Какво още може обновеният изтребител Су-30? (ВИДЕО)

28963
Какво още може обновеният изтребител Су-30? (ВИДЕО)
Снимка: Russian Ministry of Defense

Министерството на отбраната на Русия получи нова партида тежки изтребители Су-30СМ2 (първата беше доставена още през януари, бел. ред.). Очаква се новата авиационна част да стане една от най-боеспособните във ВВС, пише Military Watch Magazine.

Су-30СМ2 е пакет от модернизация на Су-30СМ, един от най-популярните изтребители в Русия, с нова авионика, с възможност за инсталиране на нови видове оръжия и интегриране на двигателя AL-41 от Су-35 за подобрена ефективност и по-голям боен радиус. Предполагаше се, че самолетът ще бъде оборудван с нов радар, но той ще се появи на по-късни етапи от модернизацията.

Новите Су-30 излизат от поточната линия вече по стандарта Су-30СМ2. В началото на годината в редиците на руските ВВС имаше 113 броя Су-30СМ, което означава, че модернизацията на целия флот може да продължи почти до края на десетилетието. До този момент всички Су-30СМ2 са доставени на ВМФ на Русия, но се очаква последната партида да отиде във ВВС.

В изявлението на руското правителство от 21 ноември относно Су-30СМ2 се казва: "Иркутският авиационен завод произведе и предаде на Министерството на отбраната на Русия нови изтребители Су-30СМ2 и учебно-бойни Як-130. Новият самолет получи подобрен комплекс на бордовото радиоелектронно оборудване. Модернизацията увеличи бойните способности на самолета, по-специално беше увеличен обхватът на откриване и идентифициране на въздушни цели. Още: Руският военен самолет Су-34 с претенция да няма равен на себе си (ВИДЕО)

Освен това се уточнява, че самолетът е получил дистанционно управляемо оръжие с обсег от няколкостотин километра - тези възможности значително са укрепили всички класове постсъветски руски изтребители.

Програмата Су-30СМ2 ще позволи на руската армия да стандартизира двигателите на двата основни класа изтребители Су-30 и Су-35 и да подобри първия почти до нивото на втория.

Макар първоначално да се очакваше, че Су-30 ще бъде закупен в много по-малки количества, сериозни забавяния в разработването на следващото поколение на изтребителя Су-57 (само 6 са влезли в експлоатация досега) принудиха Министерството на отбраната да инвестира в 30СM като временна замяна на старите изтребители Су-27, МиГ-29 и Су-24 все още са съветско производство.

Разходите за научноизследователска и развойна дейност по програмата Су-30СМ бяха незначителни, тъй като в края на 90-те години Индия плати за разработката на модификацията Су-30МКИ, върху която до голяма степен е изграден вариантът СM. Още: Този руски изтребител превъзхожда всички западни

Алжир, Малайзия, Беларус, Мианмар, Армения и Казахстан експлоатират Су-30 от същото семейство, които се произвеждат в Иркутск. Су-30 на Иркутск превъзхождат по характеристики другите модели и включват редица характеристики от отменената програма за изтребители Су-37 за превъзходство във въздуха през 90-те години.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия