Отбелязваме Международния ден на незрящите

3548
Отбелязваме Международния ден на незрящите

На 13-ти ноември страни от целия свят отбелязват Световния ден на добротата. На този ден, през 1998г. Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Тайланд, Япония и Сингапур откриват първата конференция на Световното движение на добротата в Токио. На конференцията те приемат “Декларация на добротата“.

„Най-добрите моменти от живота на човека са най-простите, случайни актове на доброта и любов.“ 

Уилям Уърдсуърт

Отбелязваме Международния ден на епилепсията

На 12 февруари в повече от 120 държави ще бъде отбелязан Международният ден на епилепсията. С епилепсия живеят около 65 милиона души п...

Целта на декларацията е да се загърби самолюбието, да помислим за хората около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия. Тя цели хора по света да живеят, мислейки за мира, съвместното съжителство и щастието.

Хора от цял свят честват Деня на добротата, като с добротата си се стремят да превърнат света ни, в едно по-добро място за живеене. Символът на движението представлява „открито сърце“. През юни 2010 г., Луис Бърфит-Донс и Дейвид Джамили, членове на Движението и хуманитаристи, отбелязват Денят на добротата във Великобритания. Тяхната цел е да се подчертаят добрите дела, извършени в цялата страна. Идеята за доброта е различна при всеки човек – помощ на възрастен човек при пресичане на пътя, правене на комплимент на някого, извършване на доброволческа дейност или почерпка на работното място. Важното е да бъдем с чисти намерения и да вършим добри дела, не само днес, а през цялата година!

Марк Твен някога е определил добротата така „Езикът, който глухите могат да чуят и който слепите могат да видят.“ Не случайно, на днешния ден светът отбелязва и Международния ден на незрящите. 13 ноември обединява тези две световни инициативи, защото те са свързани по между си. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри хора винаги изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се.

Международният ден на слепите хора е обявен да се честтва на 13 ноември от ООН през 1946 г., защото това е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите за световното обучение на слепите. Той основава и първия в света интернат за слепи в Париж.

Отбелязваме Международния ден на младежта

На днешната дата, 12 август, отбелязваме Международния ден на младежта. На 17 декември 1999 г. с резолюция 54/120, Общото събрание на...

Брайлова азбука се нарича тактилна система за писане и четене, използвана от слепите и слабовиждащите хора по света. Използва се в книги, менюта, документи, бутоните на асансьорите, валута, лекарства. Брайловите символи могат да се изписват на плоча с шило, като точките излизат релефни от другата страна на листа или с брайлова машина. Брайловите потребители могат да четат и от мониторите на компютрите и други електронни пособия, използвайки брайлов дисплей. Брайловата азбука носи името на своя създател Луи Брайл, който ослепява вследствие на инцидент в детството си. На 15-годишна възраст, Луи развива свой код за писане, подобрявайки система, разработена от войници, позната като „нощно писане“.

“Брайловото писмо“ от Луи Брайл е въведено през 1906г., а от 1928г. до днес Националното читалище за слепите “Луи Брайл“ в София е основният издател на художествена литература на Брайл, като библиотеката му има фонд от почти 2000 заглавия. Първите български „говорещи книги“ са записани през 1959 г.

Заслугата за въвеждането на белия бастун като отличителен белег и средство за придвижване на незрящите е на французойката Жили Дербемон и на Джордж Бонъм в САЩ. Дългият бял бастун е изобретение на военния психолог Ричард Хувър през 1943 г.

Организациите на незрящите в България ще отбележат по различни начини днешния Международен ден. В София, Шумен, Русе и Силистра са организирали различни обучения, екскурзии и други мероприятия свързани с честването на повода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com