Какво да гледаме на ONE DANCE WEEK

2566
Какво да гледаме на ONE DANCE WEEK
Снимка: Julian

Танц от най-висока класа, съвременен цирк, в който изпълнителите „жонглират“ с повече от сто автомобилни гуми и диджей музика, дигитални изкуства и литовски митове, дует - демонстрация на животинската природа на човека – ONE DANCE WEEK крие много изненадващи представления в програмата на 11-то си издание. Фестивалът за съвременен танц ще се проведе в Пловдив по време на уикендите между 21 септември и 14 октомври, а вече всички знаят коя е голямата звезда.

Гръцкият магьосник Димитрис Папайоану представя за първи път в България свой спектакъл. „Великият укротител“ тотално носи почерка на талантливия си създател – подвижна сценография, живи картини и метафори, хибридни човеци, разголени тела и разголени чувства. Автор както на дръзки камерни пърформанси, така и на внушителните церемонии на Олимпийските игри в Атина и първите Европейски игра в Баку, Папайоану със сигурност има много български фенове.

Неслучайно всички билети за представленията на 28 и 29 септември бяха напълно изкупени, а организаторите обявиха извънредна трета дата за всички желаещи да се докоснат до творчеството на гръцкия художник, хореограф и ценител на красотата – „Великият укротител“ може да гледате на 30 септември от 17:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив.

На ONE DANCE WEEK обаче има още много

Предпремиерата на #minaret на ливанския хореограф Омар Раджех открива фестивала на 21 септември. Спектакълът съчетава съвременен танц, арабска музика и дронове на сцената, за да протестира срещу масовото примирение с насилието. Откакто свят светува, умират хора и градове. Само че войната не е нормалното състояние на нещата. И не бива да бъде.

Докато кадри на разрушения и смърт напояват медийното и виртуалното пространство, без да предизвикват съпротивителна реакция, най-малкото, което можем да направим, е да си зададем един въпрос – какво е моята позиция. Или предпочитам да се правя, че нищо не се е случило.

Да, спектакълът може и да е свързан с войната в Сирия и разрушаването на Алепо, но всъщност отправя много по-универсално послание отвъд Арабския свят, отвъд Близкия Изток, отвъд границите на държави, континенти, етноси и религии. Това послание е човешко и миролюбиво.

Повече от цирк

Не по-малко впечатляващ е спектакълът „Нощ“ от Португалия. Тази динамична, физическа, но същевременно емоционална постановка се числи към сравнително непознатия у нас жанр на съвременния цирк, но за сметка на това са привнесени и други изкуства - поезия, танц, визуални изкуства и електронна музика. Тримата танцьори на сцената се гмуркат в дебрите на мрака, където, макар и противно на повечето очаквания, също има светлина.

Нощта е непредсказуема. Дива енергия. Чувства, готови да избухнат. Тела с усти, размекната почва под краката и крилати трепети. Отритнати хора сред отломки и развалини. Всякакви корабокрушенци. Спектакълът е вдъхновен от живота в крайните квартали и правилата на подземния живот. Но това не винаги означава нещо лошо. Напротив. Именно това е чарът на нощта.

Животинско, много животинско

Копродукция на фестивала е дуетът „Хищникът“ с участието на младите гръцки хореографи Дионисиус Аламанос и Дама Димитриади. Аламанос е танцьор, преминал през трупата на световноизвестния хореограф Акрам Кан, и със сигурност го очаква голяма кариера на съвременната сцена. Първата заявка идва именно с авторския спектакъл „Хищникът“, в който двамата с Димитриади вплитат тела, за да изобразят различни животински видове – бръмбар, слон, тотемни животни, снежен леопард.

Танцьорите показват доминацията на най-жестокия хищник на планетата – човека – над живата и неживата природа. Доминация, която всъщност е експлоатация. Красиво изпълнен, елегантен, с минималистични декори и ефекти, този танцов дует не спестява грозната истина на днешните двукраки – скъсахме връзката с целия останал свят. Мислим си, че сме победили природата, но май само се заблуждаваме...

Само в рамките на тази година спектакълът спечели три награди от Международното състезание за хореографски дуети в Ротердам 2018.

Една забравена дума

Любителите на съвременните изпълнителски изкуства ще имат възможност да погледнат по-задълбочено към танцувалните тенденции в Литва. Балтийската държава е представена с 3 различни спектакъла в рамките на фестивала.

Акцентът тук е „Годос“, посветен на отдавна изчезналата от литовския език дума “godos”. Спектакълът от две части, дело на литовски и норвежки хореографи, е плетеница от минало, настояще и бъдеще – свят, в който се смесват женска чувствителност, митологични създания и видения от бъдещето. В едната част на спектакъла думата оживява чрез танц от древни създания и дигитални ефекти, а в другата – като превода й на „песен на сърцето“.

В програмата на ONE DANCE WEEK има още (авто)ироничен спектакъл за танцовата професия и сцена - “Съвременно?”; магически реализъм от танц, музика и заемки от компютърните игри и творчеството на писателя Хулио Кортасар - “Game Over”, както и вече традиционните млади хореографи от Азия, които тепърва ще бъдат обявени.

Всички представления от танцовия фестивал ще се проведат в Дом на културата „Борис Христов“ - Пловдив. Билети и фестивален пас / festival pass може да намерите онлайн в системата на EpayGo.bg както и на касите на Easypay, а също и на новия билетен център на Easypay в Пловдив – ул. Княз Александър I №36. ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Събитието е подкрепено от Министерството на културата на Република България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Емил Марков и Керана – неочакван тандем в театралната комедия "Всяка първа сряда"

Постановки с Никол Шерцингер и Сара Джесика Паркър номинирани за наградите "Лорънс Оливие"

Народният театър гостува в пет града и приема извънстолични спектакли

НДК отбелязва 90 години от рождението на Крикор Азарян

Премиера на детския мюзикъл "Славеят" в "Европейски музикален фестивал"

Невиждана опашка се изви пред касата на Народен театър "Иван Вазов" (ВИДЕО)

Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма: Вижте акцентите

Lord of the Dance обявиха трета дата в София след два разпродадени спектакъла

Райна Кабаиванска с огромно признание в Рим

Любими български стихове отново оживяват на сцена: Поетите обявиха лятното си турне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...