СЗО: 3,7 млн. души са починали заради замърсяването на въздуха

38762
СЗО: 3,7 млн. души са починали заради замърсяването на въздуха
Снимка: Getty Images / Guliver

Експерти от Световната здравна организация със седалище в Женева са установили, че половината градско население диша въздух, чиито замърсители надвишават поне два, два и половина пъти максимално допустимите норми, предаде БГНЕС.

Това повишава риска от възникване на сериозни заболявания като инсулт, сърдечно-съдови болести, рак на белите дробове, както и хронични респираторни заболявания като например астма.

Като основни фактори за замърсяването на въздуха се посочват транспортните средства, енергоемкото жилищно строителство, твърде голямото използване на енергия, развитието на промишлеността.

СЗО: Устойчивостта към антибиотиците дава пълна свобода на смъртоносни заболявания

Развитието на супербактериите, подхранвано от неправилната употреба на антибиотици и лоша болнична хигиена, позволява на отдавна лечими...

Според данни на СЗО заради замърсяването на въздуха в света през 2012 г. са починали 3.7 млн. души.

Според изследването първи по замърсяване на въздуха страни са Пакистан, Афганистан, Индия, Иран и Бахрейн. Там средната годишна концентрация на частици с диаметър 10 микрона или по-малко е 540 микрограма на куб. метър. Според препоръките на СЗО средната годишна концентрация на такива частици не бива да превишава 20 микрограма на куб. м.

Най-замърсен е въздухът в град Пешавар, който е с население 3.6 млн. души. На второ място идва друг пакистански град Равалпинди /448 микрограма на куб. метър/, на трето - афганистанския Мазари-Шариф /334/. За най-чист градски въздух спрямо останалите претендират градовете в САЩ, Австралия и Канада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com