ДПС: Ако имаше КСНС, можеше и да избегнем граничния инцидент

3597
ДПС: Ако имаше КСНС, можеше и да избегнем граничния инцидент
Снимка: БГНЕС

Снощи България и светът бяха разтърсени от новината за първия убит от полицаи мигрант на територията на Европейския съюз. За съжаление това се случи в нашата страна.

Това се казва в позиция на ДПС по повод инцидента край Средец, при който нелегално преминал границата и влязъл на българска територия мигрант бе убит от рикоширал куршум, изстрелян от граничен полицай.

От партията припомнят, че още преди две седмици настояваха отправиха призив към държавния глава за свикване на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. „На него трябваше да се разгледа задълбочаващата се криза с мигрантите и бежанският поток, който става все по-сериозно предизвикателство и за България и за Европейския съюз като цяло. Нашата идея бе да се разгледат политически и експертни мерки, които да осигурят повече сигурност, но без човешки жертви. Ако това бе сторено и КСНС бе постигнал съгласие за действията на специализираните органи на българската държава, може би нямаше да се стигне до този инцидент”, заявяват от ДПС.

„Буди недоумение фактът, че цели 18 часа след инцидента няма официална позиция на българското правителство, няма официална позиция на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова.

Категорично не приемаме и осъждаме позицията на коалиционния партньор на властта - Патриотичния фронт, изразена от лидера на НФСБ, че трябва да се стреля на месо. Куршумите на месо биха убили не само бежанците, тези куршуми убиват идеята за Европа на хуманизма, демокрацията и свободата. Нито България, нито която и да е държава от ЕС може да пресреща с куршуми човешката трагедия. Трагичният инцидент е още едно доказателство за необходимостта Европа да разработи нови стратегии и ново визионерство за справяне с бежанската вълна, за своята сигурност и за своето бъдеще”, се казва още в позицията на движението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика