Саудитска Арабия предложи на Русия да съкрати добива си на петрола с 5%

4055
Саудитска Арабия предложи на Русия да съкрати добива си на петрола с 5%
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че Москва може да участва в заседанието на страните от ОПЕК, което е планирано през февруари. Според Новак страните от ОПЕК се опитват да насрочат среща заедно с държавите нечленки на Организацията, която трябва да се проведе през февруари.

Според влиятелното московско издание „Коммерсант“ министърът на енергетиката на Обединените Арабски Емирства Сохейл ал-Мазруи е съобщил, че добивът на нефт от страните нечленуващи в ОПЕК може да бъде намален заради сегашния спад на цените.

Русия е готова на среща с ОПЕК заради цените петрола

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва е готова да участва в среща на Организацията на страните износителки на п...

Руският енергиен министър Александър Новак каза още, че в момента след страните от ОПЕК вървят консултации за формата на срещата. Интересът на Москва да присъства на срещата е свързан с по-детайлен анализ на световния нефтен пазар, както и да бъдат обсъдени вариантите за неговото развитие през следващите месеци.

Според независими енергийни анализатори Москва едва ли ще приеме предложението на Саудитска Арабия, което бе обявено днес, Русия да намали добива си на петрол с 5%.

Ако Москва предприеме такъв ход, то никак не е изключено да изгуби пазарното си присъствие, което много трудно може да си върне при нормализиране на цените на петрола.

Преди няколко седмици по време на икономическия Гайдаровски форум министър Новак каза, че Москва не планира да намали добива си на петрол през 2016 година, въпреки спада на цените на тази суравина на световният пазар. Тогава дори посочи, че Москва смята да продължи да добива 525 милиона тона петрол.

Еуфорията премина и петролът отново падна под $30 за барел

Петролът отново падна под 30 долара за барел в Азия, след като притесненията за глобалното пренасищане се върнаха на преден план след...

По-рано днес прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, обяви че темата за нестабилно развиващият се световен пазар на нефта както за Москва, така и за останалите държави производителки на "черното злато", представлява интерес, и че страната му следи внимателно динамиката по този въпрос. Така той даде ясно да се разбере, че Кремъл е готов да участва в разговори с ОПЕК по координирането на цените на петрола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия