Взрив по време на реч на японския премиер (ВИДЕО)

4390
Взрив по време на реч на японския премиер (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Мъж хвърли бомбичка по японския премиер Фумио Кишида на предизборен митинг днес, предаде БТА. Кишида е невредим, а нападателят беше задържан.

Инцидентът е станал в западния град Вакаяма, докато японският премиер се готвел да произнесе реч в подкрепа на кандидат на управляващата Либерално-демократическа партия на частични избори за долната камара на парламента. Кишида не е пострадал при взрива, успял да се прикрие и след това бил евакуиран от мястото.

Мъжът, хвърлил бомбичката, е задържан. При инцидента не са пострадали хора.

Речта на Кишида все пак е била отменена.

Според Reuters се чула силна експлозия, но телохранител на премиера го е прикрил и той е невредим, докато полицията е задържала мъж на мястото на произшествието. Няма пострадали. На Кишида са сервирали местни специалитети от морски дарове точно преди експлозията, съобщават медиите. Новинарско видео показа Кишида да гледа изненадано зад себе си, докато викове изпълват района.

Мъж, идентифициран от вестник Asahi като служител на рибарската кооперация, сграбчил друг млад мъж за главата, докато полицията връхлетяла заподозрения и го притиснала на земята. Миг по-късно можело да се види експлозия и облак дим близо до мястото, където Кишида е застанал.

Кадри на местната NHK показаха тълпи, които бягаха, докато няколко полицаи изглежда приковаваха мъж на земята, преди да го отстранят от сцената. Мъжът изглежда на около 20-30 години, съобщиха медиите.

Представител на полицейския щаб на префектура Вакаяма каза пред Ройтерс, че не може да отговори на въпроси относно инцидента. Полицията арестува 24-годишен мъж от град Каваниши, съобщи Киодо.

Жена на сцената каза на NHK, че е видяла обект да лети над главите на хората и „това ми даде лошо предчувствие, така че избягахме невероятно бързо. След това чухме наистина силен шум. Това накара дъщеря ми да плаче.“

"Полицията разследва подробностите за силния експлозивен звук на предишното място за реч. Съжалявам, че причиних безпокойството на много хора. Ние сме по средата на важни избори за нашата страна. Трябва да продължим заедно", каза Кишида, когато поднови предизборните си речи във видео, излъчено от NHK.

Кишида ще бъде домакин на срещата на върха на Групата на седемте (G7) в Хирошима следващия месец. Министерството на външните работи на Япония заяви след инцидента, че няма да има промяна в плана за сигурност за срещата на външните министри на Г-7, която започва в неделя в курортния град Каруизава.

Бившият министър-председател Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият лидер на съвременна Япония, беше убит със самоделно оръжие миналия юли по време на кампания за парламентарни избори, шокирайки нацията и налагайки преразглеждане на сигурността за политиците, които рутинно притискат плътта с обществеността .

Междинните избори в различни региони за долната камара на японския парламент трябва да се проведат на 23 април.

Още: Японският премиер също отива в Украйна в знак на подкрепа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа

Си Дзинпин към Макрон за войната в Украйна: Против сме да ни се прехвърля отговорност

ООН за затварянето на граничния пункт Рафах: Газа има гориво само за един ден

Масово нападение с нож за пореден път в Китай, има убити

Израелската армия превзе Рафах - единствената точка за официално преминаване между Газа и Египет (ВИДЕА)

Започва се: Израелската армия влезе с танкове в Рафах и издигна знамена (ВИДЕО)

Примирие в Газа: Предложението, с което "Хамас" се съгласи

В Индия започва третата фаза от общите избори

Загинали и ранени при въздушни удари по Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com