9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

5082
9 култури, които можете да отглеждате в малка градина
Снимка: congerdesign / Pixabay

Липсва ви заден двор или градина, но ви се иска да отглеждате зеленчуци? Вие все още можете да отглеждате свои собствени зеленчуци и билки с няколко прости съвета и правилния избор на култури – много от които ще дават реколта през целия сезон.

Още: Какви са тайните за отглеждане на гигантски домати

Контейнерните и вертикалните зеленчукови градини са на мода и са идеални за отглеждате на някои сортове зеленчуци и билки. Основното е да изберете правилния вид растения.

Малките пространства може да не побират храни като зимна тиква или царевица, но за много други обичайни хранителни продукти са перфектни. Много от тях могат да бъдат отрязани за употреба и ще изникнат отново след това.

Прибирате реколтата и се подготвяте за следващата

Много растения ще пораснат отново, след като бъдат прибрани, ако кореновата система остане непокътната.

Зеленчуците, които растат от централна точка или розетка, са най-добрият избор. Когато приберете растението, отстранете външните, по-стари листа. Това гарантира, че централната точка на растеж остава и произвежда повече листа.

Други видове растения ще продължат да произвеждат, ако се отстрани само най-голямата част, което позволява на периферните издънки да продължат да растат. Трети могат да бъдат изцяло отрязани почти на нивото на земята и ще дадат нов растеж.

Най-добрите сортове за отглеждане на малко пространство

Праз лук

Празът е член на семейството на лука и има нежен вкус на лук и по-фин аромат. Да се научите как да отглеждате праз от семена е лесно и той може да бъде засят директно в земята. Като алтернатива, те могат да бъдат започнати на закрито и тънкият разсад да се трансплантира в подготвен контейнер.

За да поддържате растежа на праза, просто го отрежете на 5 см. над повърхността на почвата. Докато кореновата система на праза остане необезпокоявана, растението ще изкара нова зеленина.

Маруля и зеленолистни зеленчуци

Марулята и други зеленолистни са най-добрите растения, които се появяват отново. Ромен, маслена и други сортове маруля ще продължат да растат през сезона, ако махнете само външните листа. Методът ще работи и при салата айсберг, ако премахнете само външните листа, а не цялата глава.

Кале, манголд, радичио, маше и киселец са примери за зеленолистни, които ще процъфтяват, когато част от зеленината бъде премахната.

Зелените – листната част на ядливите зеленчуци – също могат да се берат многократно, без да се навреди на растението. Ряпа, зеле, цвекло и горчица са всички вкусни видове зеленчуци, които можете да събирате отново и отново.

Броколи

Броколите са едно от растенията, от които можете да съберете глава в пълен размер и да оставите страничните издънки да продължат да растат. Самите те няма да станат големи глави, а по-малки цветчета, които също са вкусни.

Листата на броколите също могат да се берат и имат по-мек, но подобен вкус на главата на цветето.

Отглеждането на броколи в саксия е чудесен вариант за тези с ограничено пространство. Това е растение за прохладен сезон и често просто ще цъфти или ще пропусне да произведе цветчета през горещото лято. Все пак изчакайте до края на сезона и едно добре поддържано растение ще даде няколко есенни цветчета за вашата маса.

Амарант

Амарантът е древно зърно, пълно с хранителни вещества, включително фосфор, манган и желязо, както и протеини. Има високо съдържание на фибри, но с ниско съдържание на мазнини.

Когато се отглежда за зърно, цветната глава се оставя върху растението да изсъхне. За прибиране на реколтата от амарант тази цветна глава се отрязва и се поставя в торба, за да се пуснат изсушените семена или зърна. Листата на растението обаче са здравословни и вкусни и могат да се приемат през целия сезон.

Просто се уверете, че сте взели само една трета от листата на растението, за да му остане достатъчно за фотосинтеза.

Аспержи

Отглеждането на аспержи изисква малко търпение, тъй като може да отнеме няколко години, докато растението произведе семена, след като корените са в земята. Но след като израстне, растението аспержи ще издържи с години и ще даде тънки зелени стъбла.

Когато пролетта се затопли, започнете да събирате издънки на аспержи, когато са готови. Беритбата всъщност насърчава растението да произвежда повече.

Дори малките издънки са вкусни, добавени към салата. По-твърдите, по-стари аспержи могат да станат крехки, като се отлепи удебелената външна обвивка.

Глухарче

Глухарчето технически не е култура, тъй като се появява там, където не го искаме, но има много приложения. Освен това е пълен с витамини A, B, C и D, както и калий, желязо и цинк.

Засяването на малко семена от глухарче в контейнер осигурява прекрасни жълти цветя и вкусна зеленина.

Листата на глухарчето могат да се режат много пъти през сезона. Най-младите зелени са най-малко горчиви и премахването им няма да навреди на растението.

За да предпазите растението от разпространение, отстранете цветовете, преди да образуват семена. Те могат да се използват за приготвяне на вино от глухарчета, сироп или дори пържени на тиган. По-старите листа все още могат да се ядат, ако се варят или пържат с мазнина, за да се премахне горчивината.

Тученицата е друг „плевел“ от природата с огромно съдържание на хранителни вещества.

Целина

Целината отнема доста време, за да се развие от семена, но е готова за прибиране на реколтата до края на сезона. Когато растението узрее, листата и външните дръжки могат да се вземат според нуждите.

Целината добавя нещо малко към супи и яхнии и така необходимата хрупкавост в продукти като салата с риба тон. Нарежете стъблата на три четвърти от дължината на стъблата.

Кресон

Кресонът е вкусно растение. Придава лек пиперлив, пикантен вкус, когато се добавя към салати или други ястия.

Семената на кресон растат супер бързо и са готови за прибиране на реколтата само две седмици след засаждането. Това е малко растение, идеално за градинарство в контейнери.

Отрежете стъблата, оставяйки 1,5 см. все още прикрепени към основното растение. Кресонът се използва най-добре пресен, но може да се съхранява един ден.

Билки

Какво е готвенето без билки? Билките придават силен вкус и аромат на рецептите и затова засаждането на билкова градина трябва да бъде приоритет за всеки любител готвач.

Босилекът е една от топлите сезонни билки, на които можем да се насладим с нашите зреещи домати. Отстранете листата, ако е необходимо, но никога повече от една трета. Магданозът по същия начин може да се бере винаги, когато е необходимо.

Още: 3 зеленчука, които дори начинаещ градинар може да отглежда

Повечето билки нямат нищо против брането – всичките сортове по-долу могат да се отглеждат като култури за бране през целия сезон:

  • анасон
  • пчелен балсам
  • пореч
  • див лук
  • лайка
  • копър
  • исоп
  • лавандула
  • любич
  • мента
  • риган
  • розмарин
  • градински чай
  • чубрица

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com