Турция ще направи "каквото е нужно" в отговор на свалянето на самолета от Сирия

6469
Турция ще направи "каквото е нужно" в отговор на свалянето на самолета от Сирия

Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че страната му ще направи "каквото е нужно" в отговор на свалянето на турски изтребител от Сирия, пише "Ню Йорк Таймс".

Изявлението добави ново напрежение към поначало обтегнатите отношения между бившите съюзници Сирия и Турция. Напрежението произлиза от подкрепата на Анкара за сирийската опозиция, която се опитва да отстрани от власт сирийското правителство.

Сирия е свалила турския изтребител

Турският изтребител Ф-4 Фантом е свален над сирийски териториални води, заяви командването на сирийските Въоръжени сили. "Нашата систе...

"Не е възможно нещо като това да се покрие", заяви Гюл, цитиран от Анадолската агенция. "Без съмнение, каквото е нужно, ще бъде направено", добави той.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се надява, че Турция и Сирия ще упражнят сдържане заради свалянето на турски самолет от Сирия над Средиземно море, предава Ройтерс, позовавайки се говорител.

"Генералният секретар следи ситуацията отблизо. Той се надява, че този сериозен инцидент може да бъде овладян чрез сдържане на двете страни чрез дипломатически канали", заяви говорителят на Бан Мартин Несирки.

Турската армия по-рано обяви, че в петък сутринта е изгубила контакт с един от изтребителите си край южното турско крайбрежие в близост до Сирия. По-късно сирийските власти признаха, че са свалили самолета.

Асад издаде указ за формиране на ново сирийско правителство

Сирийският президент Башар Асад днес издаде декрет за формиране на ново правителство, предава АФП. Това се случва по-малко от два месе...

В момента военноморските сили на двете държави съвместно издирват турските пилоти от сваления самолет над Средиземно море. Междувременно в близост до района турските власти приютяват хиляди членове на опозицията срещу сирийския президент Башар Асад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com