Саудитска Арабия се опасява за съдбата си

6481
Саудитска Арабия се опасява за съдбата си

Саудитска Арабия е заета със своето собствено оцеляване, пише журналистът Боаз Бисмут от в. Israel Hayom.

"Достатъчно е да се обърнем към събитията от 2011 и 2012 година, когато беше "арабската пролет", както и към 2015 година, когато в Саудитска Арабия беше фиксиран рекорден бюджетен дефицит, за да разберем защо кралството се паникьосва. Днес Персийският залив е не само барел петрол (цената на нефта постоянно се снижава), това е и буре с барут с висок взривен потенциал", пише журналистът.

Саудитска Арабия: Не сме естествени врагове на Иран

Саудитска Арабия заяви в понеделник, 4 януари, че ще възстанови дипломатическите отношения с Иран, ако Техеран спре да се намесва във в...

Бисмут отбелязва голямата роля на екзекутирания шейх Нимр ал Нимр за шиитите, които се оплакват от дискриминация от страна на кралството; той беше "смятан за харизматичен изразител на мнението на шиитското малцинство".

"Шиитите, живеещи основно в източната част на страната, в богатия на нефт Катиф, се оплакват от дискриминация, и то не без основание. Те обикновено нямат право да строят джамии или да заемат постове в обществения сектор, например в образователната сфера", пише авторът.

С началото на "арабската пролет" шейхът активизира своята дейност, като се противопостави срещу намесата на страната в делата на Бахрейн, когато саудитците се притекоха на помощ на властите на тази страна, бореща се с шиитското мнозинство. През 2012 година го арестуваха по време на демонстрация, след две години го осъдиха на смърт, като го признаха за виновен в организирането на бунт и незаконно притежаване на оръжие.

"Оглеждайки се настрани, саудитският режим вижда разпад на Йемен, Ирак и Сирия, нестабилност в Ливан и Йордания и се опасява за своята съдба. Безредиците от 2012 и сближаването на саудитското шиитско малцинство с Иран заплашват кралството. Фактът, че Вашингтон вече не оказва подкрепа на кралския дом, засилва чувството на несигурност в Рияд", отбелязва Бисмут.

ООН осъди нападенията над дипломатически мисии на Саудитска Арабия

Съветът за сигурност (СС) на ООН най-решително осъди нападенията срещу посолството и консулството на Саудитска Арабия в Иран, предаде Б...

Журналистът допълва, че един западен чиновник, посетил кралството, е заявил, че там не обсъждали палестинския проблем и Израел и не говорели за предложената от саудитците през 2002 г. мирна инициатива за нормализиране на отношенията между арабските страни и Израел.

"За израелските политици, които не могат да спрат да говорят за саудитската инициатива, искам да отбележа, че днес Домът на Сауд е зает с оцеляване, а не с изглаждане на чужди конфликти", отбелязва Бисмут, цитиран от РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари