Русия и бившите републики от ОНД ще отбраняват заедно границите при кризи

7206
Русия и бившите републики от ОНД ще отбраняват заедно границите при кризи
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на бившите съветски републики от ОНД начело с руския президент Владимир Путин решиха днес в отговор на увеличаващата се нестабилност в Афганистан да създадат обща сила, която да отбранява външните граници на общността при кризи, съобщи Ройтерс, цитирана от Mediapool.

Според агенцията, решението може да означава, че руски войски като част от колективната сила ще бъдат разположени на границите с Афганистан в момент, когато водената от САЩ международна коалиция ограничава присъствието си.

Руски въздушни удари над бунтовнически позиции, над 80 са загиналите

Вълна от руски въздушни нападения, подкрепящи сирийските правителствени сили на терен, са засегнали големи цивилни зони в провинциите Х...

Ако руски войски наистина бъдат изпратени на границата, това ще е нов сигнал за растящата агресивност на Путин след интервенцията му Сирия, отбелязва Ройтерс.

Кремъл твърди, че иска да спре разпространението на "Ислямска държава", но западните правителства смятат, че Путин се стреми да наложи отново Русия като световна сила.

Лидерите на страните от ОНД се срещнаха в курорта Бурабай, недалеч от столицата на Казахстан Астана. Те се споразумяха да създадат общи гранични сили, предназначени да решават кризисни ситуации на външните граници на общността, както се съобщава в заключителния документ от срещата им. Липсват обаче подробности за състава на тези сили и местата, където ще бъдат разположени.

Но Сергей Лебедев, изпълнителен секретар на ОНД, спомена Таджикистан, който граничи с Афганистан, като възможна локация за разполагане на общата сила.

Отново сме отказали въздушен коридор на руски самолет с хуманитарен товар

България не е дала разрешение за полет на руски самолет на Министерството на извънредните ситуации с хуманитарен товар за Сирия. Това...

"Дали Русия ще участва в патрулирането на границата ще се реши чрез двустранни споразумения", каза той.

Руски гранични войски отговаряха за сигурността по таджикско-афганистанската граница до 2005 г., когато изтече споразумението им с Таджикистан и те се изтеглиха. Тази бедна страна има най-дългата граница с Афганистан от останалите бивши съветски републики.

Обстановката в нея остава нестабилна след гражданската война през 1992-1997 г. между подкрепяното от Москва светско правителство и ислямистки бунтовници.

Засега не е ясно дали в другите две централноазиатски страни, които имат обща граница с Афганистан - Узбекистан и Туркменистан, ще бъдат разположени общи гранични сили. Туркменистанското външно министерство заяви, че по границата на страната с Афганистан не са били регистрирани никакви инциденти.

Русия ще спре да обслужда МиГ-овете ни, ако сключим договор с Полша

Русия няма да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако София сключи договор за тяхното обслужване с Полша. Това заяви генералният...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия