Сирия е свалила турския изтребител

5596
Сирия е свалила турския изтребител

Турският изтребител Ф-4 Фантом е свален над сирийски териториални води, заяви командването на сирийските Въоръжени сили.

"Нашата система за ПВО атакува целта, която около обед навлезе във въздушното пространство над нашите териториални води и я свали. Тя се оказа турски военен самолет", се казва в изявлението на сирийските военни, предаде Риа Новости.

В очакване на преврата

40-те минути, които Обама и Путин прекараха в обсъждане на сирийския въпрос, засилиха индиректното и публично недекларирано американск...

По-рано от канцеларията на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган заявиха, че изтребителят е свален от Сирия. В изявлението се подчертаваше, че Анкара "решително" ще предприеме всички мерки, за да се изяснят подробностите около инцидента.

Спасителната операция по издирването на двамата катапултирали се пилоти продължава, отбелязва БГНЕС.

В петък ГЩ на турската армия съобщи, че изтребителят Ф-4, който е излетял от авиобазата Ерхач в провинция Малатия, е изчезнал от радарите около обяд (11.00 часа българско време) в акваторията на Средиземно море. Първоначално местните медии съобщиха, че двамата пилоти са открити живи на осем мили от сирийското крайбрежие и тяхното здравословно състояние е добро. Турският премиер Ердоган опроверга тази информация.

В Сирия повече от година продължават кръвопролитните сблъсъци между противниците и привържениците на президента Башар ал Асад. Конфликтът вече е отнел живота на над 14 хиляди души.

170 души загинаха в най-кървавия ден в Сирия

Близо 170 души, повечето цивилни, бяха убити в четвъртък в Сирия при репресии и сражения. Това е най-кръвопролитният ден от установяв...

Турският президент Абдулах Гюл заяви, че турският военен самолет, свален вчера от Сирия, може за момент да е нарушил сирийското въздушно пространство заради голямата си скорост.

Като имате предвид скоростта на реактивните самолети, когато летят над морето, случва се да преминат границите за съвсем кратко време, каза Гюл, цитиран от Анадолската агенция. Според него тук няма "лоши намерения".

Това са непреднамерени неща, които се случват заради скоростта на самолетите, подчерта турският президент пред журналисти по време на посещението си в Кайсери, централна Турция. Той посочи, че са водени телефонни разговори със сирийския режим след инцидента.

Турция прекъсна връзките си с президента Башар Асад заради кървавите репресии срещу антиправителствените протести. Двете страни – в миналото съюзници – изтеглиха дипломатите си от Анкара и Дамаск.

Сирийски бежанци достигнаха България

Граждани на раздираната от военни и граждански конфликти Сирия достигнаха и България. Трима сирийци, незаконно пребиваващи у нас, са ...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани