"Щитът на Ефрат": Дипломатически дилеми и турски танкове в Сирия

10181
"Щитът на Ефрат": Дипломатически дилеми и турски танкове в Сирия
Снимка: De Re Militari

Най-малко още десет турски танкове навлязоха в сирийска територия в ранните часове на 25 август като част от военната операция „Щит на Ефрат“, насочена срещу позициите на „Ислямска държава“ (ИД) около границата между Сирия и Турция. Усилията са съсредоточени към момента най-вече около град Джараблус, който служеше за вкарване на чуждестранни бойци за групировката, а също и срещу кюрдските милиции, които държат територии в района на река Ефрат.

Турски официални лица заявиха, че към момента 20 танка и бронирана техника се намират на сирийска територия и вероятно ще бъдат изпратени допълнителни сили.

Официално: И Асад, и ИД са извършили химически атаки в Сирия

Сирийската армия е извършила две химически атаки срещу селища в сирийската провинция Идлиб – в Талменес на 21 април 2014 г. и в С...

Турция увеличи присъствието си рязко, когато в ранните часове на 24 август започна операцията „Щит на Ефрат“, подкрепена и от САЩ. По същество тези действия са и отправяне на предупреждение към местните кюрдски подразделения на ПКК, които от своя страна също имат въздушната подкрепа на САЩ в битките им срещу ИД, а през последните две седмици и срещу силите на Башар Асад в североизточния град Хасаке.

По време на своята визита в Анкара на 24 август, точно когато стартира „Щит на Ефрат“, американският вице-президент Джон Байдън потвърди американската подкрепа за турската операция в Джараблус, след като по-рано поясни, че кюрдските съюзници на САЩ не трябва да задържат територия западно от река Ефрат или ще загубят американска подкрепа.

Това изявление даде силно рамо за отдавнашната „червена линия“, поставена от Анкара по отношение на създаване на кюрдски анклав в Северна Сирия и подсилването на стария враг на политиците в Турция, Кюрдската работническа партия. Само часове след изказването на Байдън, кюрдската агенция Kurdistan 24 съобщи, че частите на YPG вероятно ще се изтеглят от териториите западно от река Ефрат. Кюрдските милиции, близки до ПКК, са основна част от кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили, получаващи подкрепа от САЩ както по въздух, така и на терен. Изтеглянето на YPG от районите около Джараблус оставя останалите сили в алианса да вземат решение дали да застанат срещу турските сили и подкрепените от тях части от Свободната сирийска армия, които се бият в Джараблус - т.нар. Батальон Хамза.

Щатите заявиха, че техни самолети Ф-16 и А-10 ще подкрепят турската офанзива и около 5000 съюзни сирийски бунтовнически сили в битката за Джараблус, която стартира на 24 август. Няколко часа по-късно, градът беше превзет заедно с още няколко селища в покрайнините му. ИД наредиха изтегляне на бойците си, като командването изиска от своите бойци да се върнат към Ракка, „столицата“ на ИД, за да се предотвратят жертви в редиците на групировката. По-рано, ръководителят на ИД за Джараблус беше убит, а над 45 бойци са изчезнали при въздушни удари върху града.

САЩ подкрепят операцията на Турция в Сирия

САЩ подкрепят операцията на Турция в сирийския град Джараблус и са я обезпечили с въздушна подкрепа. Това каза американският вицепрезид...

Снимки от днес показват, че сили от Свободната сирийска армия патрулират в центъра на Джараблус. Сред тях са и части на бригадата Султан Мурад, която е съставена почти изцяло от сирийски туркмени.

Въпреки уверенията на Анкара, че операцията няма за цел да раздробява сирийската територия, Русия, която подкрепя правителството на Башар Асад заяви, че е дълбоко обезпокоена от последните събития в Северна Сирия и района около границата между Турция и Сирия. Сирийското правителство от своя страна също протестира, че Турция е нарушила държавния суверенитет.

Въпреки това, за последната седмица, официален Дамаск проведе пет срещи с представители на турското разузнаване, на които са се обсъждали кюрдските офанзиви в Североизточна Сирия и Алепо. Много вероятно е Анкара и Дамаск да обединят усилия срещу общия си враг – ПКК поради допълване на интересите си: за Анкара е опасно създаването на кюрдска автономия в Сирия, а за Дамаск е недопустимо откъсване на територии в полза на кюрдите. Миналата седмица, на фона на сраженията в град Хасаке, където правителствените сили бяха изтласкани почти напълно от кюрдските милиции, от генералния щаб на сирийската армия заявиха, че няма да допуснат при никакви обстоятелства създаване на кюрдска автономия.

Напрежението и взаимните обвинения стигнаха дотам, че сирийски официални лица заявиха, че кюрдските сили тайно са разработвали план с ИД срещу Сирия и целят нейното раздробяване. Докато за Турция е важно да прочисти границата и от джихадистите, и от отрядите на ПКК, то за Сирия операцията на Анкара е удар, нанесен в синхрон със загубите в Хасаке. Дипломатическото блато обаче се разрасна още: малко преди офанзивата в Джараблус, Турция проведе срещи с Русия и Иран, за консултации по „бъдещо сътрудничество в Сирия“. Мнозина наблюдатели виждат бъдещ неофициален съюз между Турция, Сирия на Асад и Иран срещу кюрдите, които през последните месеци активизираха отрядите си и в Иран.

Междувременно, въпреки заявената подкрепа за турската операция в Джараблус, Байдън отказа да коментира какво смята Вашингтон за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е главният мозък зад опита за преврат на 15 юли.

Русия: Сирийската криза може да се реши чрез диалог с кюрдите

Москва е разтревожена заради риска от изостряне на противоречията между кюрдите и арабите, както и за възможните жертви сред мирното на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com