта, а социалистическият президент Румен Радев обвини държавните прокурори, че са в съюз с мафията, след като арестуваха двама на неговите помощници

В четвъртък вечерта тълпа се събра в централна София, за да протестира, твърдейки, че бързо развиващите се събития разкриват как законни интереси дърпат струни вътре в съдебната система и разголват замъглените линии между мощни олигарси и сенчестия апарат за сигурност на държавата.

Радев, бивш пилот на изтребител, отиде при тълпата и похвали протестиращите, че оставят настрана традиционните партийно-политически разделения, за да се противопоставят на бароните на организирана престъпност в страната и на важните клечки в политиката.

"Българската мафия постигна невъзможното и обедини честни хора срещу нея", каза той пред протестиращите, които носеха транспаранти с лозунги като "Мафията сее само смърт."

„От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безмилостния начин като свой щит и за политическа репресия“, продължи Радев.

Борисов видя сценарий срещу еврозоната и преврат: Те го изкъпаха, той отива и вика – държа Борисов отговорен

На плажа

Тази седмица сагата стартира във вторник, когато Христо Иванов, лидер на партията за борба с корупцията „Да България“, пътува с гумена лодка до черноморски плаж в Росенец, за да постави българско знаме.

Жестът - уловен на камера, заедно с последвалата борба – е предначертан да бъде възбуждащ, защото частта от брега, където той акостира, докато е юридически публична земя, е база на Ахмед Доган, един от най-противоречивите политици ветерани в страната и бивш ръководител, сега почетен председател, на етническата турска партия в страната.

След като стъпи на плажа Иванов беше бързо прихванат от охратнители с бръснати глави и със слънчеви очила. Иванов даде законни доказателства в полицията, че е на публична земя, но полицаите не желаят да предизвикват агентите от службата за сигурност, които Иванов определи като „анонимни господа“. Исканията на Иванов агентите да се идентифицират се оказаха безрезултатни.

Иванов ясно осъзнаваше, че навлиза в конфронтационна територия. На Доган все още се гледа като на топ задкулисен мощен брокер в българската политика. Най-важното е, че той е тясно свързан - чрез своята партия - с най-известния член на парламента в страната, медийният магнат Делян Пеевски.

„Репортери без граници“ описва Пеевски като „въплъщение“ на сблъсъка между олигарси и политици и неговото (в крайна сметка неуспешно) определяне за шеф на шпионска служба на България предизвика масови улични протести през 2013 г.

Хиляди протестиращи блокираха центъра на София (СНИМКИ)

Хиляди граждани са блокирали пространството пред Народното събрание и се отправят към Орлов мост. В центъра на София продължават да пр...

Иванов е бивш министър на правосъдието, който твърди, че Пеевски е в центъра на "порочен кръг", завзел правната система на страната, отчасти използвайки връзки с бившата шпионска служба от епохата на комунизма. Намерението му с разходката на на плажа беше да разкрие как олигарсите са над закона, особено при използването на апарати за сигурност.

Именно Радев се намеси с отговор на въпроса на Иванов за „анонимните господа“ и в сряда ги определи като агенти на НСО, българска държавна служба за охрана. Той помоли прокурорите да участват в проверките на крайбрежните съоръжения на Доган и подчерта, че не смята, че Доган и Пеевски имат право на охрана на НСО.

Радев: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата (ВИДЕО)

Президент срещу прокурори

Намесата на Радев изглежда само да предизвика битка на високо ниво с прокурорите. Искането на президента за разследване на плажа в Росенец, беше определено от глвния прокурор на България Иван Гешев като незаслужаващо да му се обръща внимание.

ГЕРБ срещу БСП за протестите: "Ние едва си удържаме хората" срещу "Мутри вън!"

Политически сблъсък между Крум Зарков от БСП и Тома Биков от ГЕРБ, наблюдавахме в Нова тв тази сутрин. Тезите на двете водещи политичес...

"За какъв инцидент в Росенец говорите?", беше цитиран да казва той от български сайт за новини. "Прокуратурата няма намерение да се забърква в дребни политически игри."

Той каза, че не е негова роля да проучва дали замесените мъже са служители на НСО и определи инцидента като предизвикан от политически игри преди изборите през следващата година.

Арестът от прокуратурата в четвъртък на двама от помощниците на Радев във връзка с това, което българските медии определиха като разследвания за разкриване на държавна тайна и търговия с влияние, сега ескалира нерешеното положение на безпрецедентно ниво до напрежение.

Кампанийната група "Справедливост за всички" направи връзка между инцидента на плажа и арестите.

„Президентът използва правни аргументи, за да се противопостави на използването на службата за сигурност за защита на частни лица и се стреми да изясни статута на морски парк, плаж и пристанище - които са българска територия - и в резултат на това ден по-късно военни прокурори и полиция нахлуват при операция в президентството”, изразява недоволство групата.

Тежки въпроси към Гешев в Twiitter - защо не разследва Пеевски и Борисов и за скандала с "Осемте джуджета" (СНИМКИ)

Главният прокурор Иван Гешев, който вече официално ползва социалната мрежа Twitter, отново използва платформата и отправи послание. В ...

Иванов в четвъртък засили натиска и поиска от премиера Бойко Борисов, който остана мълчалив, Доган и Пеевски да не получават защита от агентите на НСО. "Държавата трябва да спре да служи на Пеевски и Доган и да има един закон за всички", каза той.

Доган и Пеевски не са коментирали ескалиращата криза.

Прокуратурата сезира министерства и ДНСК да проверят строежите в парк "Росенец"

 

* Анализ на Кристиан Оливър за Politico. Превод: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com