Мюсюлманските братя обвиняват Кофи Анан за последното клане

3763
Мюсюлманските братя обвиняват Кофи Анан за последното клане

Сирийската опозиция призова Съвета за сигурност на ООН да приеме задължаваща резолюция срещу режима на Башар ал-Асад след клането на най-малко 150 души в село в централна Сирия, предаде БГНЕС.

Мюсюлманските братя в Сирия обаче обвиниха пратеника на международната общност Кофи Анан, както и Иран и Русия, съюзници на режима на Башар ал-Асад, че носят отговорност със своето бездействие във връзка с масовото убийство в село Треимса, провинция Хама. "За спирането на тази кървава лудост, която заплашва същността на Сирия, мира и сигурността в региона и в света, е необходима спешна и категорична резолюция на Съвета за сигурност въз основа на глава VII, която да защити сирийския народ". Това съобщи Сирийският национален съвет, основна опозиционна коалиция в страната.

Глава VII от Устава на ООН предвижда принудителни мерки в случай на заплаха за мира, вариращи от икономически санкции до употреба на военна сила. "Ние предоставяме на държавите членки на Съвета за сигурност пълната отговорност за закрилата на беззащитните сирийци и за прекратяването на срамните престъпления", допълва Сирийският национален съвет, определяйки масовото убийство като "най-позорния геноцид, извършен от сирийския режим".

Силите на режима бомбардираха село Треимса, използвайки танкове и хеликоптери, при което загинаха над 150 души, съобщи Сирийската обсерватория за човешките права. "Ние не смятаме, че чудовището Башар е единственият отговорен за ужасяващото престъпление..., а също и Кофи Анан, руснаците и иранците и всички страни в света, които претендират, че отговарят за опазването на мира и стабилността в света, а после си мълчат", заявиха от своя страна Мюсюлманските братя, които са част от Сирийския национален съвет.

Според тях масовото убийство е сравнимо с "големите кланета на века", давайки за пример тези в Сабра и Шатила в Ливан през 1982 г. и в Сребреница през 1992 г. "След Треимса ще има още по-ужасяващи кланета, докато държавите, претендиращи, че са носители на цивилизацията, не предприемат действия за спирането на сирийската кръв, която тече, и оставят чудовището да вилнее, убивайки толкова сирийци, колкото си иска", подчертават Мюсюлманските братя.

Редактор: Ая Косарова

Сирийски лекар: Избираме кой да живее и кой да умре

"През последните девет месеца плаках много", сподели д-р Касим ал Зейн – основател на полевата болница в обсадения, контролиран о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com