В навечерието на годишнината от земетресенията: Призив към Турция да поеме отговорност

1535
В навечерието на годишнината от земетресенията: Призив към Турция да поеме отговорност
Снимка: Getty Images

Турското правителство има задължението да гарантира, че държавните служители, отговорни за хилядите дефектни сгради, които се срутиха при земетресенията от 6 февруари 2023 г., са подведени под отговорност, заяви Human Rights Watch (неправителствена организация „Наблюдение на човешките права“), според доклад на Turkish Minute.

Земетресенията, които опустошиха 11 провинции в южните и югоизточни части на Турция, оставиха над 53 000 жертви и стотици хиляди ранени или разселени. С наближаването на първата годишнина от земетресенията HRW казва, че през последните месеци са започнали съдебни процеси срещу предприемачи на недвижими имоти, контролери на сгради и технически персонал, предава Stockholm Center for Freedom. Нито един държавен служител, кмет или член на градския съвет обаче все още не е изправен пред съда. Те участват в одобряването на многобройни строителни проекти, които далеч не отговарят на стандартите за безопасно строителство. Не са взети достатъчно мерки за хората, живеещи в сгради, за които е известно, че имат структурни проблеми в регион с висок риск от сеизмична активност.

Още: Заради земетресенията: Ердоган предлага законови промени в Турция

Един от бившите кметове - Океш Кавак от управляващата Партия на справедливостта и развитието - е изправен пред съда заради срутването на сграда в квартал в Газиантеп, един от градовете, най-силно засегнат от земетресенията, но не за издаване на разрешения за строеж на нито една от разрушените сгради. Процесът срещу него се отнася до ролята му на изпълнител на една от рухналите сгради в квартала, преди да бъде избран за кмет, при която загиват 38 жители. Кметът е отстранен от длъжност след земетресенията и арестуван.

Кой ще понесе отговорността за жертвите?

„На годишнината от опустошителните земетресения от 6 февруари 2023 г. правителството на Ердоган трябва да се съсредоточи не само върху възстановяването, но и върху гарантирането, че онези, които са разрешили и са построили домове, болници и хотели, които са се превърнали в гробове при удара на земетресенията, ще бъдат подведени под отговорност, “, каза Хю Уилямсън, директор за Европа и Централна Азия в Human Rights Watch. „Никакви строителни работи не могат да се извършват без разрешението на общинските и провинциалните власти, така че техните служители трябва да бъдат разследвани и подведени под отговорност.“

HRW е разгледала обвинителни актове и новинарски репортажи и е разговаряла с адвокати относно сгради, рухнали при земетресенията на 6 февруари. Обвиняемите в отделни съдебни процеси, обикновено наброяващи между 6 и 12, са изброени като предприемачи на недвижими имоти, частно наети контрольори на сгради и управители на обекти и друг технически персонал. В по-голямата част от разгледаните случаи подсъдимите са обвинени в престъпленията „причиняване на смърт и телесна повреда по предвидима небрежност“, престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 2 до 22 години и половина.

Още: В Турция след земетресението: Обещават нови домове за всички. Но със заем

В Турция разследването и наказателното преследване на държавни служители за престъпления, извършени в хода на техните задължения, е предмет на закон, който изисква държавните органи, да дадат разрешение за започване на процеса. Прокурорите нямат право да пристъпят към разследване без това разрешение, независимо от количеството или качеството на доказателствата, уличаващи държавен служител в престъпление. Те трябва първо да изпратят доказателствата, препоръчващи наказателно разследване, на съответния административен орган, който след това ще проведе собствено предварително разследване, за да определи дали да даде разрешение на прокурора да продължи. Съдът многократно е критикувал турското законово изискване за предварително разрешение за наказателно преследване на държавни служители.

Държавните служители играят ключова роля в строителството. Избраните кметове и избраните членове на градските съвети са отговорни за предоставянето на разрешения за строеж и подписване на безопасността на сградите.

Подобен случай на безнаказаност

Турция има история с неуспехи в това да гарантира, че участниците, както в частния, така и в публичния сектор, отговорни за дефектни строителни проекти, рухнали при земетресения, носят отговорност. По отношение на земетресението от 1999 г. в района на Мармара в западна Турция, при което загиват най-малко 17 480 души, медиите съобщават за много ограничените и бавни производства както срещу частни, така и срещу много малко държавни служители, обвинени в неправомерно поведение. Повечето случаи довеждат до преобразуване на наказания в глоби или прекратяване на съдебни процеси, когато надхвърлиха давността.

Още: Жертвите на земетресенията в Турция вече са над 50 хиляди

Професионални организации като Съюза на камарите на турските инженери и архитекти също осъждат безнаказаността, произтичаща от погрешни и изтекли съдебни процеси на отговорните за нестандартни строителни практики, които се оказват смъртоносни, когато земетресението в Мармара удря.

„Семействата бяха травмирани от загубата на близки и никое съдебно решение няма да върне мъртвите, но най-малкото те заслужават да видят всички отговорни, че са подведени под отговорност, както и да бъдат предприети други стъпки за защита на живота в бъдеще,“ каза Уилямсън.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com