"Ислямска държава" активно застрашава Facebook и Twitter

2039
"Ислямска държава" активно застрашава Facebook и Twitter

Радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" заплашва създателите на компаниите Facebook и Twitter Марк Зукърбърг и Джек Дорси. Това съобщи американското интернет издание Vocativ, цитирано от БГНЕС.

Според публикацията сътрудници на изданието са открили в програмата за обмен на съобщения "Telegram" 25-минутен видеоклип с изображенията на Зукърбърг и Twitter, осеяни с дупки от куршуми. Във видеозаписа се показва, как да се откриват страници на абонати във Facebook и Twitter, как да се подменят снимки на собствениците на такива страници, как да се разменят пропагандни материали на ИД. Според организацията тя е разкрила повече от 10 000 индивидуални и повече от 150 групови акаунта във Facebook и повече от 5 000 - в Twitter.

"Ислямска държава" е пленила 150 души в западен Ирак

Джихадисти от терористичната организация Ислямска държава (ИД) взеха в плен 150 души в град Фалуджа в западен Ирак, съобщи спътниковият...

Доколко всичко това е реално и доколко е въпрос на пропаганда, авторите на материала от "Vocativ" не могат да кажат със сигурност. Те обаче твърдят, че членове и привърженици на ИД ползват "Telegram". Според тях видеоклипът със заплахите, е отговор на екстремистите на целенасочените ограничения на достъпа им в социалните мрежи.

Същевременно според доклада на британската организация Conflict Armament Research "Ислямска държава" получава значителна част от компонентите за направата на взривни устройства от Турция и Ирак. Сътрудници от тази организация обяснили, че голяма част от необходимите взривни вещества за изработка на бомби, както и детонаторите, идват от компании в Турция и Ирак. Експерти са проучили повече от 700 компонента, намерени в цеховете за производство на бомби, намиращи се в райони под контрола на ИД. Много от детайлите са придобити легално. Много често терористите използват за бомбите амониев нитрат, който се продава като тор. Дистанционните за детонация та тези бомби се правят с "доработени" евтини и модерни мобилни телефони. По данни на организацията - по-малка част от нужното за направата на бомби терористите си набавят от около 20 други държави, след които САЩ, Бразилия, Канада и Япония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия