ЕС е готов да предложи на Турция двойно повече пари за бежанците

3289
ЕС е готов да предложи на Турция двойно повече пари за бежанците
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Европейският съюз е готов да предложи допълнителна финансова помощ за Турция в размер на 6 млрд. евро за нуждите на бежанците от Сирия преди края на 2018 г.

ЕС е готов да удвои помощта си за Анкара, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проект за съвместно изявление след срещата на върха, в който се посочват предложенията на Брюксел за Анкара.

Досега обсъжданата сума беше 3 млрд. евро, предаде БГНЕС.

Според председателят на ЕП Мартин Шулц искането е в процес на обсъждане. „ЕП се нуждае от допълнителна бюджетна процедура за това. Ние правим всичко възможно, за да ускорим процеса”, каза Шулц.

Той подчерта, че последната дума имат държавите-членки. „Това зависи не само от Европейския парламент, но и от държавите в състава на ЕС и това дали те са готови да вложат още средства”, обясни той.

Освен това ЕС изразява готовността си да вземе директно от турска територия по един сирийски бежанец в замяна на всеки депортиран имигрант от гръцките острови, който Анкара се съгласи да приеме.

Освен това ЕС е готов още преди края на юни, преди планирания срок, да облекчи визовия режим за турски граждани, които възнамеряват да посетят страна от Шенгенската зона.

По-рано стана ясно, че турският премиер Ахмед Давудоглу изненадващо е поставил нови условия за доброволен прием на сирийски бежанци от Запада, за повече хуманитарна помощ и ясна дата за отпадане на шенгенските визи за турските граждани.

До май месец тази година Турция настоява за отварянето на пет нови преговорни глави за членство, предаде БНР.

"Трябва да гледаме цялата картина, не само нелегалната миграция, а цялото бъдеще на континента. Турция е готова да работи с ЕС и също да бъде негов член. Надявам се днес да разгледаме и присъединителния процес на Турция, за да се поздравим с успех", заяви Давутоглу.

Според източници от срещата, премиерът изненадващо е настоял и за точен график за презаселване на сирийски бежанци от Турция директно в Западна Европа срещу всеки върнат обратно мигрант от европейска територия. Турция очаква публична подкрепа за намерението си с военни средства да наложи зона за сигурност във вътрешността на Сирия по турската граница, където да бъдат връщани част от сирийците. В същото време още от снощи на двустранни срещи, канлерът на Германия Ангела Меркел се опитва да убеди Давутоглу да започне да прилага спогодбата за реадмисия с Гърция, подписана преди 15 години.

"Охраната на морската граница е възможна само с помощта на Турция. Преговорите идват в момента, когато властите в Турция поставиха под контрол един от големите вестници "Заман". Свободата на словото и демократичните принципи са едно от условията в така наречените критерии от Копенхаген за членство и редица европейци не желаят да правят компромиси с тях", посочи френският президент Франсоа Оланд.

"Сътрудничеството с Турция не означава, че трябва да приемаме всичко там. Трябва да сме изключително внимателни по отношение на някои мерки срещу пресата", допълни той.

Австрийският канцлер Вернер Файмън заяви: "Не трябва да се отказваме от принципите си нито по отношение на визите, нито за членството в ЕС, дори и Турция да ни помогне".

Премиерът на Унгария Виктор Орбан добави: "Абсолютно никакъв трансфер на мигранти директно от Турция не трябва да има. Унгария със сигурност няма да участва в подобна сделка".

България, пък според премиера Бойко Борисов, била подготвена да посрещне евентуална миграционна вълна, защото вече тя е оборудвана с термокамери, полицейски и военни патрули.

"И затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и да можем да очакваме вълна, ако идва, превантивно да я спрем", заяви Борисов.

ЕС затваря балканския път на мигрантите

Страните от Европейския съюз възнамеряват да обявят балканския път на мигрантите за затворен, съобщи DPA. Това се очаква да стане след...

След като е поставил новите си условия, Ахмед Давутоглу е заявил, че ще остави лидерите да ги обсъдят и ако има готовност, той ще се върне, за да финализира сделката на вечеря.

По-рано Довутоглу заяви, че срещата на върха между ЕС и Турция "ще се съсредоточи днес не само върху нелегалната миграция, но също така и върху членството на Турция" в Общността.

„Трябва да видим цялата картина на нашия общ континент, не само миграцията, но и другите предизвикателства, пред които сме изправени. Ние проведохме много продуктивна среща с канцлера Меркел и премиера Рюте, на която потвърдихме готовността си да застанем рамо до рамо за бъдещето на нашия континент“, каза турският премиер.

В отговор на това Мартин Шулц заяви, че въпросът за влизането на Турция в ЕС трябва да бъде разглеждан отделно от преговорите с Анкара по мигрантската криза.

„Очевидно е, че има опит да се свърже бежанската криза с процеса за влизането на Турция в ЕС. Но за Европейския парламент е пределно ясно, че ние трябва да отделим преговорите по присъединяването от мигрантската криза“, заяви Шулц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com