The Financial Times: Защо Европа се изплаши от дефицит на природния газ преди увеличаването на търсенето му?

2179
The Financial Times: Защо Европа се изплаши от дефицит на природния газ преди увеличаването на търсенето му?
Снимка: iStock

Цените на природния газ във Великобритания и континентална Европа достигнаха рекордни нива поради дефицита в хранилищата в предверието на зимния сезон. Това сериозно накърнява индустрията и поражда опасения относно евентуален недостиг през зимния сезон, отбелязват в редакцията на британското икономическо издание The Financial Times.

Във вторник цените на синьото гориво на дневна база във Великобритания се покачиха със седем процента. Сега те са почти три пъти по-високи, отколкото в началото на годината. Само в началото на август те нарастнаха със 70%. И тъй като газът е толкова важен за производството на електроенергия, цените й също скочиха.

Но какво причини този недостиг на газ много преди зимния отоплителен сезон, когато търсенето наистина расте? И как това ще се отрази на хората? Каква е причината за притесненията за доставката?

Страхът от дефицит възникна през дългите студени зими, когато доставките на природен газ започнаха да секват. Те обикновено се попълват през лятото, когато търсенето на синьо гориво спада.

Но през 2021 г. хранилищата се пълнят по-бавно, отколкото търговците биха искали. Въпросът, че Русия доставя по-малко газ за Европа, се обсъжда активно в индустрията. Има няколко причини за това. Първо, Русия трябва да възстанови собствените си резерви. Второ, има съмнения, че се опитва да окаже натиск върху европейските страни, включително Германия, за бързо одобряване на противоречивия газопровод „Северен поток 2“.

През последните години Европа също се дистанцира от електроцентралите, работещи с въглища, което направи невъзможно преминаването от едно гориво на друго в условията на покачване на цените. Рекордно високите цени на въглерода правят този преход по-малко привлекателен, тъй като при изгарянето на въглища се генерира повече въглероден диоксид.

Великобритания и някои страни на европейския континент все повече използват вятърна енергия за генериране на електричество, но през последните седмици времето беше такова, че приносът на този тип съоръжения към каузата значително намаля. При тези условия е необходимо да се използва предимно газ и това увеличава търсенето му.

Кой плаща сметките?

Скоро всеки ще трябва да плаща. Но увеличаването на цифрите в сметките за електроенергия и газ не е толкова забележимо за потребителя, колкото увеличението на цените на бензиностанциите с увеличаването на цените на петрола.

Природният газ в Европа с нова рекордна цена

Цената на природния газ в Европа постави нов рекорд, преминавайки нивото от 800 долара за 1000 куб. м. Това предаде БНР, цитирайки РИА...

Големите промишлени потребители веднага усещат покачването на цените на електроенергията, но мнозина предвиждат повишаването на потреблението и цените и съответно вече предприемат необходимите мерки.

Във Великобритания домакинства са защитени, тъй като цените на електроенергията са фиксирани. Но през август регулаторът Ofgem (Службата за пазари на газ и електроенергия) вече повиши т.нар. таван на цените с повече от 12%, обяснявайки това с повишаване на цените на едро. Въпросът е, че цените на едро представляват 40% от средната сметка за комунални услуги.

Ако цените на газа във Великобритания останат непроменени или се повишат през зимата, регулаторът няма да има избор и ще трябва отново да повиши тавана на цените.

В Испания, където тарифите не са фиксирани, но гъвкави, населението е по-малко защитено. Тази седмица правителството обяви плановете си да отнеме около три милиарда евро „свръхпечалби“ от енергийните компании. Мадрид заяви, че ще намали данъците върху продажбите на електроенергия с 1,4 милиарда евро до края на годината и ще използва приходите за намаляване на разходите на домакинствата.

Колко опасно е това за Великобритания?

Bloomberg: Доставката на газ по „Северен поток-2” започва от 1 октомври

„Газпром” планира да започне доставката на газ по газопровода „Северен поток-2” от 1 октомври, пише агенция Blo...

Обединеното кралство е по-малко защитено от всяка друга европейска държава. Великобритания е намалила значително емисиите през последното десетилетие с много усилия. Това беше постигнато чрез увеличаване на капацитета на енергийния сектор въз основа на възобновяеми източници и замяна на въглищата с природен газ.

Великобритания също е много ефективна в своята система за доставка на газ. Тя произвежда повече въглеводороди от страните от ЕС, но капацитетът им за съхранение е много по-малък.

Британското правителство казва, че страната има различни източници. В същото време властите признават, че поради това вносът, особено на втечнен природен газ (ВПГ), трябва да се конкурира на световния пазар.

Търсенето на втечнен природен газ нараства и в Азия, което го прави по-конкурентен. Доставките по тръбопроводи от Норвегия до Великобритания и други европейски страни се считат за надеждни, но Великобритания все повече разчита на износа от европейския газопровод, който започва в Русия.

Мнозина са разтревожени, че Европа след Брекзит може да предпочете изграждането на собствени резерви за сметка на британските нужди. Найл Тримбъл от консултантската фирма Energy Contract заяви: „През студената зима може да възникнат проблеми“. Той уверява, че „изобщно не е необходимо“ цените да продължат да се увеличават. „Има много фактори, които могат да предотвратят това да се случи. Най-важният от тях е времето. Меките зими в Северното полукълбо могат да успокоят пазара значително. Ако вятърната енергия работи по-активно, обемът на газа, насочен към производството на електроенергия, ще намалее“.

КЕВР утвърди цената на газа за август

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за ...

Търговците също следят отблизо процеса на одобрение за руския газопровод „Северен поток 2“. Някои се чудят колко допълнителен газ ще бъде доставен в Европа тази година. Но има опасения, че в случай на забавяне с пускането му, ситуацията ще се влоши.

Държавният и изключителен износител на газ – компанията „Газпром“, изпълнява всички дългосрочни договори. Въпреки това, тя не извършва допълнителни доставки през Украйна, която „Северен поток 2“ заобикаля.

S&P Global Platts Analytics е намерила начин да намали недостига на газ – чрез преминаване от газ към петрол или към друго течно въглеводородно гориво, ако е възможно. Но това ще се отрази негативно на околната среда.

Преминаването от газ към петрол се извършва в Азия, но компанията казва, че сега „е видима и в Европа“.

Дългосрочни рискове

Природният газ поскъпва с 12% от 1 август

Природният газ поскъпва с близо 12% от 1 август. От Комисията за енергийно и водно регулиране са изчислили, че природният газ трябва да...

Преди няколко години газът се считаше за преходно гориво от изкопаеми въглеводороди към възобновяеми източници. Но активисти и инвеститори все повече критикуват тази гледна точка.

Експерти от индустрията казват, че движението е в грешна посока. Ограничаването на нови доставки затруднява намаляването на емисиите чрез премахване на въглищата, които произвеждат двойно повече CO2 при изгаряне. Наблюдатели обаче посочват, че дори Великобритания няма достатъчно възобновяем капацитет, за да изключи газа от енергийния сектор.

Бившият изпълнителен директор на Royal Dutch Shell Анди Кариц, сега главен изпълнителен директор на Международния газов съюз, заяви: „В резултат на това, ако няма достатъчно газ за заместване на въглищата, кривата на климата ще се забави. Ако тази тенденция продължи, ще почувстваме последствията. Това ще бъде или липса на налична енергия, или липса на енергийни ресурси“.

 

Превод: "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com