"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

3547
"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието
Снимка: Getty Images

За пръв път от три десетилетия насам Молдова смята, че най-накрая има възможност да изгони Русия от страната. Само че се сблъсква със затруднение - как да го направи, без да предизвика хуманитарна криза за собствените си граждани.

Откакто получи независимост през 90-те години на миналия век, Молдова е в замразен конфликт с Москва за Приднестровието - подкрепян от Кремъл сепаратистки регион близо до източната граница на Молдова, в който живеят над четвърт милион души. Преди месеци т.нар. депутати от приднестровския парламент поискаха "помощ" от диктатора Владимир Путин заради наложени мита от страна на Кишинев.

Още: Руските провокации в Молдова се увеличават

Руската енергия и огромната зависимост

Сблъсъкът е напрегнат, но се поддържа от силна връзка - Молдова получава руска енергия на по-ниски цени чрез Приднестровието, което в замяна получава стотици милиони евро годишно. Връзката позволи на Русия да запази контрола си върху стратегическата ивица земя по границата с Украйна, където са разположени нейни войски въпреки възраженията на Молдова.

Още: Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Тази динамика обаче се променя. През последните години Молдова се интегрира с Европа под ръководството на проевропейския президент Мая Санду. Брюксел предложи милиони евро и повече връзки към енергийните доставки като част от продължилия години процес за подготовка на една от най-бедните европейски държави за членство в ЕС.

"Молдова вече не е зависима от Приднестровието", заяви молдовският министър на външните работи Михай Попшой пред Politico. "Когато става въпрос за газ, ние купуваме газ на международния пазар. Що се отнася до електроенергията, ние изграждаме линии за високо напрежение, за да се свържем с Румъния".

Още: Молдова започна да купува пробно американски втечнен газ

Превключването е проблем за Приднестровието, но и за молдовското правителство. Спирането на плащанията към Приднестровието би сринало бюджета на сепаратистката държава и би оставило стотици хиляди хора без доходи и основни услуги - предизвикателство, което за държава с размерите на Молдова би било подобно на обединението на Германия след падането на Берлинската стена.

"Елитите в Приднестровието вече признават, че купуваме електроенергия от региона не защото трябва, а защото алтернативата е да вкараме региона в хуманитарна криза", заяви в интервю молдовският министър на енергетиката Виктор Пърликов.

Все пак официалните лица са категорични - време е да се сложи край на безизходицата, която се дължи на няколко поколения.

"Сега имаме силен стимул да реинтегрираме страната по мирен начин", каза Попшой, който беше назначен за външен министър през януари. "Решаването на конфликта означава пълна реинтеграция и поемане на контрола върху суверенните граници на Молдова".

Снимка: Мая Санду, Getty Images

Още: Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

Игра на власт

От моста над река Днестър се виждат руските войници. Облечени в камуфлажни униформи, те се скупчват срещу дъжда на контролно-пропускателен пункт, украсен със съветските сърп и чук. Това са само част от 1500-те руски войници, които държат Приднестровието под контрола на Москва, повече от 30 години след като Молдова получи независимост от СССР.

С течение на годините Приднестровието развива собствени въоръжени сили, обществени услуги и пенсионни схеми - всичко това се финансира от продажбите на евтина руска енергия в Молдова.

"Целият регион е зависим от безплатния газ като от наркотици", каза министърът на енергетиката Парликов.

Още: 1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Молдова също е пристрастена към евтината енергия. Притежаваната от Русия електроцентрала "Кучурган" в Приднестровието е най-големият енергиен източник на страната, който доставя около четири пети от електроенергията в замяна на стотици милиони евро годишно. Молдова също така разчита на високоволтови кабели, минаващи през Приднестровието, което дава на региона и на неговите руски партньори още по-голямо влияние.

"Хубавото за руснаците беше, че купувайки електроенергия от Приднестровието, ние на практика финансирахме сепаратизма в собствената си страна", каза Парликов.

ЕС е променил това. През последните години Брюксел отпусна на Молдова десетки милиони евро за изграждане на инфраструктура и затвърждаване на връзката ѝ с европейските енергийни мрежи, като по този начин компенсира разходите за закупуване на доставки от други страни.

Това означава, че на Молдова вече не ѝ се налага да купува газ от Приднестровието, което може да означава проблеми за сепаратистката държава. Приднестровието е използвало достъпа до руските приходи от горива и електроенергия с отстъпка, за да изгради индустриален сектор, който ще се срине почти за една нощ, ако Молдова спре плащанията.

Още: Най-голямото оръжие на Путин в Молдова създаде нова партия, гледа към президентския вот

Въпреки това Кишинев е наясно, че унищожаването на икономическия двигател на Приднестровието означава и нанасяне на вреда на местните граждани - същите хора, които тя иска да реинтегрира в молдовското общество.

"Говорим за до 300 000 души, почти всички те са наши граждани и трябва да им бъдат осигурени основни услуги", каза Парликов.

Има и друг проблем - за евроинтеграцията на Молдова. Европейски политици вече намекнаха, че може да се наложи да се реши въпросът с Приднестровието, преди молбата на Кишинев за членство в ЕС да премине през последното препятствие. Молдовските лидери отвръщат на удара, като многократно призовават Брюксел да не позволява на Москва и нейните пълномощници да определят съдбата на Молдова в ЕС.

Подкопаването на паричните потоци на отцепилия се регион чрез прекратяване на енергийния му монопол предлага шанс за преодоляване на разделенията в страната и присъединяване към блока като една нация.

Още: Путин с финансова маневра, за да завладее икономически част от Молдова

"Решаването на енергийния въпрос с Приднестровието би било голяма крачка напред", заяви Виола фон Крамон-Таубадел - германски евродепутат и член на комисията по външни работи на Европейския парламент. "Но дали това ще бъде достатъчно, за да може Приднестровието бавно, но сигурно да се интегрира в страната?", пита с основание тя.

Още: Оръжието на Путин в Гагаузия използва и българи в заплаха за сепаратизъм (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа