Две руски фрегати с ракетни установки се придвижват през Босфора(ВИДЕО)

15410
Две руски фрегати с ракетни установки се придвижват през Босфора(ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Фрегатите на руския Черноморски флот (ЧФ) преминават през Дарданелите и Босфора на път към Средиземно море, където вече се намира кораб на флота от същата серия. Това се казва в изявление от днес на Черноморския информационен отдел, цитирано от ТАСС. "В същото време две фрегати от Черноморския флот започнаха да минават през турския Босфор и Дарданелите в посока към Средиземно море. Фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", оборудвани с високо прецизно оръжие - ракетната система" Калибър-НК ", извършват планиран преход от Севастопол към далечната морска зона където ще бъдат част от силите на постоянното групиране в Средиземно море ", се казва в съобщението.

 

Изяснява се, че с прехода по море, екипажите на корабите завършиха комплекс от военноморски учения на военноморските тренировъчни площадки в Черно море.

Русия и Сирия провеждат съвместни учения в Средиземно море

Военноморският флот (ВМФ) на Русия и Военноморските сили (ВМС) на Сирия започнаха съвместни учения в Средиземно море, предаде ТАСС.&nbs...

Третата фрегата от Черноморския флот от тази серия - "Адмирал Есен", изпълнява задачи в Средиземноморието от декември 2019 г., съобщиха още от пресслужбата.

Корабите са от нова серия фрегати от проект 11356P / M (използва се също обозначение 11357). Това е поредица от многоцелеви фрегати- пазачи на далечни морски зона. Те са предназначени за унищожаване на надводни кораби и подводници, както и наземни цели на противника, на патрули. Могат да бъдат използвани както за патрулиране, така и за защита на морските комуникации.

Фрегатите носят осем пускови установки на ракетната система "Калибър-НК". Корабите са оборудвани и със зенитно-ракетни и артилерийски системи Штил-1, АК-630М, 100-милиметрови универсални артилерийски крепежи А-190, торпедни тръби и ракетна ракета RBU-6000. Фрегатата има писта за излитане и хангар срещу хеликоптери (Ка-27 или Ка-31).

"Фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович"- въоръжени с високоточни ракетни системи" Калибр-НК "- извършват планиран транзит от Севастопол", заяви говорителят на флота Алексей Рулев пред агенции РИА Новости и Интерфакс.

Той не уточни накъде в крайна сметка се насочват корабите, но руските военноморски кораби, които преминават през Босфора, обикновено се насочват към Средиземно море, за да подкрепят операциите на Москва в Сирия.

Анкара: ЕС няма право да определя границите на Средиземноморието

ЕС няма правомощия да определя границите на Средиземноморието, заяви в Брюксел заместник-министърът на външните работи Фарук Каймакджи....

Преминаването през проливите дойде часове, след като Анкара обяви, че най-малко 33 турски войници са убити в сирийската провинция Идлиб след атаки, за които обвини съюзника на Русия Дамаск.

Русия заяви, че турски бойци са "били там, където не е трябвало да бъдат " и са били сред "терористите".

Инцидентът повдигна нови въпроси относно устойчивостта на съюза между Турция и Русия за постигане на мир в Сирия.

Като черноморска държава на Русия е разрешено преминаването на военните й кораби през Босфора съгласно Конвенцията от Монтрьо за проливите от 1936 година.

Съгласно нейните условия Турция може да блокира руските морски кораби само ако е обявена война или ако се почувства под непосредствена заплаха от война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия