Светът осъди новото масово убийство на цивилни в Сирия

5703
Светът осъди новото масово убийство на цивилни в Сирия

Светът осъди новото масово убийство на цивилни в Сирия. По данни на правозащитни активисти над 200 души, сред които жени и деца, са убити в сирийското село Тримса, намиращото се в централната провинция Хама, обобщава Фокус.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Съвета за сигурност на международната организация да предприеме категорични действия, за да спре войната в Сирия. Бан предупреди, че бездействието в случая би било равносилно на даването на разрешително за нови масови убийства в бъдеще.

Франция: ООН трябва да действа

Франция заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме отговорностите си и да приеме резолюция, подплатена от заплахата за сан...

Според генералния секретар на ООН убийството хвърля сериозни съмнения върху ангажимента на президента Башар Асад да спазва международния мирен план.

„Призовавам всички членове на Съвета за сигурност да предприемат единни и решителни действия незабавно, за да спрат трагедията в Сирия. Бездействието се превръща в разрешително за нови кланета”, се казва в изявление на генералния секретар на ООН.

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова Русия и Китай да не се противопоставят на санкции на ООН срещу режима в Сирия след поредното масово убийство в близкоизточната страна, за което опозицията обвинява правителствени части.

„Искам да кажа на руснаците и китайците, че като не правят нищо за по-строги санкции, резултатът е единствено хаос и война в Сирия, което е в разрез с техните собствени интереси”, каза Оланд в интервю за френска телевизия.

„Ако всеки ден има убити, то това означава, че режимът е решил да използва сила срещу собствения си народ”, добави френският държавен глава.

Анан е ужасен от новото клане в Сирия

Специалният пратеник на ООН в Сирия Кофи Анан заяви, че е шокиран и ужасен от последното клане в Сирия, при което загинаха повече от ...

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също реагира гневно на информацията за операция на сирийското правителство в района на Хама и призова Съвета за сигурност на ООН ясно да покаже на Дамаск, че ще има последици.

Атаката в село Тримса, при която са били използвани артилерия, танкове и хеликоптери, предоставя неоспоримо доказателство, че режимът умишлено е убил невинни цивилни, каза Клинтън.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на насилието в Хама и нейните околности и за това екип на наблюдателите на ООН да бъде допуснат в Тримса. Виновните за тези жестокости трябва да бъдат установени и наказани”, подчерта американският държавен секретар.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън осъди клането в село в централната част на Сирия и го определи като явно нарушение на мирния план на специалния пратеник на ООН Кофи Анан.

„Шокирана съм от съобщенията за убийствата на най-малко 200 мъже, жени и деца в село Тримса в провинция Хама. Режимът е използвал тежки въоръжения, включително артилерия и хеликоптери, което е потвърдено от наблюдателите на ООН. Това е явно нарушение на поетите ангажименти съгласно мирния план на Анан”, каза Аштън.

Мюсюлманските братя обвиняват Кофи Анан за последното клане

Сирийската опозиция призова Съвета за сигурност на ООН да приеме задължаваща резолюция срещу режима на Башар ал-Асад след клането на ...

Ръководителят на Съвета за сътрудничество в Персийския залив призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме решителни действия срещу Дамаск след масовото убийство в село в централната част на Сирия.

Абделатиф Заяни нарече убийството на над 150 души „варварски, терористичен акт, който е в разрез с всички правила на исляма”. Заяни призова Съвета за сигурност на ООН „да сложи край на болезнената трагедия на сирийския народ”.

Генералният секретар на Съвета, в който влизат Саудитска Арабия, Бахрейн, Оман, Кувейт, Катар и ОАЕ, призова за действия съгласно член 7 на ООН, който може да отвори пътя за военни действия в Сирия.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда нови тежки санкции срещу Сирия, но Русия отново заплаши, че може да използва правото си на вето.

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com