Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

41372
Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение
Снимка: Getty images

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение, пише гръцкото издание Kathimerini, позовавайки се на материал на Reuters.

Действията засягат най-южния регион на Турция - Хатай, който претърпя най-много щети при най-смъртоносния трус в съвременната история на страната. Трусът остави над 3 млн. души без дом, а реконструкцията изостана от амбициозните срокове, определени от президента Ердоган.

Тъкмо се зарадвал, че му оцеляла къщата...

Хабип Япар тъкмо се почувствал късметлия, че домът му в Южна Турция устоя на разрушителното земетресение миналата година, но усмивката му секнала през октомври, когато получил текстово съобщение, с което държавата го уведомила, че правителството поема собствеността върху апартамента.

Документите за неговата собственост в провинция Хатай се прехвърлили на Министерството на финансите съгласно изменение на закон за градоустройство, което трябва да засегне хиляди оцелели от земетресението. ОЩЕ: ООН: Над 3 млн. са останали без дом година след земетресението в Турция

Аргументът на турската държава

Министърът на урбанизацията Мехмет Ожасеки обяви в началото на февруари, че правителството се нуждае от нови правомощия, установени в поправката, за да се ускори реконструкцията на кварталите в градовете, сериозно пострадали от земетресението, което засегна част от югоизточната част на страната на 6 февруари 2023 г.

Според наредбата, която беше приета през ноември, конфискациите трябваше да създадат „резервни строителни зони“, временна мярка за ускоряване на реконструкцията. ОЩЕ: В навечерието на годишнината от земетресенията: Призив към Турция да поеме отговорност

Ще могат ли да си върнат имота обратно и как?

Засегнатите обаче имат право на имот след заплащане на строителните разходи, но не се предоставят подробности за финансовата тежест.

Въпреки че застраховката срещу земетресение е задължителна в Турция, правилото не винаги се прилага и тя често покрива само малка част от разходите за възстановяване или закупуване на нов имот.

Пет месеца по-късно правителството все още не е информирало засегнатите хора за това колко ще платят, какво ще се случи, ако не са в състояние да получат каквито и да било компенсации, на които могат да имат право, и точно кога и колко време техните права ще бъдат притежание на правителството, споделиха засегнати пред Reuters.

„Все едно да отидеш в ресторант, където ти носят ястие, но ти не знаеш цената. Трябва да платите каквато и да е сметката“, каза Еджевит Алкан, председател на Комисията по екологично и градско право към адвокатската колегия на Хатай. ОЩЕ: Турция година по-късно: "Къщата може да рухне върху нас"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com