Руският газов монопол приключи

58533
Руският газов монопол приключи

Позициите на руския природен газ в Източна и Централна Европа изглеждаха непоклатими: 100% пазарен дял в Латвия, Естония, Литва и Беларус, 90% в България, 80% в Унгария и Словакия, 60% в Чехия, Полша и Украйна. Но тези данни прикриват критична уязвимост. През следващите години обемът на руския износ ще остане висок, макар позициите му на европейския енергиен пазар да са подкопани. Често дискусията за въздействието на шистовата революция върху Русия се фокусира върху перспективите американски втечнен природен газ да измести „синьото гориво” по руските трансконтинентални тръбопроводи.

Но подобни анализи са подвеждащи. Растящите световни доставки вредят на руските интереси. Важно е да се помни, че през 2005 г. прогнозите сочеха САЩ да станат най-големият потребител на природен газ в света. Но през следващите години вътрешното производство се покачи с 34% и така страната практически стана независима от доставки от чужбина.

И след новите преговори за газ не е ясно колко ще купува Украйна

Украйна най-вероятно ще купи 4 милиарда кубически метра газ до края на годината, стана известно след приключване на днешните тристранн...

Спирането на американския пазар на вносен втечнен природен газ принуждава производителите в Близкия Изток и Африка да търсят другаде нови клиенти. Това води до натиск над цените и прави втечнения природен газ по евтин за европейските потребители.

Готови да намалят руското влияние, Литва и Полша реагираха с инвестиране в амбициозни и скъпи проекти за внос на втечнен природен газ. Съоръжението в Литва ще започне да приема газ през декември. С капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно, то може да осигури 90% от вътрешното потребление. Полският термина ще започне да работи в средата на 2015 г. и ще удовлетворява 25% от годишното потребление на газ в страната.

Тези конкурентни заплахи вече навредиха на руските възможности за договаряне. През последните четири години, „Газпром” договори отстъпки от 10-20% с клиентите си в Полша и Литва, както и от 7 до 15 процента по-ниски цени с компаниите в Чехия, Словакия и Западна Европа.

Тези отстъпки бяха дадени дори без САЩ да имат каквато и да е възможност за износ на втечнен природен газ. Но в следващите годни това ще се промени.

"Укртрансгаз" обеща Балканите да имат газ

„Укртрансгаз” обеща непрекъснат транзит на газ към Балканите, предаде руската агенция ТАСС, позовавайки се на съобщение на ...

В обозримо бъдеще Европа няма да може да използва втечнения природен газ като заместител на огромните обеми руски внос. Западните части на континента имат капацитет да приемат втечнен газ, но пречат ограничените газопроводни връзки с Централна и Източна Европа – най-силно зависещите от руския газ региони.

Така, с или без директно влияние, американският шистов газ подкопава Русия.

Освен засилването на конкуренцията в чужбина, шистовият газ застрашава позициите на Русия в Европа, защото политическите опоненти на Москва използват това за свое облагодетелстване.

Русия ще остане важен доставчик на енергоносили в Европа, защото руският газ е относително евтин. Но способността на Русия да използва този ресурс като инструмент на външната политика отслабва.

Путин към ЕС: Помогнете на Украйна да си плати газа

Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения към Москва след разговор с украин...

The St. Petersburg Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com