X
 
 

"Вечерне новости": Сърбия е в центъра на "войната" на САЩ срещу Русия

4496 1
photo of "Вечерне новости": Сърбия е в центъра на "войната" на САЩ срещу Русия
Снимка: iStock/Guliver
Очевидно през следващите месеци „войната“ между САЩ и Русия ще се разпали в региона, като в епицентъра на сблъсъка на титаните ще бъде Сърбия, която ще се окаже под силен натиск да мине под чадъра на НАТО, да отслаби връзките си с Москва и да бъде по-кооперативна в решаването на косовския въпрос. Това пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, цитиран от агенция "Фокус".

Че двете световни суперсили се готвят за „сблъсък“ на Балканите говори и това, че и от Вашингтон, и от Москва идват изказвания, че Сърбия е най-важната страна в региона, както и това, че и двете страни назначиха за посланици в Белград опитни дипломати – Антъни Годфри и Александър Боцан-Харченко.

Вучич: Сърбия е по-напред от България

Сърбия вече е изпреварила България и Хърватия и много скоро ще стигне стандарта на ЕС, твърди сръбският президент Александър Вучич, цит...

Основната задача на новоназначения американски посланик, както Годфри потвърди в обръщението си до Сената, ще бъде да приложи стратегията на Вашингтон за противодействие на „зловредното влияние на Русия на Балканите“. От друга страна, едно от първите послания на Боцан-Харченко беше, че Москва ще продължи да засилва сътрудничеството с Белград и че Русия ще направи всичко възможно, за да предотврати агресията на НАТО срещу Сърбия.

Годфри, подобно на редица американски служители в последно време, обвини Москва, че е дестабилизиращ фактор в региона. Той каза, че след дипломатическата служба в Москва, където той е заместник-посланик, „е напълно наясно с агресивното поведение на Русия, зловредното ѝ влияние и дезинформационната кампания, която провежда в Европа“.

„Целта на САЩ в Западните Балкани е противоположна на целите на Русия, но е в унисон с целите на Сърбия да се интегрира на Запад, така че ще насърчим Сърбия да напредва към Запада, което включва нормализация на отношенията със Запада“, беше ясен Годфри.

Москва многократно е отговаряла на подобни съобщения от Вашингтон, че политиката на САЩ в региона е да дестабилизира и да заплашва международния правен ред. Руският посланик Боцан-Харченко заяви пред "Танюг", че страната му не иска да постави Сърбия под своя чадър в сигурността, нито да я „превърне в бойно поле на глобалния конфликт със Запада и НАТО“.

„Военният неутралитет дава възможност на Сърбия да си сътрудничи с всички, които са готови да ѝ помогнат да обезпечи способността си за отбрана на страната. Вярваме, че Сърбия е силна и независима държава и правителството и президентът следват тази линия – сътрудничество да, но без никакъв чадър“.

САЩ са отпуснали най-голяма помощ на сръбската армия

САЩ са предоставили на Сърбия най-голяма военна помощ в периода от 2014 до 2018 г. Това става ясно от справка на сръбското министерство...

Дипломатът Зоран Миливойевич заяви пред „Новости“, че очевидно в региона има сблъсък на интересите на великите сили. „Очевидно е също, че Сърбия има важно място в тази конфронтация. Това ще продължи и през следващия период, тъй като Западът не е изпълнил своите цели тук. Счита се, че Сърбия има решаваща роля на Балканите и натискът ще бъде насочен преди всичко към нас, за да осъзнаем това“.

Русия ще подкрепи компромисно и креативно решение, което ще бъде договорено между Белград и Прищина и което Русия може да защити в Съвета за сигурност на ООН. Това посочи новият руски посланик в Белград Александър Бочан-Харченко, който в интервю за "Танюг" заяви, че ще се опита да се бори, „рамо до рамо със Сърбия, за да бъде веднъж и завинаги международното право в региона, преди всичко по косовския въпрос“.

На въпрос за възможна промяна на формата и рамката на диалога Белград-Прищина, той заяви, че позицията на Русия е принципна: „Ние насърчаваме и подкрепяме всичко, което се отнася до първостепенната роля на Белград, а ако се стигне до някакви решения и Сърбия поиска Русия да се присъедини към някаква група държави – ние можем, защо не, но ако бъде уважена нашата позиция – да се спази Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН - бел. ред.). В противен случай няма да го направим, а мислим, че и Сърбия не би го направила. Иначе сме готови да допринесем за възобновяването на диалога“.

Тексаският конгресмен Джон Ратклиф, който ще бъде назначен за директор на Националната разузнавателна служба на САЩ от президента Доналд Тръмп, според твърденията на албанските медии, е силно свързан с албанската общност в Америка и е добре известен защитник на признаването на независимостта на Косово.

След решението на Тръмп, бившият министър на външните работи на Косово Петрит Селими публикува снимка в Twitter, на която Ратклиф е изобразил с ръцете си двуглав орел – символа на Велика Албания. Селими написа, че е видял Ратклиф да говори по време на събитие на албанската диаспора преди няколко години и че той е твърд привърженик на независимостта на Косово и евроатлантическата интеграция на Албания и Косово.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    е, този път не са познали! ни едните, ни другите, ни измекярите, които 141 години са ни играли!питам кой е убил Стефан Стамболов? Жив са му отрязали ръцете и краката! бълг. история всички ученици трябва да знаят и учителите по бълг. история трябва да казват цялата истина за турското робство 500 год
missing image
Създадено е Кралство Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата...