Еуфорията премина и петролът отново падна под $30 за барел

2941
Еуфорията премина и петролът отново падна под $30 за барел
Снимка: Getty Images / Guliver

Петролът отново падна под 30 долара за барел в Азия, след като притесненията за глобалното пренасищане се върнаха на преден план след двудневния отскок.

След резкия спад до 12-годишно дъно, цените скочиха в края на миналата седмица заради надеждите, че плановете за по-нататъшни мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната и Япония ще подобрят търсенето. Но нестихващите страхове за свръхпредлагането отново обзеха инвеститорите, предаде БГНЕС.

Американският лек суров петрол WTI с доставка през март регистрира спад с 91 цента или 3% до 29,43 долара за барел, а цената на петрола сорт Брент намаля с 1,14 долара или 3,74% до 29,36 долара за барел.

"Спадът не е много изненадващ”, твърдят анализаторите. "Ще бъде много трудно да се поддържат високи цени”, обясни анализаторът Даниел Анг.

Укрепването на американската валута също помогна за намаляване на търсенето на петрол в долари, който става все по-скъп за някои инвеститори.

Доларът се покачи преди срещата тази седмица на централната банка на САЩ с инвеститори само шест седмици, след като Федералният резерв промени лихвения процент за първи път от 2006 г. Пазарът също така е в очакване на завръщането на иранския износ на петрол, което допълнително ще увеличи свръхпредлагането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com