Висока "смъртност" сред фирмите в Русия

5243
Висока "смъртност" сред фирмите в Русия
Снимка: iStock/Guliver

Всяка пета частна компания, спряла дейност през 2019 г., е от Русия. Такива данни са цитирани в проучване на международната мрежа за одит и консултации FinExpertiza.

Почти половината от компаниите, които са напуснали пазара, са съществували максимум една година. Според експертите обаче в никакъв случай не става дума само за фирми-еднодневки, сред спрелите дейност има и добросъвестни играчи. Каква е причината за висока "смъртност" на бизнеса в руската икономика и какви компании са намерили начин да оцелеят, коментира Дойче веле.

Почти 300 хиляди фирми не издържаха и една година

Според FinExpertiza, миналата година броят на компаниите, които са престанали да съществуват в Русия, са 611,8 хиляди, а новите са били само 264,6 хиляди. "Дисбалансът в полза на "мъртвите" предприятия непрекъснато се увеличава през последните години", отбелязва проучването. Само за три години броят на компаниите в страната е намалял с почти една пета: през 2017 г. е имало 3,8 милиона активни предприятия, през 2019 г. - 3,1 милиона. Най-големият спад е регистриран през 2019 година в Москва  - 125,5 хиляди компании са спрели работа.

Авторите на изследването отбелязват, че противно на общоприетото мнение, от бизнеса отпадат не само новаците в Русия. Повече от половината от фирмите, които са спрели работа, са съществували надгодина. Но има и ветерани - почти 50 000 са били в бизнеса повече от пет години. Въпреки това делът на тези, които са останали на пазара по-малко от година, все още е доста висок - той е 299 хиляди предприятия от почти 612 хиляди затворени.

Кой си отива: еднодневки и не само

Според експертите някои от тези компании могат да бъдат причислени към категорията на така наречените фирми - еднодневки. "Като част от борбата срещу укриването на данъци Федералната данъчна служба (ФДС) работи активно през последните години, за да предотврати използването на фиктивни фирми", обясни Алексей Рибалка, експерт в Центъра за макроикономически анализ и краткосрочни прогнози.

В резултат на това, ако през 2013 г. 30% от дружествата, регистрирани в Единния държавен регистър на юридическите лица, имат признаци на фиктивност, през 2019 г. има само около 4% такива компании. "Резултатът от тази работа логично се отрази на увеличения брой компании, които се затвориха", каза експертът.

Президентът на FinExpertiza Елена Трубникова е съгласна, че сред младите компании, които са напуснали пазара, има еднодневки. "Ликвидирането им не може да не бъде приветствано," казва тя. "Втората и по-важна част от затварящите предприятия обаче са добросъвестни компании, които не успяха да се утвърдят на пазара. Високият процент на ликвидации на такива компании предизвиква най-голяма загриженост." Най-често според Трубникова миналата година са били затваряни компаниите в търговията на едро и дребно са били затворени,"най-чувствителните към настроенията на потребителите".

Путин ще спечели изборите в Русия въпреки, а не заради, икономиката

Докато стоеше пред завода „Горки“ в Нижни Новгород в началото на декември и заобиколен от работници в сини якета, руският п...

Причини за закриването на младите компании

Експертът посочва слабото търсене и стагниращите доходи на населението като основни причини за "смъртността" на бизнеса. "Трудно е бизнесът да се развива, ако няма кой да купува продуктите му и няма нужда да очакваме значително увеличение на търсенето. В резултат предприемаческата активност за много, особено за малкия бизнес, се превръща в трудна и натоварваща работа, която не носи значителни печалби", каза Трубникова в интервю за "Дойче веле".

Упълномощеният от президента за защита правата на предприемачите Борис Титов също смята, че потребителското търсене, което намалява през последните години, е основният фактор, който не позволява на малкия бизнес да расте.

"Невъзможно е да го отглеждаме без усилията на държавата. Вторият най-важен фактор е административното регулиране, контрол и надзор. Трябва драстично да се намали и опрости. Третият е достъпно финансиране, евтини заеми", заяви бизнес омбудсманът пред "Дойче веле", цитиран от БГНЕС. Той добави, че разходите за поддържане на неработеща компания сега са много по-високи, отколкото преди няколко години: "Днес е невъзможно да минете с фиктивен директор или адрес за масова регистрация. Следователно, ако бизнесът не е тръгнал по някаква причина, по-лесно е да затворите компанията."

Какво трябва да се направи за оцеляване на руския пазар

Путин: Руската икономика е излязла от стагнацията

Икономиката на Русия е излязла от стагнация. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в речта си по време на инвестиционния фору...

Според Титов повечето от затворените млади компании са неуспешни стартъпи. "Пазарът е пълен със стартъпи", съгласен е ръководителят на FinExpertiza. "Води се пропаганда: откривай бизнес, това е чудесно, просто е и е интересно. Само че със спокойствие и гол ентусиазъм ефективен бизнес модел не може да се получи."

Експертът подчертава, че е необходима не само идеята за самия бизнес, подробен бизнес план и ясно разбиране откъде да се вземат парите, но и предварително обмислена стратегия за реагиране при кризи.

Експертите препоръчват да се мисли предварително за скорошното намаляване на разходите за такива пера като наемане на офис (в случаите, когато е подходяща дистанционна работа), закупуване на имот (можете да го замените с наем) и раздут персонал. Необходимо е максимално да се използват данъчните преференции - обезщетения, удръжки и отстъпки, предоставяни на новите компании, особено в областта на информационните технологии.

Въпреки това, отбелязва Елена Трубникова, проучванията сред предприемачите показват, че въпреки всички иновации, правенето на бизнес при руските условия не става по-лесно: „Не е тайна, че в много случаи оцеляването на компанията на руския пазар пряко зависи от това дали може да получи голям държавен договор ".

В резултат на това "смъртността" на бизнеса се превръща в тенденция, която на свой ред, в мащабите на страната води до намаляване на икономическия растеж, намаляване на конкуренцията, увеличаване на ролята на публичния сектор и запазване на стоковата зависимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...