В турция прокуратурата обвини 2 деца за обида на Ердоган

4438
В турция прокуратурата обвини 2 деца за обида на Ердоган
Снимка: Getty Images / Guliver

Турските прокурори повдигнаха обвинения на две момчета на възраст 12 и 13 години по обвинения в обида на президента Реджеп Ердоган, след като са скъсали негови плакати.

Двамата братовчеди, които са известни само с инициалите си, могат да получат до 2 години и 4 месеца затвор, след като провеждането на тяхното дело беше одобрено от Съдебното министерство, пише в. „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Децата са били задържани през май заради това, че са скъсали плакати в населената предимно с кюрди провинция Диарбекир. В своите показания едното момче е казало, че те са ги късали, за да ги продадат за вторични суровини по-късно.

„Не се интересуваме от това чии постери са това. Ние просто искахме да ги махнем, за да ги продадем за вторични суровини“, каза момчето.

Главният прокурор на Диарбекир е подал молба до правосъдното министерство за завеждане на дело срещу двете деца по обвинение в „оклеветяване на турския президент“. След като е било одобрено то официално е заведено срещу двамата братовчеди в турския Първи детски съд.

Първото изслушване по него ще се проведе на 8 декември тази година.

Според адвоката на двете деца Исмаил Коркомаз обвиненията срещу тях са неясни, а за самите тях е трудно дори да разберат на кого са били плакатите. Той също така разкритикува и „нетолерантната“ съдебна система в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com