Ердоган: Турция няма да изпълни споразумението за мигрантите, ако ЕС не спази обещанията си

3279
Ердоган: Турция няма да изпълни споразумението за мигрантите, ако ЕС не спази обещанията си

В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди ЕС, че Анкара няма да изпълни споразумението за намаляване на мигрантския поток, ако Брюксел не изпълни своята част от договорките, предаде AFP.

„Ако ЕС не предприеме необходимите стъпки, Турция няма да изпълни споразумението“, посочил е Ердоган.

САЩ приемат 10 000 сирийски бежанци до 30 септември

Първото сирийско семейство, преселено в САЩ съгласно ускорена програма за бежанци, пристигна от Йордания в американския град Канзас, за...

На 18 март Анкара и Брюксел постигнаха споразумение за прилагането на мерки за намаляване на наплива на мигрантите към Европа, в замяна на което Турция ще получи някои облекчения, включително безвизово пътуване за турските граждани в Европа.

Вчера президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че за отмяната на визите в ЕС Турция ще трябва да отговори на 72 критерия, а за получаването на паричната помощ в размер от 3 милиарда евро – да представи конкретни проекти за бежанците, които трябва да бъдат проверени, предаде РАИ Новости.

„Споразумението с Турция се основава на ясни условия. За да бъдат освободени турските граждани от необходимостта от визи в ЕС, Турция трябва да изпълни 72 критерия. В същото време три милиарда евро ще бъдат предоставени на страната, едва когато тя даде конкретни проекти в полза на бежанците, които ние ще проверим“, заяви Оланд. Според него страните-членки на ЕС смятат „да наблюдават внимателно борбата на Анкара срещу трафикантите на нелегални мигранти“.

„В края на краищата ние никога няма да се откажем да говорим за правата на човека, за свободните медии и за защитата на малцинствата“, добави Оланд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа